STOR ANALYS: Så har lagen i Gotlandsfyran presterat

Drygt en tredjedel av Gotlandsfyran är avklarad. Obesegrade Fardhem Garda rycker i toppen, samtidigt som Klintehamn och Levide sladdar och har det tufft. Så här har samtliga klubbar i serien presterat så här långt.

Aladin Alak är viktig förtopplaget  Fardhem Garda.

Aladin Alak är viktig förtopplaget Fardhem Garda.

Foto: Mattias Karlsson

Fotboll2024-06-07 18:00

1). Fardhem Garda 19 poäng, +18 i målskillnad på sju matcher

Sju omgångar spelade – av totalt 18.

Många ställer sig redan nu frågan om Gotlandsfyran är avgjord? Det är den förstås inte, även om tippade topplaget Fardhem Garda dragit fram som en ångvält och vunnit sex av sju matcher. Enda poängtappet kom mot FC Gute B.

Det som imponerar allra mest är bredden. Det spelar ingen roll om FG saknar fyra-fem ordinarie gubbar. Det finns spelare att kasta in och som gör det bra. Med tanke på att FC Gute B inte konkurrerar om förstaplatsen – som innebär division 3-kval – i höst har klubben skaffat sig ett ordentligt försprång och är sju poäng före jagande Fårösund.

Aladin Alak tillhör seriens bästa spelare och har gjort tre mål på sju matcher från sin position på mittfältet.

2) FC Gute B 13 poäng, +14 i målskillnad på sex matcher

Klubben roterar kraftigt med spelare i sitt B-lag. Bänkspelarna i division 2 gör tillsammans med ungdomarna från U19 och U17 det svårt för motståndarna i serien. Laget inledde med en snöplig uddamålsförlust mot Visby Bois och har sedan gått obesegrat genom fem matcher. Gute börjar växla upp och krossade Klintehamn med 12–0 tidigare i veckan.

Och längst bak har målvaktten Hampus Sundberg varit säkerheten själv.

undefined
Fårösunds anfallare Markus von Corswant med bollen.

3) Fårösund 12 poäng, +4 i målskillnad på sju matcher

Det började bra och laget radade upp tre raka vinster. Sedan tog det stopp och norrlaget förlorade tre raka. Slog IFK Visby B med 2–0 senast och den segern var viktig för fortsättningen. Förstärks nu med trion Svante Rosengren, Malte Rosengren och Neo Karlsson. Ambitionen finns att utmana Fardhem Garda om seriesegern, men då måste Fårösund höja sig ordentligt. Målskyttet är ett bekymmer.

4) Visby Bois 12 poäng, +1 i målskillnad på sju matcher

Det har varit upp och ner för Visby Bois under vårsäsongen. Inget konstigt med det. Stora delar av truppen är nya och materialet behöver tid för att spela ihop sig. Anfallsduon Erik Kellström (ny från Visby AIK) och Harry Pettersson har inlett starkt och tillsammans svarat för elva av klubbens 15 mål. Tveksamt om årets Bois-uppställning kan blanda sig i den absoluta toppstriden.

5) IFK Visby B 11 poäng, +5 i målskillnad på sju matcher

Västerhedje-klubben var länge obesegrat och toppade serien, något överraskande. De senaste omgångarna har varit jobbigare och krutet läggs på att behålla division 3-platsen. Bolltrollaren Edvin Persson har varit en positiv injektion. 

6) Visby AIK 10 poäng, +6 i målskillnad på sex matcher

Fyrans positiva överraskning så här långt. Vaik tappade många spelare inför våren och nyförvärven var få. Sakta men säkert börjar laget hitta rätt och tog en tung skalp i onsdags, när laget vände och vann över mittenkonkurrenten Stenkyrka. Snabbe Jakob Ström har börjat ösa in mål igen och kan kanske hitta tillbaka till sin fina form från 2022?

undefined
Samuel Eriksson och Stenkyrka har varit stabila

7) Stenkyrka 9 poäng, +/- 0 i målskillnad på sju matcher

Vilken uppryckning! Förra året harvade laget i botten och var solklar tabelljumbo inför juliuppehållet. Nu ser det betydligt bättre ut och inget lag går säkert mot Stenkyrka. Mycket tack vare mittfältaren Linus Johansson som svarat för hälften (fyra av åtta) av lagets mål. Defensiven är som tidigare stabil, men offensivt finns mer att önska.

8) Hangvar 9 poäng, -2 i målskillnad på sju matcher

Serien är knallhård, men nog finns det mer att hämta i HSK. Har inte fått med sig segrarna som krävs för att kunna hänga med i toppen och presterar alldeles för ojämnt. Truppen är tunn och skulle må bra av konkurrens. Det går dock inte att räkna bort Hangvar. Viktigt att Melwin Forsberg (ett mål) kommer igång och börjar leverera framåt.

9) Klintehamn 2 poäng, -21 i målskillnad på sju matcher

Ett annat lag som inte levt upp till förväntningarna och detta trots att anfallaren Vilmer Niklasson öst in mål och toppar skytteligan. KIK läcker bakåt och har ännu inte vunnit en match. Ser ut att få göra upp med främst Levide om direktnedflyttning. Melker Frimodigs är ett spännande tillskott för defensiven.

undefined
Levides Sammy Mkali jagar en spelare i Visby Bois.

10) Levide 1 poäng, -25 i målskillnad på sju matcher

Det var väntat att det skulle bli tufft för nykomlingen som tackade ja till en gratisplats i vintras. Men senaste insatsen mot Visby Bois, när laget tappade en 1–0-ledning till förlust med 1–3, visar att man kan vara med och konkurrera på den här nivån. Laget är ungt och behöver tid för att spela ihop sig. Romeo Berthin tar för sig mer och mer och har gjort tre mål på sex matcher.

Kommande matcher

10/6: Visby AIK-FC Gute B, IFK Visby B-Hangvar. 12/6: Klintehamn-Hangvar, Stenkyrka-Visby Bois, 15/6: Levide-FC Gute B och Fardhem Garda-Visby AIK.

undefined
KIK:s bjässe Vilmer Niklasson toppar målligan.

Skytteligan

  1. Vilmer Niklasson (Klintehamn) 8 mål på 6 matcher.
  2. Axel Bodin (Hangvar) 7/6.
  3. Edvin Persson IFK Visby B) 6/4.
  4. Erik Kellström (Visby Bois) 6/4.
  5. Jakob Ström (Visby AIK) 6/5.
  6. Hannes Smitterberg (Fardhem Garda) 5/6.
    Harry Pettersson (Visby Bois) 5/6. 
  7. Linus Johansson (Stenkyrka( 4/7.
  8. Mohanad Mostafa (FC Gute B) 4/7.
  9. Ojulu "KC" Beru Odol (Levide) 4/7.

Startelvan

(3-4-3): Hampus Sundberg (FC Gute B) – Henrik Ahlsten (Fardhem Garda), Moltas Fingal (Fårösund), Elias Hallin (Visby Bois) – Aladin Alak (Fardhem Garda), Shukrullah Rahimi (Fårösund), Linus Johansson (Stenkyrka), Ojulu "KC" Beru Odol (Levide) – Edvin Persson (IFK Visby B), Vilmer Niklasson (Klintehamn), Axel Bolin (Hangvar).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!