Gotland kan bli värd-ö för Island Games

Internationella Island Games Association meddelade under lördagen att Gotland blivit rekommenderad som arrangör för spelen 2031. "Vi har ett år på oss att få fram ett hållbart koncept – ekonomiskt, ekologiskt och socialt", säger Fredrik Persson från RF-SISU.

Bild från förra årets spel. Gotland har arrangerat Island Games två gånger tidigare både 1999 och 2017.

Bild från förra årets spel. Gotland har arrangerat Island Games två gånger tidigare både 1999 och 2017.

Foto: Emrik Johansson

Gotland2024-07-13 12:30

Riksidrottsförbundet (RF-SISU) på Gotland har tillsammans med regionen och besöksnäringen på ön enats om att visa intresse för ett arrangörskap av spelen 2031. Därför lämnade de i april i år in en ansökan till Internationella Island Games Association (IGA). 

Under lördagen kom beskedet att IGA under sitt årsmöte på Orkneyöarna utsett Gotland till "rekommenderad värd-ö" inför spelen 2031. På plats var Fredrik Persson och Bo Ronsten från RF-SISU Gotland.

– Det är ett viktigt beslut för inte bara den gotländska idrotten utan för hela det gotländska samhället. Ur ett idrottsligt perspektiv bidrar stora idrottsarrangemang på Gotland till idrottslig utveckling och för det gotländska samhället är det viktigt med fler större reseanledningar, säger Fredrik Persson.

De har nu ett år på sig att ta fram en fullskalig ansökan och presentera en budget till nästa årsmöte 2025. 

– Nu har Gotland och Idrottens Ö klarat av det första steget inför 2031 samtidigt som beskedet att bli rekommenderad värd-ö innebär att vi nu startar det tuffa jobbet på riktigt. Då har vi ett år på oss att få fram ett hållbart koncept såväl ekonomiskt, ekologiskt som socialt för spelen 2031 på Gotland, säger Fredrik Persson. 

RF-SISU kommer i slutet av augusti att tillsätta en så kallad ansökningskommitté. Det slutliga beskedet för om Gotland blir arrangör för spelen kommer att presenteras av IGA i juli nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!