Gotländskt i premiären i SM-rallyt i Ludvika

Sebastian Johansson, Johan Holmberg, Madelene Buskas och Tobias Steen ska försvara de gotländska färgerna i årets rally-SM. Premiären blir Bergslagsrallyt som körs i helgen.

23 januari 2019 18:41

Fyra gotlänningar kommer att ställa upp när SM-premiären körs i Bergslagsrallyt i Ludvika i helgen. Som vi skrivit tidigare så fortsätter Johan Holmberg att tävla, han aviserade inför förra säsongen att den skulle bli hans sista, han körde hem en silvermedalj sitt första år i 4WD-klassen.

När han sålde sin Ford R5 så fick han en Toyota Corolla i inbyte, en bil han tävlat med mellan åren 2004–2011 och det blev för mycket nostalgi, så han kör 2wd-klassen med den.

– När vi bestämt oss för att köra kände jag att ska jag ändå engagera mig och lägga ner tiden så vill jag köra SM. Det blir på en skön och mer avslappnad nivå den här gången, sa han då till helagotland.se.

För Sebastian Johansson som satsade på junior-EM förra säsongen blir det mer körning på hemmaplan i år.

Han körde två JEM-deltävlingar förra året, en i Italien och en tävling i Polen utan att få till någon fullträff, hur det blir med utlandstävlande i år är osäkert, men SM blir det i alla fall.

– Jag ska köra så många jag kan, det är sex deltävlingar och man räknar fem, säger Sebastian Johansson.

Förra säsongen körde han bara en deltävling i SM:et i Hässleholm, Snapphanerallyt, det blev seger direkt i den otrimmade juniorklassen.

Inför helgens vinterrally har han varit i Sveg första helgen i januari och testat och tränat för att få in flytet med vinterkörning.

– Ifjol körde jag inget vinterrally, men jag hoppas i alla fall kunna vara med i topp 3, säger han.

Sebbe har sen tidigare SM-medaljer i juniorklassen, Jesper Elfver är codriver åt Sebbe.

Förutom två gotländska förare så finns det även två gotländska codrivers i årets SM-rally.

Madelene Buskas åkte förra säsongen med Jonas Bodin i 2 wd-klassen och tog SM-guld, men när Bodin aviserade att han skulle sluta så stod hon där utan förare och bil. Men nu är det klart att hon kommer att läsa för den unge talangen Johannes Joons i SM.

– Genom min mentor Christoffer Bäck fick jag kontakt med Johannes, och det blir en rolig utmaning att vara med på den resan, säger hon till rallysm.se.

Tobias Steen fortsätter att åka med Simon Karlsson även den här säsongen, duon tog SM-brons senast och siktar nog upp någon placering i år.

Över 100 förare är anmälda till SM-premiären.

För R2 klassen kör juniorer och seniorer i gemensam klass, detsamma gäller för R3 klassen – trimmade bilar. Men de räknar fortsatt poäng i var sina tabeller.

SM-tävlingar 2019: 25-26/01 Bergslagsrallyt, 31-01/05 South Swedish Rally, 14-15/06 Gästabudstrofén, 16-17/08 Köping, 06-07/09 East Sweden Rally, 27-28/09 Rally Blekinge.

Så jobbar vi med nyheter
Ulf Jönsson