100 deltagare. 100 miles på vackra Österlenleden med start och målgång i Ystad.
Gotlänningen Thomas Estrin tog sig i mål i omtalade GAX 100 miles efter drygt 23 timmar.
– Man tänker att Skåne ska vara platt men på Österlen är det upp och ner nästan hela tiden, även om det inte är några jättebackar. Det tog och kändes helt klart, säger Dalhemsbon Thomas Estrin, som aldrig sprungit så långt tidigare.
Inledningen på loppet var förhållandevis lättsprungen längs med kusten norrut mot Haväng. Det gick snabbt för Thomas Estrin, kanske för snabbt.
– Jag hade som mål att komma under 24 timmar, eller från början var huvudmålet egentligen bara att klarar av distansen. Efter halva loppet trodde jag nästan att jag skulle kunna springa under 20 timmar till och med. Jag sprang nog för snabbt för på natten blev jag illamående och fick gå en hel del. Det var svårt att ta in tillräckligt med energi, så jag fick gå tillbaka till målsättningen om att bara ta mig runt. Till slut kom jag in på 23.08 tror jag, så jag klarade mig under 24 timmar ändå.
Det är inte smärtfritt att tänja på gränserna för sin fysiska förmåga. Uppkastningar, värk, muskelsammandragningar, negativa tankar – det är några av de symtom som deltagare i GAX 100 miles kallt får räkna med.
Erfarenheten avskräcker inte honom från att vara med i fler riktigt långa lopp.
– Det är konstigt hur man fungerar, för man är helt tömd när man kommer i mål. Under den sista milen tänkte jag "nu klarar jag det här, men jag kommer aldrig göra om det igen". Men redan inom ett dygn hade jag hunnit bli lite sugen igen.
– Jag är anmäld till Kullamannen som går nere i Skåne i november. Det blir helt klart fler gånger.
Hur mådde du efteråt?
– Första dygnet är det nästan svårt att röra sig över huvud taget. Men bara efter ett par dagar kändes det mycket bättre. Jag sprang ett kortare pass i lördags och då kändes det redan ganska bra. Men man måste räkna med en månads återhämtningstid innan man är tillbaka helt i träning igen, säger Thomas Estrin
– Man ska inte säga att det är hälsosamt att springa så långt, utan det är väl snarare träningen dit som är nyttig.