Regionens svar efter kritiken från gymnastiken

Visbygymnasterna har länge försökt att få till en ny hall. Företrädare för gymnastiken känner sig orättvist behandlade i jämförelse med hur arbetet kring ishockeyns arenaplaner drivs. Nu svarar Oscar Lindster (S), ordförande i kultur- och fritidsberedningen på kritiken.

Visbygymnasterna håller till i Wisbygymmasiets gymnastikhallar. En långtifrån optimal plats enligt föreningen.

Visbygymnasterna håller till i Wisbygymmasiets gymnastikhallar. En långtifrån optimal plats enligt föreningen.

Foto: Michael Häglund

Gymnastik2024-02-05 11:35

En ny gymnastikhall, kombinerad med en padelhall bland annat, på Visborgsområdet har dragit ut på tiden. I december förlängde Region Gotland markanvisningen och nu jobbar Visbygymnasterna febrilt på att få till en lösning. 

Samtidigt är Anna Malmqvist från Visbygymnasterna kritisk till hur regionen och politikerna har skött den planerade hallen på Visborgsområdet.

Hon jämför sin förenings projekt med den planerade is-arenan – där ishockeyföreningen Visby Roma vill låna pengar av regionen för byggnationen som är beräknad till 258 miljoner – och som är tänkt att ligga bara ett stenkast från marken där Visbygymnasterna vill bygga.

– Vi är såklart glada för att vi kommer att få ishockeyn och ishallen som vår nya granne, alla verksamheter som etableras i området kring Ica Maxi arena kommer att gynna varandra. Däremot förstår vi inte riktigt varför det behövde ta åratal för oss för att vi tvingades genomgå en markanvisningstävling, medan ishockeyn ser ut att kunna börja bygga inom ett år efter att deras förslag lämnades in.

Anna Malmqvist menar att alla idrotter inte får samma förutsättningar.

– Förra våren genomfördes ett stort arbete där vi tittade på att utöver atletklubben och kampsporterna få in även friidrotten och bordtennisen i samma byggnad som oss. Vi efterfrågade då ett driftsbidrag på mellan 500 000 kronor och en miljon, men fick beskedet att det var helt omöjligt att få fram de pengarna. Friidrotten har ingen träningslokal över huvud taget vintertid, och bordtennisen skulle verkligen kunna utveckla sin verksamhet med en permanent lokal, säger och fortsätter:

– Jag tycker att det är helt rätt att regionen satsar stort på idrott, men glöm inte bort de individuella idrotterna, de som attraherar utövare i alla åldrar och samhällsklasser och de som traditionellt lockat fler tjejer. Vi gör alla en stor insats för folkhälsan genom att hålla både barn, unga och äldre i rörelse, och för att hålla ungdomar borta från att hamna snett. Allt detta sparar ju pengar i andra delar av regionens kassa.

undefined
Anna Malmqvist från Visbygymnasterna.

Oscar Lindster (S), ordförande i kultur- och fritidsberedningen tycker inte att kritiken om att det görs skillnaderna i behandling mellan en klassisk killsport (ishockey) och en klassisk tjejsport (gymnastik) stämmer helt.

– För det första tycker jag att det är lite tråkigt att göra den uppdelningen. När det gäller en ny ishall så är den dessutom för alla issporters behov. Men med det sagt så vet vi att fördelningen av medel på fritidsområdet historiskt sett inte har varit jämställd. Det är en fråga som vi arbetar med, bland annat inom den bidragsöversyn vi genomför, säger han.

Ni får kritik för att det är olika villkor för olika idrotter. Hur ser du på det?

– Vi jobbar ständigt för att stärka idrottens förutsättningar på Gotland. Vi drev frågan om en ny hall för gymnastiken redan förra gången vi styrde. Under förra mandatperioden så drog projektet av olika anledningar ut på tiden. Det har dock funnits mark anvisad sedan 2020. Den markanvisningen har vi nu förlängt och vi fortsätter arbeta utifrån Visbygymnasternas upplägg för att projektet ska kunna gå i mål. 

Går det att jämföra Visby Romas nya projekt med den planerade gymnastikhallen? 

– Det finns såklart både likheter och skillnader. I båda fallen så vet vi att det finns och under en längre tid funnits stora behov. Sedan finns det skillnader mellan olika idrotter, exempelvis innebär en ishall en större investering och högre driftskostnader än en gymnastikhall. Men vi hoppas såklart att båda hallarna ska bli verklighet, fortsätter Oscar Lindster.

undefined
Oscar Lindster (S), ordförande i kultur- och fritidsberedningen.

Gymnastikens första förhoppning var att en ny hall skulle stå klar 2021. Sedan kom inflationen med ökade kostnader, vilket gjorde att byggplanerna strandade.

– Tidpunkten när vårt bygglov äntligen vart klart tajmade otroligt dåligt med omvärldens pandemi och krig. Bankerna är fortfarande väldigt restriktiva med att låna ut pengar, men förhoppningsvis ska vår nu stärkta finansiärgrupp göra banken trygg att godkänna vårt lån, säger Anna Malmqvist.

Kommer ni annars be om att få låna pengarna (beräknat till 50 miljoner) av regionen som saknas till en ny hall?

– Ja, om nu ishockeyn beviljas lån genom Region Gotland är det väl rimligt att de agerar bank även till gymnastiken?

Behovet av en gymnastikhall är stort säger Anna Malmqvist, som menar att det nästan råder en osund träningsmiljö i nuläget.

– Vi tränar idag i Säveskolans (Wisbygymmasiets) gymnastikhallar sju dagar i veckan, vid varje träningstillfälle på mellan två och sex timmar behöver en enorm mängd redskap plockas fram och åter. Det tar cirka en timme av våra gymnasters träningstid varje gång. Det är en säkerhetsrisk som vi har det nu, både risken att ett barfota barn får en vagn med redskap körd över tårna, att redskapen inte är gjorda för att monteras upp och ned dagligen vilket innebär ett slitage som ökar risken för olyckor, samt att landningar och skyddszoner runt redskapen inte är säkra över huvud taget jämfört med skumgummigropar och specialanpassade landningsområden i en riktig gymnastikhall. 

Hon berättar framför allt om en händelse som enligt Malmqvist hade kunnat sluta väldigt illa.

– I höstas hade vi en incident som hade kunnat få dödlig utgång. En metallstolpe från snurräcket välte vid nedmontering och landade bara decimeter från en gymnast som låg på golvet och stretchade. Vi har stretchande och tränande gymnaster i hallen samtidigt som fram- och bortplock eftersom det är så vår verklighet ser ut. För att få plats med alla 518 aktiva gymnaster är det knökfullt i hallarna från första till sista minut. Det har blivit ännu värre nu under hösten när vi blivit av med träningstid till projektet Hållbar hälsa. Det är hela tiden en balansgång hur många nya gymnaster vi ska våga ta in från kölistan – vi har 500 barn till i kö.

Samtidigt väljer flera äldre gymnaster att flytta vidare för att kunna utvecklas, och det är ett växande problem, säger Malmqvist.

– Visbygymnasterna har alltfler gymnaster i tonåren som det går riktigt bra för på SM-nivå. Det som händer när dessa ska börja på gymnasiet, eller något år tidigare, är att de försvinner från ön för att det saknas förutsättningar att fortsätta att utvecklas i den undermåliga träningsmiljö som en vanlig skolgympasal innebär.

Hur hoppfull är du över läget om en ny hall?

– Jag är optimistisk trots alla svårigheter. Vi är otroligt tacksamma över våra tålmodiga finansiärer som väntat i åratal på alla turer och omvägar vi blivit tvungna att ta genom Regionens byråkrati. Det som skulle hjälpa oss framåt nu vore dels att regionen tänker till kring kravet på parkeringsplatser och cykelbanor, samt att vi omgående beviljas utökat driftsbidrag på 350 000 per år som vi bett om för atletklubben och kampsporterna med kendon i spetsen. Skulle regionen kunna bevilja även oss ett lån för byggnationen, i tid innan markanvisningsavtalet behöver vara undertecknat i maj, skulle det säkra genomförbarheten för vår gymnastikhall, säger Anna Malmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!