Visbygymnasterna har kämpat för en egen hall länge och bygglov finns på plats.
Nu har omvärldsläget med brist på åtkomst och skenande priser för byggmaterial satt käppar i hjulen.
Visby Padel som ska bygga den kombinerade gymnastik- och padelhallen har därför skjutit på byggstarten på obestämd framtid eftersom bygget inte kan finansieras i dagsläget.
– Det är klart att det är en frustration att det inte kommer någon hall, säger Karolina Romehed, vice ordförande i Visbygymnasterna.
Anna Malmqvist som är grenansvarig inom rytmisk gymnastik och har varit drivande kring hallbygget från klubbens sida de senaste åren.
– Det är väldigt olyckligt att det försenas. Det såg ljust ut tidigare i höstas, men i och med världsläget som är har finanseringen blivit helt annorlunda. Jag vet att Visby Padel har tittat på alternativa lösningar, men vi vet inte när bygget kan börja. Vi hoppas i vår, men det kanske är för optimistiskt.
Till dess tvingas föreningens gymnaster att hålla till i Visbygymnasiets gymnastiksal där man inför och efter varje träning tar man fram och bort redskap, vilket är både tidsödande och slitsamt.
– Vi lägger extremt mycket tid på att plocka fram och bort saker. Tid som skulle kunnat gå till att träna, säger Karolina Romehed.
– De ska få samma möjligheter andra att utvecklas i sin sport. Det får dom inte i dag, fortsätter hon.
Samtidigt som hallbygget drar ut på tiden ringlar sig kön till Visbygymnasterna lång. Intresset för gymnastik är enormt på Gotland och i dag står ungefär 400 barn- och ungdomar i kö.
– Vi har inte tillräckligt med halltider för att ta emot fler. Det är den stora anledningen. Det är jättetråkigt att behöva säga nej. Det gör ont att inte kunna låta barn testa vår roliga idrott och en del har stått i kö i tre år, säger Karolina Romehed.
Varför tror du att intresset är så stort till er verksamhet?
– Det är en fantastiskt rolig och utvecklande idrott. Det är både lite läskigt och spännande, men också mycket styrka. Du får lära dig kroppskontroll. Det ser kul ut och är fantastiskt kul.
Som förutsättningarna ser ut i dag hämmar de inte bara återväxten utan också möjligheterna till utveckling för de gymnaster som är längre fram i sin utveckling.
– Förutsättningarna finns inte i en skolgympasal. När du börjar med svårare övningar blir det till slut en säkerhets risk när du exempelvis inte kan landa i en skumgrop som kommer att finnas i nya hallen. I dag får de äldre åka till fastlandet på läger för att träna vissa moment. Det funkar inte så här i längden och dyrt är det, säger Anna Malmqvist.
De långa köerna till klubbens verksamhet kommer att förkortas rejält den dag en specialiserad gymnastikhall finns på plats.
– Vi kan vara dubbelt så många med en ny hall. I dag har vi 15 timmar per vecka i Wisbygymnasiets stora hall, 40 i lilla och sju i Lyckåkerskolan, säger Anna Malmqvist.
– Det kommer också att frigöra timmar till andra idrotter, säger Karolina Romehed.