Visby IBK:s oväntade vinst – på fotbollsplanen

Här dyker Visby IBK upp på fotbollsplanen. De utmanade Klintehamns b-lag – och vann med hela 6–0. ”Det var kul, och nu spekuleras det lite i att vi har fått en utmaning från ett annat lag här på ön”, säger tvåmålsskytten Kim Ganevik.

Visby IBK mötte Klintehamn IK:s b-lag i en träningsmatch i fotboll, och vann med 6-0.

Visby IBK mötte Klintehamn IK:s b-lag i en träningsmatch i fotboll, och vann med 6-0.

Foto: Magnus C Lydahl

Fotboll2024-06-26 14:35

Det var en annorlunda drabbning på Säves konstgräs på tisdagskvällen. 

I en träningsmatch möttes Visby IBK:s innebandylag Klintehamns b-lag, som ligger i botten av division fem, inför drygt 150 personer i publiken. 

– Hur matchen kom till? Det undrar nog vi också. Vi frågade vår fystränare Johanna för någon vecka om vi inte kunde få spela fotboll, men då var tanken en internmatch äldre mot yngre. Sen rätt vad det var så hade vi fått en motståndare också, och när det regnade in lite folk före matchstart så tänkte vi nog: vad är det här? 

undefined
Kim Ganevik blev tvåmålsskytt - och fick matchens enda varning.

Det säger IBK-profilen Kim Ganevik, och han slutade matchen som tvåmålsskytt när IBK till slut vann plojmatchen med förkrossande 6–0. 

– Det var kul alltså! Det känns som att alla i laget gillar fotboll och vi brukar alltid tjata om spela innan träningar och sådär. Sen är det en annan sak att göra det på elvamannaplan. De flesta av oss har väl spelat fotboll, men jag tror att det är lätt att överskatta sig själv. Det är lite ytor att täcka på en stor plan. Men vad fan, det gick över förväntan ändå, säger Ganevik och fortsätter: 

– Vi trodde att vi skulle få lida en del och ligga på kontring, men sen var det vi som dominerade. Det var fint! 

Vem imponerade mest på dig i laget?

– Jag tycker att vi fick till mittlåset bra med (Rasmus) Ekström och John (Pettersson), det måste jag säga. De var helt skoningslösa. Hugo (Lindberg) lade upp det fint på mittfältet också. Gustav (Johansson) är en bra målvakt men han blev inte riktigt testad igår, det var synd. 

Vem är du på fotbollsplanen? 

– Jag kan vara lite av allt... Det beror nog på dagsform. Tanken var att jag skulle vara innermittfältare, och då är jag lite av en Modric-typ. Men sen åkte jag ut på en vänsterkant, och vem var jag då? Jag vet inte, men jag fick mycket yta och bollar att jobba med. Jag fyller i laget där de behöver mig, jag kan vara lite var som helst. 

En Magnus Erlingmark, helt enkelt? 

– Ja, om du säger det så! 

undefined
Rasmus Ekström, till vardags målvakt i Visby IBK, spelade i mittförsvaret.
undefined
Visby IBK:s Markus Jovic hotar Klintehamns försvar.

Ganevik lyckades också dra på sig matchens enda gula kort, men hyllar trots det domaren Stefan Mörk (som annars är assisterande tränare i IBK). 

– Han var en riktig chef. Var helt ensam men gjorde knappt ett misstag, säger Ganevik. 

Nu hoppas Ganevik att det kanske kan bli ytterligare någon fotbollsmatch framöver. 

– Det var kul, och nu spekuleras det lite i att vi har fått en utmaning från ett annat lag här på ön. Vi får se om det blir någon mer match snart.

Ni får ta er an Gute snart? 

– Ja, ge oss några veckor, sen åker vi! 

undefined
Stefan Mörk hyllades av Ganevik för sin domarinsats.

Klintehamns tränare Tomas Holmqvist tycker att matchen var rolig att spela, och han imponerades av ett par "klassmål" från IBK:s sida. 

– Det var kul! Jag gjorde själv 20 minuter som 50-åring. Jag gick och jämförde mina vader med de här elitspelarna, det blir lite lätt komiskt. Det skiljer några timmars träning där, säger Holmqvist och skrattar. 

– Nej, men de är duktiga alltså. I division fyra skulle de nog få lite problem men i femman skulle de stå sig riktigt bra!

Visby IBK befinner sig annars mitt i sin försäsongsträning, och kliver in i den nya tävlingssäsongen – på innebandyplanen – den 30:e augusti när de möter AIK på hemmaplan i svenska cupen. 

Visby IBK:s målskyttar: Kim Ganevik 2, Ludwig Stegius, Oscar Magnusson, Eddie Nissen-Sandberg, Hugo Lindberg. 

undefined
Visby IBK:s lagkapten Jesper Eliasson i en duell på Säves konstgräs.
undefined
Visby IBK försvarar sig på en frispark.
undefined
Visby IBK:s Oscar Magnusson gjorde ett mål i träningsmatchen mot Klintehamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!