Har pallen i sikte trots stenhård konkurrens

Minutiösa förberedelser, mycket god dagsform, en bra start och effektiva tankstopp. Robert Kvarnström, FMCK Gotland, har sitt framgångsrecept klart för att sätta ett rejält avtryck i toppen av årets GGN.

26 oktober 2018 14:30

Den välmeriterade dalmasen Robert Kvarnström slog för 1,5 år sedan ner bopålarna i Västergarn. I GGN utgör han därmed det stora hemmahoppet, och i år har 28-åringen stordåd i kikaren. Blicken har sedan länge riktats mot Tofta skjutfält.

– I 1,5 månader har allt fokus legat på GGN. Allt från att äta, sova, träna... ja, allt, säger Robert Kvarnström.

Han ger ett avslappnat men samtidigt fokuserat intryck när vi ses i garaget i Follingbo. Han har spänt bågen ordentligt, för att tampas i toppen av GGN:s kanske starkaste startfält någonsin.

Är det vinst som gäller?

– En bra dag så, men topp tre ska jag vara i alla fall. Om jag inte når prispallen så kommer jag vara missnöjd, jag har givit mig själv rätt förutsättningar för att lyckas i år.

Ingenting har lämnats åt slumpen i förberedelserna. Nybytt drivpaket, koppling, och bromsbelägg är bara en bråkdel av åtgärderna som har gjorts på cykeln. Fjädringen är nyrenoverad flera gånger om och nu råder det inga tvivel om att den blivit rätt inställd, efter tre veckors intensiva tester.

– Jag har skickat grejerna fram och tillbaka flera gånger om till Skåne, där finns han som bygger den. Jag fick den klar i söndags.

Banan har promenerats igenom i två etapper, i måndags och i onsdags, och Robert Kvarnström gillar det han ser.

– Det ser riktigt bra ut, de har gjort mycket jobb med maskin, lagt runt 150 timmar på att släta och fixa och trixa.

Vilken del av banan passar dig bäst i förhållande till konkurrenterna?

– Jag är extremt bra på båda delarna. Dels när det blir öppet och stampigt i och med att jag tävlat mycket i motocross, men framför allt har jag en fördel inne på kalkstenen eftersom jag har hunnit ställa in allting. Jag har hunnit testa däck, jag har hunnit testa fjädring och hunnit få in känslan för hur halt det verkligen är. Jag har tränat ett år på kalkstenen när de andra inte har åkt någonting, jag vet exakt vad som händer när jag åker ut på den. Där kommer jag tjäna mest tid, framför allt på de första varven.

Under fredagen sticker han ut och kollar vissa detaljer av banan igen, hur det utvecklats med vädret.

– Det väntas mer regn till lördagen och det är bara bra. Jag vill ha det blött och geggigt, det är till min fördel. Det är många som kan åka fort när det är torrt och slätt, men det är inte så många som åker fort när det är skitigt.

Kampen om segern i årets upplaga av GGN kan bli något utöver det extra. Startfältet är förmodligen det vassaste som skådats i tävlingens 35-åriga historia.

– Konkurrensen är riktigt bra i år, starkare än vanligt med tanke på statusen som tävling i World Enduro Super Series (Wess). Jag tycker bara det är roligt att det kommer hit sådana förare. Det finns de som tror att Wess-förarna kommer att köra skjortan av oss andra och vara topp 12, men så kommer det absolut inte att bli. Så snabba är de inte. Om det är tre Wess-förare inom topp tio så har de gjort det bra, att komma hit och leverera direkt.

Vilka ser du som dina främsta konkurrenter?

– Josep Garcia och Nathan Watson är de som är snabbast i Wess. Sedan kommer Kjetil Gundersen vara med och kanske också Albin Elowsson. Man ska aldrig räkna bort Albin, men statusen på honom är lite oklar efter hans hjärnskakningar.

Och hur är statusen på dig?

– Jag vet själv innerst inne hur snabb jag är, det handlar bara om att pussla ihop det.

Han tycker att han fått pusselbitarna på plats de senaste veckorna.

– Senaste månaden har känts jävligt bra och jag är i bra form. Jag vet att jag har höjt mig ett par snäpp de här senaste veckorna, sedan är det till stor del dagsformen som kommer avgöra.

På frågan vad som blir nyckeln till framgång på lördag så kommer svaret blixtsnabbt.

– Starten, den är 50 procent. Sedan gäller det att göra bra tankstopp, där går det inte att kasta bort onödiga sekunder, säger Robert Kvarnström.

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström