P18 IK nöjer sig inte med att vara i division 1. Nu spänner klubben bågen på nytt för att på sikt nå damallsvenskan.
Som ett led i detta ser nu klubben över sin organisation och en ny sportkommitté har sjösatts för att skapa de bästa förutsättningarna.
Kommittén består av en rad välkända P18-namn som Meit Fohlin, Fredrik Bägerfeldt, Sören Lorentzon, Emma Ahlqvist, Mats Englund, Sara Holgersson, Eric Ericson, men klubben har också värvat entreprenören Karsten Inde.
– Jag blev tillfrågad av Meit om jag ville vara med och leda P18 framåt. Det var efter sommaren och då hade man en aning om att laget var på väg att avancera i seriesystemet och ville då rusta organisationen med någon som varit med tidigare, säger han.
Karsten Inde bor till vardags i Stocksund, men har också sommarbostad i Hablingbo sedan 25 år. Han driver också Gotlandsbyggen och är delägare i magasinet Horisont. 74-åringen är också involverad i en rad bolag utanför Gotland.
Han är även IFK Stocksunds starke man sedan 2008.
– Vi tog över en division 3-plats och startade då från noll och i dag är vi en stor breddförening med 800 spelare, dam- och herrlag i division 2, säger han.
Inde har alltid haft ett brinnande intresse för idrott och vill gärna hjälpa till. Hemma i Danderyd har han själv bekostat flera konstgräsplaner när kommunen inte ansett sig ha råd.
– Jag brukar tacka ja när folk frågar mig saker. Det har kostat men har också gett en del tillbaka också.
Nu kommer han vid sidan av sina andra åtaganden att ta plats i P18:s sportkommitté som ska skapa förutsättningar för ett gotländskt lag på högsta nivå.
– I IFK Stocksund myntade jag uttrycket "VMA" som står för vägen mot allsvenskan, men det kan också stå för vägen mot A-laget. Det är viktigt för unga spelare att ha något att se framemot och inte minst på Gotland är det viktigt att det finns ett bra seniorlag på relativt hög nivå. Jag tycker att Gotland ska ha ett division 1-lag på både dam- och herrsidan.
Hur snabbt tror du att ni kan ta nästa steg?
– Jag ser gärna att vi tar steget upp direkt men det kanske är lite orealistiskt så säg 2023, då ska vi vara med och fightas om seriesegern.
Karsten Inde har många tankar och idéer, men är inte ute efter att ta över P18. Han ser en problematik i att P18 liksom FC Gute är renodlade dam- och herrföreningar.
– Det är ovant för mig att jobba så. Det är omodernt och jag har tagit upp det i sportkommittén. Men det är mycket historik på Gotland och "så har vi alltid gjort". De förstår, men det tar tid att ändra invanda mönster. Jag ger mig inte, men jag kräver inget och vill de köra så. Det är styrelsen som bestämmer. Ingen annan.
Snarare vill han fungera som en resurs där han kan hjälpa klubben genom sina erfarenheter och nätverk.
Samtidigt är han noga att påpeka att om P18 ska lyckas måste man bygga från grunden.
– Många är rädda resurserna ska läggas på A-laget, men det behöver man inte vara för det är nästan tvärtom. Jag vill styra om det där och anser att de bästa tränarna bör finnas i ungdomsverksamheten. Det är så du bygger bredden. Merparten av spelarna ska komma från egna leden och i Stocksund har vi 80 procent som kommer från U17 och U19.
P18-tränaren Fredrik Bägerfeldt sa nyligen att klubben behöver förändra sin träningskultur. Det arbetet började redan i år, men nu vill man applicera det även i barn- och ungdomsverksamheten.
– Min ambition är att träningskvalitén ska bli bättre och framför allt på breddsidan. Det där med talang är lite överskattat tycker jag utan vi måste värna även om de som kanske saknar spetstalangen men brinner för fotboll. Jag tror på att öka kvantiteten på träningstillfällen i ganska ung ålder. I Stocksund tränar våra 8-9-åringar nästan varje dag och det för att de själva vill det. Från klubbens sida handlar det om att se till att de har bra, engagerade tränare som är förebilder.
– Vi ska sticka ut som ett bra alternativ till flickorna och deras föräldrar. Alla ska bli bra omhändertagna. Vi ska bygga på stark kamratskap och P18-anda som gör barnen harmoniska så att de också presterar bra i skolan, säger han.
Karsten Inde understryker också behovet av en inomhushall för fotboll och undersöker nu förutsättningarna för det.
– Det är en utmaning. Fotbollen behöver en stor fotbollshall som man kan använda november till februari. Det kostar 50 miljoner att bygga och det är inte så mycket pengar. Det behövs och flickorna ska inte behöva träna utomhus i minusgrader. Då tröttnar de.
Hur ska man få till en hall då?
– Man ska bjuda in företag som vill bygga en fotbollshall mot att de kan få en markanvisning där de kan bygga bostäder. Vi i P18 har själva räknat på det och funderat på att bygga en mot kommunal borgen, men det är inte lätt att få till. Men vi tittar på det här.
Kommer du att gå in ekonomiskt i klubben?
– Det är inte omöjligt. Funkar allt och rullar på kommer jag att säkert att bidra.