För cirka en månad sedan öppnades banan efter att de inledande två etapperna, av totalt fem i klubbens masterplan, genomförts. Förändringarna hittills handlar mycket om vatten och sandbunkrar.
– Vatten i båda ändarna, bevattning och dränering. Hur vi ska få tillräckligt med vatten att vattna med och hur ska vi få undan vattnet när det regnar för mycket, säger banchefen Kent Hedberg.
Klubbens genomsnittliga årsförbrukning av vatten har tidigare varit runt 35 000- 40 000 kubikmeter. Med två nya dammar har tillgången ökat markant.
– Nu får vi närmare 20 000 kubikmeter till, vilket gör att vi skulle klara en torr sommar på ett helt annat sätt. Allting är byggt så att vi kan omfördela vattnet i dammarna efter behov.
De överblivna massorna används till spelförhöjande åtgärder, som exemeplvis nya tees och inramning av hålen.
Klubbens utveckling av banan sker i samarbete med den välrenommerade banarkitekten Christian Lundin, som numera till vardags jobbar tätt tillsammans med Henrik Stensson. Fröet till ett samarbete såddes för sex-sju år sedan.
– Det var på inrådan från en bankonsulent från Svenska Golfförbundet, som sa att det fanns en kille som kan bli intressant för golfsverige som ville göra ett studiebesök hos oss. Och på den vägen var det. Under studiebesöket gick vi runt några hål och tittade och jag ställde en del frågor till Christian. Då fick jag känslan att hans visioner var som jag också tyckte, fast bättre. Estetiken och detaljerna var på ytterligare en nivå, säger Slite GK:s banchef Kent Hedberg.
Han fortsätter:
– Det kändes direkt att det här kommer funka för oss. Så småningom utarbetades en masterplan för utvecklingen av banan, bestående av fem faser, och för tre eller fyra år sedan började vi planera hur vi skulle lägga upp det.
Den andra stora förändringen är som sagt banans sandbunkrar, som har fått ett helt nytt formspråk.
– Tidigare var bunkrarnas totalyta 2600 kvadratmeter. Nu har vi byggt nya bunkrar på sju hål och ökat totalytan rejält. Ändringarna som Christian gör ger nya dimensioner för spelstrategin. Förr hade man bunkrarna ute på kanterna av ett hål, nu handlar det mer om att värdera om man ska gå över bunkrarna eller lägga sig kort om dem.
Den kommande fasen i masterplanen, som inleds i höst, handlar till största del om att de resterande bunkrarna ska få det uppdaterade formspråket.
En annan del i banprojektet är byggandet av en 2 000 kvadratmeter stor puttingbana.
– Den kommer vi öppna om några veckor, sedan ska den så småningom kedjas in och få belysning runtom, säger Kent Hedberg.
De snabba greenerna med rödsvingelgräs har länge varit Slite GK:s signum.
– Det är nog vad vi har förknippats mest med, och det vill vi inte göra avkall på.
Ett helt nytt greenområde byggs på hål tio, det planeras öppna för spel sensommaren 2023.
– När det är klart så är det totalt sju hål som är helt förvandlade, så det är som att komma till en ny bana jämfört med tidigare. Allra helst där vi har gjort dammarna, som ger ett väldigt högt estetiskt värde.
Kent Hedberg har varit banchef på Slite GK i hela 30 år och har upplevt både toppar och dalar.
– Det finns en logik, naturen är inte så komplicerad. Det är som med människor, extra hungrig eller törstig ibland. Man får testa sig fram lite. Vi fick några dåliga år när kylan ställde till det, bland annat förstördes tre greener ett år. Då valde jag att gardera mig och gå tillbaka till att satsa på säkra kort. Det är ju så i det här yrket, antingen är man kung eller idiot och det finns inget mittemellan. Det är en smal lina att gå på emellanåt, säger Kent och skrattar.
Han fascineras också av att hantera naturens oförutsägbarhet.
– Det finns inget år som är likt det andra. Att svara på när banan kommer öppna är som att svara på frågan om hur långt ett snöre är. Man har ingen aning om vad vintern för med sig.
Etapp ett och två har kostat cirka fem miljoner kronor att genomföra, de återstående etapperna beräknas kosta mellan två och tre miljoner till.
När allt är klart, vad har ni för bana då?
– Topp tio i Sverige, det är min övertygelse. Så bra kommer det här att bli. Vi är på plats 43 just nu av nästan 450 banor, syftandes på Top 100 Golfcourses Sverigeranking.
– Innan jag slutar ska vi vara topp 10. Då kan jag gå hem glad och lycklig.
I sommar släpper Svensk Golf sin topp 50-ranking, den ranking av banor i Sverige som har högst status. På den rankingen, som görs vartannat räknar Kent med att Slite slår sig in med besked i år.
– Det bör vi göra. Om bedömarna kan se vad som gjorts och var vi är på väg, då kommer vi hamna väldigt högt. Vi har varit runt plats 30 på den tidigare, och där bör vi hamna i år. Annars kommer jag ringa upp dem, haha.
Med Visby GK etta på Sverigerankingarna, Slite under rejäl utveckling, Gumbalde med en helt omgjord bana signerad Pierre Fulke, utvecklingsarbeten på När GK och Gotska GK med sin omedelbara närhet till Visby så står sig Golfgotland väldigt starkt. Dessutom med banor som skiljer sig ordentligt åt sett till karaktär.
– Ja, visst är det häftigt att ha så bra banor. Jag är otroligt stolt att vara en del i det, och jag känner att det inte heller råder någon intern konkurrens utan det är bara häftigt när fler hänger med i samma tåg.
Utöver alla andra förändringar drivs dessutom klubbens restaurang från och med i år i ny regi, av samma restauratör som driver Hotell Slitebaden.
– Alla delar här på klubben hänger ihop för upplevelsen, från det att man kliver ur bilen på parkeringen, säger Kent Hedberg.
Vid årsskiftet tillträdde Johan Lundqvist som ny vd för klubben. Men klubben är ingen ny bekantskap för honom.
– Jag har varit med från starten när klubben bildades 1989, då satt både jag och min pappa med i interimstyrelsen. Föräldrahemmet ligger här, så jag äger fortfarande marken. När jag var liten sprang jag och fiskade här i ån, säger Johan Lundqvist.
Så cirkeln är härmed sluten?
– Haha ja precis.
Att det råder en väldigt spännande tid för klubben märks tydligt på honom.
– Det är jätteroligt. Hittills är resultatet av banans utveckling fantastiskt.
På tal om ån som utgjorde fiskevatten i barndomen påtalar Johan Lundqvist ett fruktbart samarbete med Länsstyrelsen Gotland.
De tilltagande vattenmängderna på banan medför en positiv effekt på fiskars fortplantning.
– Fiskarna går upp och leker i ån där vi kan se till att det är flöde i och med att vi har vatten att släppa på. I höst kommer det göras lekplatser på två ställen i banan där det är skuggiga partier. Samtidigt får vi kvävefällor så vi släpper inte ut något skräp i ån, så det är verkligen en win-win, säger Johan Lundqvist.