Siri öppnade fönstret för damernas CL

Kommande säsong höjs statusen på damernas Champions League. Gotländskan Siri Wallenius har varit stor del i utvecklingen. ”Jag är väldigt glad och stolt”, säger hon.

Till kommande säsong får damernas Champion League ett helt nytt format. Gotländskan Siri Wallenius har varit högst delaktig i transformationen.

Till kommande säsong får damernas Champion League ett helt nytt format. Gotländskan Siri Wallenius har varit högst delaktig i transformationen.

Foto: Privat

Gotland2021-05-15 12:52

Siri Wallenius arbetar med fotbollspolitik på den absoluta toppnivån.

För fem år sedan flyttade hon till schweiziska Lausanne för studiernas skull och driver i dag egna företaget Club Affairs.

Företaget fungerar som konsult åt ECA, European Club Association, en organisation som tillser de ekonomiska och politiska intressena för de största fotbollsklubbarna i Europa.

De senaste veckorna har gått åt att ta hand om efterskalven av den jordbävning det innebar när, de för tillfället nedlagda, planerna på en superliga för de starkaste herrklubbarna briserade.

Men det kommer vi till.

Först UEFA Women's Champions League, där finalen för säsongen 2020-21 spelas i Göteborg på söndag; Chelsea mot Barcelona på Gamla Ullevi.

Inför kommande säsong väntar ett helt nytt upplägg, där Siri Wallenius – från Hästgatan i Visby – i högsta grad varit involverad.

Kärnan är att få den internationella damfotbollen att växa, UEFA ville göra det genom att göra om det kommersiella paketet.

Men Siri och hennes kollegor sade stopp och belägg.

– Man kan inte måla huset innan det är renoverat, det måste göras rätt från början, menar hon.

Efter hårt arbete fick hon storklubbarnas herrstyrelser på sin linje och för första gången började ECA:s styrelsemöten med frågor om damfotboll.

Kommande UWCL-säsong inleds i sommar med kvalspel vilket mynnar ut i ett gruppspel – 16 lag fördelat på fyra grupper - vilket är planerat att dra igång i höst.

– Tidigare har turneringen gått direkt in i en utslagsturnering varför klubbarna bara haft en garanterad hemmamatch att arbeta runt.Nu garanteras tre hemmamatcher, vilket öppnar möjligheten att arbeta med sponsorer och i förlängningen att större sug efter damfotboll

Det nya formatet öppnar även för fler klubbar från samma land. Vissa nationer har ett lag i turneringen, de flesta har två men sex nationer har – baserat på internationell rankning – tre lag, bland dem Sverige.

Klubbarna som når gruppspelet är garanterade minst fyra miljoner kronor av Uefa, fem gånger mer än vad en topp 16-plats tidigare givit.

Sammanlagt pumpar Uefa in omkring 250 miljoner kronor i damfotbollen, främst kommer pengarna från tv-rättigheter.

Också detta visar en målmedveten satsning från det europeiska fotbollförbundet.

Kvarts- och semifinalerna avgörs i dubbelmöten, medan det blir en direkt avgörande final i Turin 2022.

Siri Wallenius säger att hon är såväl glad som stolt över att arbetet givit ett så gott resultat.

– När det här klubbades av Uefa i december 2019…det kändes oerhört stort, det var det sista paradprojektet jag var delaktig i som anställd inom ECA.

Allra helst minns hon sina förhandlingar med FIFA som möjliggjorde hela den här transformationen.

FIFA styr hela spelkalendern och skulle göra om densamma på damsidan, sju internationella fönster skulle decimeras till sex.

– Jag och Linda Wijkström från Djurgårdens styrelse föreslog att ”mars-fönstret” skulle vikas åt klubblagen för att ge klubbarna mer arbetsro. Och så blev det, det lade grunden till nya Champions League-formatet.

Vet UEFA om att det var just du som låg bakom den möjligheten?

– Nej, det tror jag inte, skrattar hon.

Då får de helt enkelt läsa det i Gotlands Tidningar!

– Ja, varför inte?! det blir bra!

Under några dagar i samband med Kristi himmelfärdshelgen är Siri Wallenius hemma i Sverige.

Under söndagen finns hon i Göteborg för att bevittna Chelsea-Barcelona, den första CL-final någonsin på svensk mark.

Några dagars ledighet kan dock vara på sin plats, senaste tiden har varit hektisk. Inte minst sedan nyheten om en stängd superliga på herrsidan, med Europas främsta klubbar, slog ner som en bomb.

Två dagar senare var planerna skrinlagda, men…

– …det hann hända mycket på de 48 timmarna. Jag pratade med mer folk i fotbolls-Europa de dagarna än jag annars gör på en månad. Det var som efterskalven av en jordbävning och det är inte helt över än.

Inom fotbollspolitiken har det länge höjts varnande fingrar för ett sådant steg. Coronapandemin har skyndat på utvecklingen då många storklubbar har fått ekonomiska problem.

– Det här var nog bara början. Det kokar i fotbolls-Europa och på längre sikt är det inte helt omöjligt att det blir en superliga. Men man måste hitta positiva och mer långsiktiga lösningar istället för desperata, menar Siri Wallenius.

Siri Wallenius

Siri Wallenius, 33 åring från Visby, är egen företagare inom den internationella fotbollsindustrin, baserad i Lausanne, Schweiz.

Före pandemin bestod henne vardag av ideliga resor runt om i främst Europa för besök hos storklubbarna, för att tillse deras ekonomiska och politiska intressen. Nu sker det mesta digitalt.

Siri har varit högst delaktig i det nya formatet av UEFA Women´s Champions League, vilken startar i sommar.

Syftet är att skapa större intresse för internationella damfotbollen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!