Nya planen för gymnastikhallen – få in fler idrotter

En ny gymnastikhall planerades – men bygget har inte kunnat finansieras. Nu jobbar Visbygymnasterna hårt med en ny lösning för att få en hall på plats. ”Vi försöker få in lite fler idrotter, för att hjälpa till att trygga upp finansieringen av driftkostnaderna”, säger Anna Malmqvist, drivande i hallfrågan hos Visbygymnasterna.

Visbygymnasterna har väntat länge på en egen hall.

Visbygymnasterna har väntat länge på en egen hall.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Gymnastik2023-03-22 20:10

Bygglovet finns på plats, och 2020 trodde regionen att den kombinerade gymnastik- och padelhallen kunde stå klar under 2021. 

Sen kom kriget och inflationen, kostnader har ökat, och byggplanerna har strandat då finansiering saknas. 

Visbygymnasterna har länge kämpat för egen anläggning, och nu pågår en intensiv finansieringsjakt för att rädda och säkra projektet. 

Anna Malmqvist, styrelseledamot i Visbygymnasterna och drivande i hallfrågan, arbetar just nu hårt med ett förslag att få in fler idrotter till anläggningen. 

– Vi försöker få in Visby atletklubb, judon, kempon, Gute kampklubb, och även bordtennisen. De är intresserade. Sen kollar vi också om vi kan få till något som fungerar för friidrotten, men det är en lite större utmaning där eftersom de har väldigt specifika behov av en lokal. De har egentligen nästa lika specifika behov som gymnastiken, men det skulle vara väldigt värdefullt för dem på vintern. 

– Det vi hoppas få till med regionen är att de, liksom de redan gör för oss, går in med ett driftsbidrag på 50 procent till de här klubbarna, säger Malmqvist.

Det skulle helt enkelt sprida de ekonomiska riskerna på fler hyresgäster, när en bank ska bevilja ett eventuellt lån. 

– Visby Padel skulle kunna hyra ut den här ytan till en privat aktör, men det är ju mycket bättre för helheten och för idrotten på Gotland om man kan få till den dealen, säger Anna Malmqvist. 

undefined
Anna Malmqvist är drivande i hallfrågan för Visbygymnasterna.

Hon menar att anläggningen skulle bli något av ett gotländskt idrottscenter och en samlingspunkt för barn och ungdomar. 

– Vi skulle kunna ha omkring 1500 aktiva idrottsutövare i den här hallen om det här blir av. Man når extremt många på det här sättet. 

Väntan på en egen hall har varit lång, och Malmqvist beskriver den som “en jätteutmaning”. 

– Jag får frågor inifrån föreningen hela tiden, från barn och föräldrar och utövare. “Hur går det med hallen?” Jag har svarat att jag hoppas den är klar om ett och ett halvt år flera gånger, så man känner sig som en papegoja. Man blir liksom inte trodd längre. Men om regionen kan skjuta till ett driftsbidrag på 500 000 kronor även till de andra klubbarna så att vi får banken med på tåget hade det varit helt fantastiskt. 

Inom kort ska Anna Malmqvist och Visbygymnasterna, tillsammans med övriga föreningar, lämna över ett skarpt förslag till regionen.

Per Wallstedt, fritidsstrateg på Region Gotland, säger att man har haft en dialog med Visbygymnasterna och andra föreningar men inte kommit längre än så. 

– Vi behöver sätta oss in lite mer och göra våra bedömningar och värderingar, utifrån vad vi vill se av det här. Jag vill inte ge mig in och recensera just det här, men dialogen är positiv med Visbygymnasterna och jag gillar att de är proaktiva. Vi har lite arbete att göra hos oss, att bereda det på både tjänstemannanivå och politikernivå. Om hur vi ska gå vidare. 

Hur ser du spontant på själva förslaget? 

– Själva idén om att man samverkar kring aktivitetsytor är positiv, i grund och botten. Jag tror att synergierna kan vara nyttiga för föreningarna. Så principiellt tycker jag att det är en bra idé. I slutändan är det ett jobb för våra folkvalda politiker vart resurserna ska gå, säger Wallstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!