Negativa trenden: ”Sporten blev helt avknäppt i två år”

I Stångaspelen 2019 var 189 pärklag anmälda – i år ställer 134 upp. Coronapandemin slog hårt, och pärken ser en minskning på drygt 30 procent, som man nu jobbar hårt för att bromsa. “Hela sporten blev helt avknäppt i två år”, säger Mikael Nilsson, ordförande för Gutnisk idrott, inför årets Stångaspel.

Stångaspelen 2022.

Stångaspelen 2022.

Foto: Mattias Karlsson

Gutnisk idrott2023-07-05 07:30

Förra året gjorde Stångaspelen comeback efter två års uppehåll på grund av coronapandemin. Redan då kunde man se en relativt kraftig minskning i antalet anmälda lag, och för pärken har kurvan fortsatt att peka nedåt.  

Inför årets upplaga av Stångaspelen, som startar på onsdagen, har 134 lag anmält sig. Det att jämföra med 146 förra året, och 189 år 2019.  

– När vi tittar från ett Stångaspel till nästa så ser vi att ungefär 15 procent byts ut. Lagen försvinner inte men spelare gör det. Tänker man då två år så har vi 30 procent som har påverkats. Det är en tredjedel av sporten, säger Mikael Nilsson. 

Gutnisk idrotts ordförande ser att sporten drabbats hårt av pandemin.   

– Vi är tacksamma för permitteringsstödet, men hela vår sport blev förbjuden att tävla. De bedömde att vi drog folk från så många olika regioner, så vi blev helt avstängda från spel. Vi är en av de idrotter som varit värst drabbade.  

– Av det har vi märkt att inte någon rekrytering har skett, i något lag. Hela sporten blev helt avknäppt i två år, ingenting pågick. Jag känner nästan att det är som att starta från noll, det är tufft.  

undefined
Mikael Nilsson, ordförande i Gutnisk idrott

Spelare som tidigare var lite tveksamma till att fortsätta tävla bestämde sig under pandemin för att sluta helt, och att hitta nya spelare att integrera i ett lag har varit svårt.  

Under förra årets spel tillät man lag låna spelare från andra föreningar, men det får man inte göra i år.  

– Vi får jättemycket frågor om det nu. Vi får nästan frågor en gång i timmen, “får vi låna den och den spelaren?”. Det märker vi jättetydligt, säger Mikael Nilsson.  

Trots trenden med färre och färre lag ser Mikael Nilsson positivt på framtiden.  

– Den ser jätteljus ut. Intresset bland ungdomar och ute i skolorna... Det här året har vi jobbat med det här och fått lite utvecklingspengar, och jag blir ju förvånad över hur stort intresset egentligen är och hur lätt det är att prata om pärk.  

undefined
Stångaspelen förra året.

Det pågår nu ett stort arbete med att komma ut till ungdomar i skolor och andra sammanhang för att visa upp sporten och locka till intresse. Bland annat genom “Skolveckan”, som snart anordnats i tio år då Gutnisk idrott besöker Solbergaskolan och delar ut pärklektioner under lektionstid. 

Så hur lång tid kan det ta att vända kurvan?  

– Det kommer säkert att ta tio år. Det kommer att ta lite längre tid tills vi är där vi vill vara, säger Mikael Nilsson.  

Det är ett idogt jobb ni har framför er?  

– 134 lag är en jättestor turnering redan nu som det är. Jag är inte orolig för jag ser hur mycket ungdomar som håller på.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!