Saras ovĂ€ntade SM-guld – efter flera Ă„rs frĂ„nvaro

Sara Liss vann Island Games 2011 och blev proffs. För drygt nio Ă„r sen lade hon klubborna pĂ„ hyllan – men i helgen slog hon till igen och tog SM-guld. ”Det var vĂ€ldigt ovĂ€ntat”, sĂ€ger hon.

GotlÀndskan Sara Liss vann guld under golfens SM-vecka.

GotlÀndskan Sara Liss vann guld under golfens SM-vecka.

Foto: Privat

Golf2024-07-09 06:30

Tidigare hette hon Larsson i efternamn, och har plockat hem flera medaljer till Gotland i Island Games. Som bĂ€st gick det pĂ„ Isle of Wight 2011 nĂ€r hon tog hem damklassen – och Ă„ren dĂ€refter försörjde hon sig som golfproffs. 

Men efter sĂ€songen 2015 blev Sara Liss, som hon heter idag, gravid och lade sĂ„ smĂ„ningom klubborna pĂ„ hyllan, och dĂ€rför kom helgens guld pĂ„ golfens SM-vecka som en ovĂ€ntad grej för de flesta. 

Även för henne sjĂ€lv. 

– Ja, det var vĂ€ldigt ovĂ€ntat mĂ„ste jag sĂ€ga! Jag spelar ju inte aktivt sĂ€rskilt mycket lĂ€ngre. Jag hoppar ut och spelar emellanĂ„t med maken och dĂ„ har man oftast med sig de smĂ„ barnen, och dĂ„ blir inte fokus pĂ„ sjĂ€lva golfen inte riktigt som det ska. Nej, sĂ„ det var vĂ€ldigt ovĂ€ntat, men det finns nĂ„nstans dĂ€r bak i ryggraden helt enkelt, sĂ€ger hon.

undefined
Sara Liss (dÄ Larsson) under Island Games 2011.

Den tidigare Visby GK-spelaren tĂ€vlar numera för Burviks GK, dĂ€r hon Ă€ven jobbar som kanslichef, och tog hem segern i D25-klassen (för spelare frĂ„n 25 Ă„r och Ă€ldre) med fem slags marginal ner till tvĂ„an. 

 â€“ Det var mĂ„nga jĂ€tteduktiga spelare, men jag hade nog en fördel av att vara uppvuxen pĂ„ Gotland. För det har blĂ„st nĂ„got djĂ€vulskt de senaste dagarna. Jag hade nĂ„gra slag i ryggraden, och kunde lĂ€gga upp bollen pĂ„ green lite lĂ€ttare Ă€n vad de andra gjorde, sĂ€ger Sara Liss. 

Tanken att tĂ€vla igen föddes nĂ€r hennes klubb anordnade SM-tĂ€vlingar för tre Ă„r sen och hon gjorde sin första tĂ€vling i samband med förra Ă„rets SM. 

– DĂ„ kom jag pĂ„ en sjĂ€tteplats, och dĂ„ tog vĂ€l bĂ„de jag och maken beslutet att spela SM Ă€ven nĂ€sta Ă„r. SĂ„ jag anmĂ€lde mig, och sen blev det som det blev helt enkelt, sĂ€ger hon. 

Sen hon slutade som proffs har fokus legat pĂ„ jobbet och familjen, make och tvĂ„ pojkar, vilket betyder att det inte blir mycket tid pĂ„ banan som förr i tiden. 

Men tĂ€vlandet har hon saknat. 

– Jo, men det har man. Man har ju en liten tĂ€vlingsdjĂ€vul i sig, det Ă€r ju vĂ€ldigt roligt. Och förutom det har man sĂ„ klart saknat gemenskapen. Även om man Ă€r konkurrenter pĂ„ banan Ă€r alla vĂ€ldigt trevliga. Man har trevligt med varandra, sĂ€ger Sara Liss. 

Helgens seger pĂ„ Trosa GK har hur som helst gett blodad tand, och Sara Liss Ă€r inte frĂ€mmande för att hoppa pĂ„ nĂ„gon ny tĂ€vling. 

Och SM-guldet har hon hunnit fira litegrann. 

– Jag och maken bilade hem frĂ„n Trosa och sen köpte vi varsin pizza och delade en flaska bubbel. Det var det vi orkade med. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!