Profilen om blåsningen: ”Finaste man kan få”

Jorma Jääskeläinen är en av Gotlands mest erfarna, framgångsrika och kunniga tränare – med friidrotten som specialitet och bas. På den stora Idrottsgalan i februari blev han grundlurad när han fick ta emot Idrottsakademins Hederspris. ”Jag blev riktigt blåst, Hederspriset är det bästa man kan få som idrottsledare på Gotland”, säger han i en stor intervju.

Jorma Jääskeläinen är nu 61 år och brinner fortfarande för friidrotten.

Jorma Jääskeläinen är nu 61 år och brinner fortfarande för friidrotten.

Foto: Thomas Gottfridsson

Friidrott2024-03-14 19:00
undefined
Jorma Jääskeläinen hyllades på Idrottsgalan

61-åringen närmar sig pensionsåldern, men brinner fortfarande för idrotten och hur man på bästa sätt tränar och förbereder sig. Jorma vill gärna tävla även på egen hand. Så vad tror ni han har i kikaren när Helagotland/GA kommer på besök?

– Siktar på veteran-VM i diskus i Göteborg i augusti. När man blir äldre är det lättare med kastgrenarna, säger Jorma. Kan jag komma bland de 15 bästa är det bra.

Jorma är synnerligen god vän och rådgivare till en av Sveriges bästa friidrottare genom tiderna, Fårösundsgrabben Mattias Sunneborn med längdhopp (8,21 som bäst) som specialitet. Under intervjun visar han flera SMS från Mattias som vädjar om hjälp av Jorma under ett kommande rekordförsök i mångkamp.

– Jag brukar ställa upp för Mattias, men den här gången har jag faktiskt inte möjlighet. Är sedan tidigare inbokad på ett annat uppdrag, berättar Jorma.

Mattias Sunneborn tycker så här om Jorma, trots att han inte reser med den här gången. 

– Samma år som Jorma flyttade till Gotland 1986 flyttade jag till Växjö för att börja på idrottsgymnasium. Men vi fann ändå varandra direkt och han har varit min mentor under hela min karriär, men framför allt min bästa kompis. Jorma har inte bara lyckats få fram många duktiga friidrottare på Gotland, han är också mycket respekterad i hela friidrottssverige.

undefined
Mattias Sunneborn berättar om vänskapen med Jorma.

Det var mycket idrott för Jorma redan under ungdomsåren hemma i Kallhäll och Rinkeby i norra Stockholm. Som ni kanske redan listat ut av Jormas namn kommer båda föräldrarna från Finland. 

– Vi smågrabbar höll på med fotboll, lekte OS och en massa annat tills morsan ropade att det var dags att komma in och äta.

Ett starkt minne från ungdomsåren är OS i München 1972, Jorma var då tio år och följde förstås tävlingarna på TV och hejade på i första hand Finland. Och inte blev det sämre när finske långdistanskungen Lasse Wirén sopade banan med sina konkurrenter.

– Han vann ju guld både på 5000 och 10 000 meter, påminner oss Jorma som fortfarande har en stor del av sitt hjärta i Finland. Det kan ha varit Wiréns båda guld som förde in mig på friidrotten, tror Jorma.

Den unge Jorma gillade också att springa de lite längre sträckorna. När han och hans kompisar för första gången skulle tävla på 1000 meter fick han rådet att ta det lite lugnt i början. Men satte i stället högsta fart direkt.

– Det höll och jag vann överlägset, skrattar Jorma.

undefined
Utbildning på GIH nästa för Jorma som 1989 får en avskedskram av friidrottsledaren Lisbeth Stenström. Längdhoppslegendaren Ingvar Lundgren tar sig för pannan...

Det är inte helt lätt att få ett grepp om Jorma Jääskeläinen och all den idrott han provat på under åren.  Han minns tillbaka genom att titta i ett par album med tidningsurklipp. Det blir lite av varje, än det ena än det andra… 

Som till exempel Duvbo IK i Sundbyberg som under en tid var hans klubb. Här fanns dåtidens storheter som Hasse Lagerqvist (stav), Eddie Wingren (längdhopp och ishockey) och Bosse Blomqvist (tresteg). Den unge Jorma tog intryck av det mesta som dessa stjärnor visade upp.

– Intresserade mig speciellt för hoppgrenarna och 10-kamp. Lärde mig allt hur man skall hoppa stav, men själv var jag helt värdelös i den grenen. Klarade kanske 2,30 eller nåt sånt…

Bättre gick det då i längd och tresteg med 6,64 i längd och 14.45 i tresteg som bästa noteringar.

– Jag blev svensk ungdomsmästare i tresteg när jag var 16 år. Har också hoppat över sju meter i längd även om det varit hårfina övertramp. 

Basket var en annan sport som Jorma drogs till, lång för sin ålder som han var. Spelade i Team Tensta. Innan flytten till Gotland hann Jorma med att jobba för Duvbo IK som både tränare och kanslist.

undefined
Jorma, längst till höger, har tränat åtskilliga idrottare genom åren. Här är det Tony Nilsson (med skivstången) och Jonas Kysinger (skymtar till höger i spegeln) som vill bli starkare.

Hur och varför blev det Gotland?

– Jag var här på semester sommaren 1986 och tränade då tillsammans med Mattias Sunneborn. Tänkte stanna till jul, men jag är ju fortfarande kvar…

Han utbildade sig på GIH och har haft anställning som idrottslärare på Solbergaskolan sedan 1991. Parallellt med detta även friidrottstränare i VIF Gute och på friidrottsgymnasiet.

– Det blir numera träningar för mig och mina friidrottare tre dagar i veckan - måndag, onsdag och lördag. 

En hel del innebandy och bordtennis (spelat final Guldracketen) har han också provat på. Bra för en idrottslärare med inblick och kunskap i flera olika sporter.

undefined
Jorma i senaste upplagan av Guldracket.

Många av öns bästa friidrottare har genom åren fått tips och råd av Jorma. Som till exempel Erik Larsson, kung på Stångaspelen och tidigare landslagsman och svensk mästare i 10-kamp. Utsedd till Gotlands främste idrottare vid två tillfällen. 

– Var skall jag börja, säger Erik Larsson i telefon i fortsätter: 

– Jorma inspirerar, är godhjärtat och har ett engagemang och en speciell humor som varit jättebra för mig. Han är genuint intresserad och ligger ofta ett steg före i utvecklingen.

Fina ord där från allsidig idrottsman. Robert Wärff, Patrik Stenström, Jonas Kysinger, Fredrik Lundgren och Jessica Stegrud är exempel andra framgångsrika gotländska friidrottare där Jorma tränat, stöttat och kommit med goda råd. Lägg därtill Jenny Helin, riktigt duktig höjdhoppare med ett personbästa på 1,79. Hon är numera rektorsråd på Campus Gotland. Vi kollar även med Jenny:

– Att ha Jorma som tränare var en sann ynnest. Hans rörelseglädje smittade av sig på oss alla. Han skapade en gemenskap där vi utvecklade oss genom hans aldrig sinande fantasi när det gällde att hitta på övningar. Jorma hade också en speciell förmåga att få mig att tro på mig själv som jag haft med mig hela livet. Vårt samhälle skulle se annorlunda ut om alla ungdomar fick möta en ledare som Jorma.

Han har också hjälpt lag som Endre i innebandy, Visby Ladies i basket och VIF Gute (tiden innan FC Gute) i fotboll med i första hand den fysiska träningen.

– Kajsa Bergqvist har också fått lite råd av mig, säger Jorma med glimten i ögat och även med viss stolthet.­­­­­

undefined
Jorma Jääskeläinen i samspråk med lovande höjdhopparen, 15-åriga Jenny Helin 1987. Numera är Jenny rektorsråd vid Campus Gotland.

Numera pendlar Jorma en hel del mellan Visby och Köpenhamn. Där i den danska huvudstaden finns nämligen kärleken Randi Aagaard. Som också besöker Gotland då och då. 

– Vi träffades under Island Games på Färöarna 1987. Randi var funktionär under trestegstävlingen som jag vann, det var så vi hittade varandra. Hon fick mitt telefonnummer och adressen…

Idrotten har gjort att Jorma fått se sig om i världen – Hawaii, USA, Australien och Sydkorea för att nämna några platser.

Vi avslutar med några rader ishockey, snart väntar VM. Måhända drabbar Sverige och Finland samman.

– När det gäller ishockey håller jag alltid på Finland, säger Jorma och ser en aning finurlig ut. 

– I friidrott kan jag hålla på Sverige… 

undefined
Jorma Jääskeläinen, friidrottstränare i Gute.
Jorma Jääskeläinen

ÅLDER: 61.

BOR: Visby.

YRKE: Idrottslärare.

SPORT: Tränare med friidrott som specialitet. Har varit svensk ungdomsmästare i tresteg. Mentor och bästa vän med Mattias Sunneborn.

FÖRHÅLLANDE: Särbo med Randi Aagaard (född -68) i Köpenhamn.

BARN: Har fyra barn från tidigare förhållande – Caspian (född -92) i Kalmar, Maja (-96) i Klinte, Julius (-99) i Uppsala och Acke (-05) i Visby.

ÖVRIGT: Belönades med Idrottsakademins Hederspris på Idrottsgalan 17 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!