"Under mina toppar har jag varit superbra"

Lukas Jonsson går från klarhet till klarhet. Nu sitter han på ett utgående kontrakt med Sirius, samtidigt som intresse finns från andra klubbar.

Lukas Jonsson har spelat till sig en förstaplatsen i Sirius mål och imponerat i höst.

Lukas Jonsson har spelat till sig en förstaplatsen i Sirius mål och imponerat i höst.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2019-11-08 07:54

Sirius var länge indraget i Allsvenskans bottenstrid. Efter 0–0 mot AFC Eskilstuna i näst sista omgången säkrade Uppsalalaget nytt kontrakt.

– Det var lite lättare att andas efteråt, det måste jag erkänna. Annars var just den matchen nog vår sämsta i år, för det var inte vackert. Vi tog den poängen som krävdes och det var väl det, säger Lukas Jonsson, 27.

Men lagets gotlänning mellan stolparna fick briljera med några viktiga räddningar.

– Jag lyckades hålla fokus, göra några räddningar och därmed vara med och bidra till poängen.

Till slut hamnade Sirius på elfte plats. Med sex poängs marginal ner till kvalplats. För Lukas själv har det varit en bra säsong och han har etablerat sig i högsta ligan.

Uppsalatidningen UNT som bevakar varje match rankar till och med målvakten som lagets bäste spelare i år. Med ett snitt på 2,6 på sina 23 matcher är han i topp i betygsligan.

– Det har mestadels gått bra. Samtidigt är det svårt att glädjas när laget inte vinner. Men det har gått helt okej, eller bra för mig personligen.

Avslutningen går inte heller att klaga på. Med bara äran att spela för körde Sirius över Kalmar med 3–0 på Studenternas. Jonsson höll åter nollan och Kalmar åkte ner på kvalplats.

Efter äventyret i Norge och utlåningen till Mjondalen i andraligan såg det länge ut som att han skulle vara förstavalet i år.

Strax innan premiären värvades rutinerade Johan Alvbåge in. I våras delade målvakterna på jobbet och det var först efter sommaruppehållet Jonsson blev ordinarie.

– Det här är min första riktiga säsongen i Allsvenskan. Under mina toppar har jag varit superbra. Då tillhör jag toppen i serien, men också varit för ojämn. Det svåra är att vara på samma nivå hela tiden. Jag har fortfarande enormt mycket att jobba på.

Hur ska du bli en stabilare sista utpost?

– Mycket handlar om det mentala. Jag kan inte vara bäst i världen i varje match. Det kan ingen. Sedan, med ökad speltid kommer man in i tempot.

Han sitter på ett utgående kontrakt, efter fem säsonger i Uppsalaklubben.

– Med tanke på det är det också viktigt att jag gjort bra ifrån mig.

Blir du kvar?

– Vi har pratat och gör det fortfarande. Sedan är det för tidigt att veta vad det mynnar ut i. Men jag trivs i staden och klubben.

Han bekräftar att det finns intresse från andra klubbar.

– Vi för diskussioner med andra, så mycket kan jag säga.

Även Alvbåges kontrakt går ut. I går kom det rapporter om att den nederländske målvakten Mark Spenkelink från Karlstad (division 1) provtränar med Sirius i veckan.

Jonsson höll nollan i matchen mot AFC Eskilstuna. En poäng innebar säkrat  kontrakt.
Jonsson höll nollan i matchen mot AFC Eskilstuna. En poäng innebar säkrat kontrakt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!