”Det är väldigt positivt med den här ökningen”

Stångaspelen firar 100 år. Då ökar tävlingsdeltagandet igen. ”Det är väldigt positivt”, säger tävlingschefen Mikael Nilsson.

Antalet pärklag ökar igen.

Antalet pärklag ökar igen.

Foto: Mattias Karlsson

Gutnisk idrott2024-07-08 11:30

I veckan är det dags igen. 

Den hundrade (!) upplagan Stångaspelen drar igång på torsdag och pågår hela helgen. Sen coronapandemin har deltagandet sjunkit – men nu ses en positiv utveckling. 

undefined
Bild från Stångaspelen 2023

Antalet anmälda pärklag (från 134 till 145) ökar jämfört med förra årets spel, precis som antalet anmälda varpakastare (från 176 till 199). 

– Det är väldigt positivt med den här ökningen, säger tävlingschefen Mikael Nilsson och fortsätter: 

– Sen är det fortfarande så efter pandemin... Idrotter som har ett ganska svagt rekryteringsarbete har haft det extra svårstartat. Det är många ledare som har hunnit sluta, och skolor på södra Gotland som inte finns längre. Där har vi haft en stark rekryteringsbas. Det kommer att ta flera år innan vi är tillbaka där vi vill vara. 

Var vill ni vara?

– Vi har varit uppe och snuddat på 200 lag... Där behöver vi inte vara, men 185 lag tror jag är ganska bra att ligga på. Då får du en bred topp och bred bredd. Som det är nu är det lite för få lag i rekryt. Vi behöver vår påfyllnad. 

– Vi behöver gå plus tio lag varje år för att komma tillbaka, och det kan vi nog göra. 

undefined
Tävlincschefen Mikael Nilsson under förra årets spel.

Med ett 100-årsjubileum runt hörnet satsar arrangören extra på årets evenemang. Det blir bland annat festligheter både fredag och lördag kväll, godisregn för barnen på fredagen, och fredag till söndag anordnas "Otendag på Stångaspelen", som är samtal med anknytning till idrottens arv och historia. 

– Jag resonerar som så att Stångaspelen är redan så unikt. Det finns ingenting som liknar Stångaspelen, och vi ska göra det så som vi vill ha det, och krydda det litegrann, säger Mikael Nilsson.

De senaste åren har man totalt haft runt 2500 besökare, runt 900 per dag, och nu hoppas arrangören på en ökning publikmässigt.  

– Kan vi gå upp över 1000 per dag är det jättebra. Vi kan bara göra ett bra arrangemang, så får vi se, säger Nilsson. 

undefined
Arrangören hoppas på mycket publik när Stångaspelen firar 100 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!