Nu ska allt stämma för Montler

Thobias Montler är en av förhandsfavoriterna till VM-guldet i längdhopp. När inomhus-VM i Belgrad drar i gång hoppas han kunna ta revansch för den missade OS-medaljen. –Det skulle betyda väldigt mycket att ta en guldmedalj, säger svensken.

Längdhopparen Thobias Montler hoppas ta sitt första VM-guld.

Längdhopparen Thobias Montler hoppas ta sitt första VM-guld.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-03-17 17:26

Thobias Montler var centimeter från en skrällartad OS-medalj i Tokyo i somras, men ett snöpligt övertramp gav honom till slut en sjundeplats.

På inomhus-VM i Belgrad går han in som en av favoriterna till att ta hem guldet. Men ett tajt startfält betyder att allt måste stämma.

– Det kan vi verkligen hoppas! Den stolpen ut hoppas jag aldrig ska komma igen, den var lite jobbig och seg men jag tror det ska kunna vända sig, säger Montler inför fredagens tävling.

Gillar pressen

Att vara en av de som väntas slåss om den ädlaste medaljen är inget som gör svensken stressad, snarare tvärt om.

– Press är faktiskt något som aldrig påverkat mig negativt jag kan snarare lyfta mig lite av det sen går jag inte in med tanken att jag är bra tippad eller något. jag ska bara gå in och göra jobbet som krävs, säger han.

Att han är en favorit håller förbundskapten Kajsa Bergqvist med om.

– Han är en av de som har chansen och det är ju en otroligt inspirerande situation. sätter han ett riktigt bra hopp kan det räcka hela vägen, men han vet vad som gäller, det är många som kan hoppa bra, säger hon.

Många mästerskap

Många av de bästa har valt att stanna hemma och fokusera på sommarens VM och EM.

– Det är klart att det här mästerskapet ligger lite sent, så det har blivit lite förskjutet i att göra all planering inför sommaren och så, men jag tycker ändå att vi har hittat en väldigt bra planering som vi båda trivs med, jag och min tränare Yannick (Tregaro).

Montler är en av de som satsar på att tävla i samtliga mästerskap denna sommar. VM i Eugene, USA, är årets stora mål, men de andra två är svårt att ranka enligt 26-åringen.

– De är nog ganska lika faktiskt. Det är ju inte alla som är med på en inomhussäsong men samtidigt är det "bara" ett EM i München, så kanske att inne-vm slår lite högre ändå, säger han.

Fyra mästerskap på ett år sliter på kroppen, och kan tära på motivationen, men för Montler är det inget som stör.

– Jag tycker om mästerskap väldigt mycket, den känslan gör mig extra taggad.

Rätt sida plankan

Längdhoppet har en så kallad direktfinal, utan kval. Efter tre hopp får de åtta bästa fortsätta och göra upp om medaljerna. För Montler är karriärens första VM-guld det som gäller.

– Det skulle betyda väldigt mycket att ta en guldmedalj. Det är inte riktigt en revansch på utesäsongen men lite hade det varit.

Och han vet precis vilken detalj som måste stämma.

– På ett mästerskap och speciellt ett inomhus-VM måste nästan allt stämma. Men jag har haft lite otur med övertrampen så att ligga på rätt sida plankan är en bra början för mig i alla fall. Sen ska det nog gå bra.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Fakta: Thobias Montler

Ålder: 26 år

Årsbästa: 8,23 (fyra i världen, tvåa i startfältet på inomhus-VM)

Personbästa: 8,31 (har hoppat 8,43 i för stark medvind)

Främsta meriter: Två EM-silver inomhus, har deltagit i en OS-final och en VM-final.


Fakta: Friidrottens stora mästerskap i år

På grund av tävlingar som skjutits upp på grund av pandemin är året späckat med internationella friidrottsmästerskap.

+ 18-20 mars VM, inomhus, Belgrad.

+ 15-24 juli VM, utomhus, Eugene, USA.

+ 15-21 augusti, EM, utomhus, München.

+ Dessutom avgörs 2-7 augusti Samväldesspelen i Birmingham, Storbritannien – för aktiva från länder som tidigare ingick i det brittiska imperiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!