När Bysarna hade speedwaymatch på Galgberget undgick det ingen. Varvande motorer dominerade Visbys ljudkuliss på matchdagarna. Kom man närmare banan kunde man känna den söta lukten av metanol.
I dag lever det lilla som finns kvar av gotländsk speedway en betydligt mer undanskymd tillvaro i Hejdeby, knappt en mil utanför Visby.
Där finns depå, klubbstuga, omklädningsrum och en 185 meter lång träningsbana för ungdomar. Vid denna arrangerar klubben prova-på-speedway på lördagarna och ett par ungdomar tränar under veckorna.
Bysarna har även genomfört röjningsarbeten på marken där man tänker sig att det någon gång i framtiden ska ligga en fullskalig speedwaybana. Men dit är steget fortfarande långt – 15 år efter att Bysarna körde sin sista match på Galgberget – berättar föreningens ordförande, Roger Svensson.
– Det här har varit en väldigt stor apparat för oss faktiskt. Det fanns ingenting alls här ute när vi kom hit. Vi har tagit det successivt och vi får försöka se allting långsiktigt. Det är så man måste göra. Det går inte att spotta fram pengar bara. Hittills är nästan allting gjort av ideell arbetskraft men vi kommer inte att kunna göra allting själva.
– Det har inte varit lätt och ibland har man naturligtvis funderat över vad man sysslar med, men det är bara att försöka att bita ihop.
Det är inte bara Bysarna som har det svårt. Svensk speedway har under många år befunnit sig i ekonomisk kris. Förarna blir färre och klubbar lägger ner tävlandet. Vetlanda, med sex SM-guld på 2000-talet, är den senaste klubben att gå i konkurs.
– Jag tror att alla speedwaymänniskor i hela Sverige är oroliga över sportens framtid. Speedway är en smal sport, smalare än många andra smala sporter. Ska vi få in nya ungdomar så krävs det att föräldrarna är intresserade och är beredda att skaffa vissa av grejerna som behövs runtomkring. Det går inte bara att lämna ungarna här, utan de måste vara engagerade och med hela tiden, säger Roger Svensson.
Läget kunde ha varit ljusare. Men drömmen om en fullstor tävlingsbana finns fortfarande kvar i bakhuvudet.
– Vi får ta det etappvis och börja med markarbetena. Sedan ska det dit domartorn, staketstolpar och någon enklare typ av läktare, för det kommer att vara en träningsbana till en början. Men det är en bra bit kvar dit.