Erik Larsson siktar mot nya rekord

Två SM-guld, världsrekord i stångstörtning och mesta mästaren i gutnisk femkamp är några av meriterna på Erik Larssons lista. Nu finns det ett nytt mål i sikte – att bli den äldsta vinnaren.

När den 20-faldige vinnaren i gutnisk femkamp, Erik Larsson, inte fick åka till Stånga och försvara sin titel i år, valde reporter Emrik Johansson att utmana honom. Men det blev inte mycket av en utmaning för den meste mästaren.

När den 20-faldige vinnaren i gutnisk femkamp, Erik Larsson, inte fick åka till Stånga och försvara sin titel i år, valde reporter Emrik Johansson att utmana honom. Men det blev inte mycket av en utmaning för den meste mästaren.

Foto: Joakim Nyberg

gutnisk femkamp2021-07-09 08:23

Den här veckan skulle Stångaspelen 2021 gått av stapeln. Erik Larsson har vunnit den gutniska femkampen av Stångaspelen 20 gånger och senast han förlorade var sommaren 2000, men likt förra året så blev även årets upplaga inställd på grund av pandemin.

– Det är tråkigt i ungefär en vecka när man inser att spelen blir inställda men sedan släpper man det och blickar framåt, säger Erik Larsson när GT träffar honom på Gutavallen.

– Idrott ska vara kul för alla, inklusive publik, så vid minsta tveksamhet är det bättre att stå över ett år. Skulle någon bli sjuk försvinner allt det roliga från tävlingarna, fortsätter han.

Även Island Games var tänkt att genomföras 2021, men likt Stångaspelen blev även det inställt.

– Island Games såg man ju framemot, men de var snabba och annonserade redan förra året att de ställde in. Så man har ju inte laddat för det under våren, säger Erik Larsson.

Kanske var det tur i oturen att de båda tävlingarna blev inställda:

– Man har ju laddat för Stånga, men dagen efter det blev inställt fick jag ont i hälsenan i samband med att jag sprang. Jag har varit mer eller mindre frisk under alla år så det kanske var tur att det blev inställt i år, säger Erik Larsson.

Erik Larssons överlägsenhet i Stångaspelen kommer från en gedigen friidrottskarriär. Han berättar att han fastnade för längdhopp tack vare Mattias Sunneborn, men att han inte var lika förtjust i den individuella sporten.

– Jag gillar mångsidigheten och sammanhållning som vi mångkampare har, man blir som en familj. Jag har träffat många i landslaget och det är en annan mentalitet hos de som tävlar i mångkamp kontra de som tävlar individuellt. Individerna är mer tävlingsinriktade gentemot varandra, säger Erik Larsson och fortsätter:

– Visst är det aldrig kul att förlora men för mig är glädjen att vinna större än sorgen att förlora.

Under sin friidrottskarriär deltog han i 19 A-landskamper, vann två SM-guld och deltog i en Finnkamp, varav det sista han håller som ett av de starkaste minnena.

– 25 000 i publiken på Ullevi var väldigt mäktigt, dock tänkte man inte på det där utan det kom lite efter, berättar han.

Att Erik Larsson skulle slå rekordet i antal segrar på Stångaspelen var det inte många som trodde, inte han själv heller för 20 år sedan.

– Hade någon berättat för mig när jag var 19 år och vann första gången att jag skulle vinna 2019 också hade jag nog skrattat och sagt att jag är för gammal, men nu står vi här, säger han.

– Även utomstående har sagt att det aldrig kommer gå, men sedan vann jag fem år på raken, sedan tio år och helt plötsligt var det 20 vinster totalt, fortsätter han.

Trots hans överlägsenhet är det en ödmjuk Erik som berättar om sina segrar:

– Jag har rätt många pokaler hemma, men jag tycker inte jag ska ha det. Ska man ha pokaler ska man bevisa sig bäst varje år tycker jag, säger Erik Larsson.

Men ingen har förtjänat pokalerna mer än honom. Det är prisskåpet ett tydligt bevis på.

Hur motiverar du dig, efter att vunnit i 19 raka år?

– Någon får gärna slå mig, då har jag något mer att träna för, svarar han.

Vad som är nästa mål för honom är dock redan bestämt:

– Nästa mål blir att vara den äldsta att vinna den gutniska femkampen, 46 år. I dag är jag 41, så jag hoppas att vi ses på Stångaspelen 2026, avslutar Erik Larsson.

Gutnisk femkamp

Första grenen heter Ränne i kämp – löpning. Avståndet är valfritt, men brukar variera mellan 60-100 meter.

Andra grenen är Längdkast med varpa. Här skall man kasta varpan så långt som möjligt.

Tredje grenen är Haugstikel – höjdhopp.

Fjärde grenen är Stångstörtning.

Femte grenen är Ryggkast, som är den avgörande grenen. Finalisterna tar livtag om varandra och för att vinna skall man få ner sin motståndare på rygg. Krokben inte är tillåtet.

Källa: Guteinfo.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!