Fotbollen en mötesplats för alla

Ett 80-tal ungdomar från olika delar av landet träffas i Visby för att spela fotboll och umgås. "Ett utmärkt sätt att lära känna varandra".

13 augusti 2016 12:32

På lördagen spelas Integrationscupen på A7 i Visby. Cirka 80 ungdomar i åldern 15-16 år från Gotland, Malmö och Hallstahammar möts i turneringen.

– Det viktiga här är att vi blandar invandrare och svenska ungdomar. Vi vill hitta en mötesplats för alla, säger Claudien Tuyisabe, grundare till Demokrati för barns framtid som arrangerar cupen.

Integrationscupen spelas för tredje året och varje år möts lagen på Gotland, i Malmö och i Hallstahammar. I maj möttes lagen i Hallstahammar och i juli spelade de i Malmö.

Den här gången är det tyvärr bara killar som spelar eftersom cupen krockade med något annat, men nästa gång tror Claudien Tuyisabe att det blir blandat.

– Absolut! Vi fick tyvärr inte ihop något lag den här gången, men vi kanske kör en extra cup under hösten så att tjejerna också kan vara med, säger han.

Fyra lag deltar i lördagens cup, ett från Hallstahammar, ett från Malmö och två från Gotland. Vincent Bugozi är målvakt för det gotländska ena laget.

– Här finns människor från Afghanistan, Tanzania, med mera. Det är ett utmärkt sätt att byta erfarenheter och lära känna varandra, säger han.

Mossab Khattalo kom ensam från Lund och fick vara med i det gotländska laget.

– Det bästa är att vinna, men man lär sig av förlusterna. Att olika människor kan mötas och byta erfarenheter är väldigt positivt, säger han.

Cupen avslutas med mat, festligheter och prisutdelning på en restaurang i Visby under eftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa