Talangens oväntade skada – slog till i comebacken

Leo Gutepil, årets talang 2023, drabbades av en oväntad skada – och var borta från tävling i nästan ett helt år. Men det gotländska friidrottslöftet gjorde nyligen comeback med dubbla personliga rekord och har kvalat in till ungdoms-SM. ”Jag är inte supernöjd, jag strävar alltid efter mer”, säger talangen.

Leo Gutepil är tillbaka efter en tung skada.

Leo Gutepil är tillbaka efter en tung skada.

Foto: Kalle Forssell

Friidrott2024-06-23 07:30

15-årige Leo Gutepil, som just gått ut åttonde klass i Visby, fick förra helgen äntligen tävla igen, och på Sollentunavallen slog han först ett personligt rekord på 2000 meter (6.23.85) och dagen efter detsamma på 800 meter (2.10.79). 

Oväntat starka resultat med tanke på att löparen inte gjort en enda start sen juli förra året på grund av en oväntad skada. 

Under förra året, som slutade med att han utmärktes som årets talang på Gotland, sprang han ofta med smärta och efter ett läkarbesök konstaterades att Gutepil hade en skelettskada i ena tån. 

 – Det var ett tomt hål bara, det var ungefär som att springa med en bruten tå, säger pappa Mika Gutepil. 

undefined
Leo och Mika Gutepil.

Leo fick en operationstid relativt snabbt, och har därefter ägnat sig åt mycket rehabträning. 

– Det var tufft, det kändes som ett stort steg tillbaka och man missade en massa träning, säger Leo. 

Var det jobbigt mentalt? 

– Så jobbigt var det inte mentalt, men att komma tillbaka nu är det viktigaste. 

Var det extra skönt att göra så bra tider nu, med tanke på skadan? 

– Jag är ju inte supernöjd, jag strävar alltid efter mer. Det var väl bra för att vara den första tävlingen och när de andra fått ett försprång, men jag hoppas så klart på mycket bättre tider. 

undefined
Talangen Leo Gutepil ska för första gången tävla i ungdoms-SM senare i sommar.

Talangen har tidigare även hållit på med andra idrotter, men inte längre. Och i samband med skadan kom han i kontakt med tidigare stortalangen Joakim Daun, som hörde av sig och erbjöd sin hjälp. Den kontakten slutade med att Daun är Gutepils personliga tränare, och samarbetet har fungerat mycket väl så här långt. 

– Han har betytt ganska mycket, han har hjälp mig med typ allt inom löpningen. Det har varit väldigt trevligt, säger Leo, som tävlar för VIF Gute. 

Resultaten förra helgen gjorde att Gutepil, som är rankad sexa i sin ålderklass i hela Sverige på 2000 meter, säkrade en biljett till ungdoms-SM i augusti. 

– Jag vill göra en så bra tid som möjligt. Mot så bra motstånd som möjligt. Målet är att springa snabbt som fan!

Ja, målet framåt är tydligt. Det handlar om att hela tiden bli snabbare, samt utmana en viss idol.

– Slå Fred Grönwall! Han har alltid varit snabbast på Gotland och det är ju kul att slå honom då, säger Leo Gutepil och ler. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!