"Jag har brunnit länge för det här laget"

Visby Bois har inte förlorat en match sedan den 29 september 2019 och har under perioden gått från att vara ett mittenlag i division 5 till att som nykomling utpekas utmanare om seriesegern i division 4.

Visby Bois

Visby Bois

Foto: Mattias Karlsson

Det fanns en tid då den passionerade Visby Bois-ledaren Neng Wanlayaphol fick ragga spelare för att kunna få ihop en matchtrupp.

Truppen började bli ålderstigen och träningsvilligheten började tryta.

– Vi hade väl 25 spelare och två lag i seriespel. Jag fick hämta folk på vägen till match och jag hade några fotbollsskor i olika storlekar i bilen som de kunde låna om det behövdes, skrattar han.

2019 slutade Visby Bois på en femte plats av åtta lag i division 5, men efter att ha förlorat den avslutande seriematchen mot Visby AIK med 1–2 vände det för klubben.

– Seniorverksamheten i klubben har exploderat och det ramlade in en drös med spelare födda 2000 och då blommade det ut rejält för seniorlaget, säger han.

– Jag har brunnit länge för det här laget och för att ungdomar i 14–15-årsåldern har någonting att se framemot och någonstans att spela när de ska lämna juniorlagen, fortsätter han.

I dag har Visby Bois inga problem med att fylla ut tre seniorlag (division 4, division 5 och division 6) och vinden har vänt.

undefined
Visby Bois, Neng Wanlayaphol, Magnus Östman

Neng Wanlayaphol var själv spelande tränare under flera säsonger, men nu fungerar han som assisterande tränare till Magnus Östman som kom från Gutes ungdomsverksamhet inför förra säsongen.

Men det händer också att Neng gör en del inhopp som i seriematchen mot Fardhem B.

– Jag sa till Mange att jag ville springa av mig lite och skulle vilja ha 25 minuter. Vi ledde med 8–0, vad kunde gå fel liksom, skrattar Neng Wanlayaphol.

– "En kvart får du, men inte en minut mer", svarade Mange. Men jag fick komma in i 72:a minuten, fortsätter han.

– Jag var mest orolig för honom, att han skulle skada sig eller behöva använda vänsterfoten, skrattar Magnus.

Magnus Östman hade ett krav på sin kollega.

– Han skulle göra två mål, säger Magnus Östman och ler.

Neng gjorde första målet efter två minuter (74), andra efter 78 minuter och fullbordade sitt hattrick efter 81 minuter.

– Jag funderade på att ta ut honom efter andra målet för att han inte skulle bli för storgapig, men när han gjorde tredje var det ingen idé att försöka ens, säger Magnus Östman.

– Nej, jag hade aldrig gått av, garvar Neng.

Neng var också under många år straffläggare i Visby Bois. Blev det straff bytte han in sig själv, lade straffen och bytte ut sig själv.

– Det var under tre års tid eller något sådant, men sedan brände jag en mot Palestinos och därefter har jag inte lagt så många. Men en del, säger han.

Visby Bois tappade bara poäng i en match i fjol och släppte bara in fyra mål. Nu nämns man som ett lag med potential att slåss om pallplatserna.

Mittfältaren Isac Bejrum, 21, är en av lagets egna produkter som hittat hem efter ett par säsonger av juniorfotboll i FC Gute och värnplikt.

– Det är atmosfären. Det är ett skönt lag med många unga, nya spelare och många återvänder från andra klubbar. Det är kul. Jag är optimist och hoppas att det ska gå bra. Hoppas på topp tre, säger han.

– Vi är ganska bollskickliga, kan hålla i boll sedan är vi ett väldigt snabbt lag så omställningar är vi relativt duktiga på, fortsätter Isac Bejrum.

undefined
Visby Bois, Isac Bejrum

Detta är andra gången som Visby Bois spelar division 4-fotboll, men nu ska sejouren alltså bli mer långvarig än en säsong.

De största hoten ser tränarduon i Fardhem Garda och IFK Visby och de förstnämnda väntar i lördagens premiär.

– Jag har haft som mål att nå division 4, men nu får man sätta ett nytt. Drömmen vore att få testa att kvala till trean. Det hade varit en kul grej för killarna även om vi kanske inte skulle räcka till, säger Neng Wanlayaphol.

– Får vi ha ett intakt lag och inte åker på skador på fel spelare så kan vi ta hem det, säger Magnus Östman.

Med förra säsongens fina resultat har också klubbens spelare uppvaktats av andra föreningar, men samtliga har valt att stanna. 

– Man blev lite orolig när spelarna fick meddelanden om att komma och spela med andra klubbar, men det svarade "Vi trivs så bra i Visby Bois så vi ses i fyran nästa år", säger Neng Wanlayaphol.

Hur känns det då?

– Ja, men då blir man stolt och glad över att vi har så förnuftiga killar i laget.

undefined
Visby Bois,
Fotboll2021-06-11 19:15
Visby Bois, Neng Wanlayaphol, Magnus Östman
Visby Bois, Neng Wanlayaphol, Magnus Östman
Visby Bois

Grundad: 2000.
Sektioner: Fotboll.

Hemmaplan: Säve IP.

Nyförvärv: Orion Jakobsson (Stenkyrka), Gideon Van Valkenburg, Neo Hördin och Hampus Christiansson (alla Visby AIK), Samuel Näsman (FC Gute).

Förluster: –