Tävlingsledaren tipsar om bästa publikplatserna på GGN

Om bara några dagar är det dags för den allra första upplagan av Gotland Grand National på den nya banan. Tävlingsledaren Jesper Cederlund lovar att tävlingen kommer att bli spektakulär, såväl för deltagarna som för publiken. "Det finns geggahål", säger han.

Det gamla asfaltsverket i Hejdeby kommer att vara den nya GGN-banans hjärta. Här finns bland annat mässområde, tankslinga och målgång.

Det gamla asfaltsverket i Hejdeby kommer att vara den nya GGN-banans hjärta. Här finns bland annat mässområde, tankslinga och målgång.

Foto: Emil Lundberg

Hejdeby2024-10-24 16:11

Nyheten i korthet

  • Gotland Grand National (GGN) kommer att hållas på en ny bana i Hejdeby. Tävlingsledaren Jesper Cederlund lovar en spektakulär tävling för både deltagare och publik.
  • Banan har provkörts och kommer att ställa högre krav på förarna än tidigare banor. Cederlund rekommenderar att åskådare besöker tävlingens huvudarenor för att se mest action.
  • För att röra sig mellan olika delar av banan rekommenderar Cederlund cykel eller buss, med inträde på en krona för cyklister.

Arbetet med att få den nya GGN-banan i Hejdeby klar har pågått i flera månader, och det har varit flera juridiska turer kring tillstånd och dispenser längs resans gång. 

I slutet av september fick arrangerande Nordic Sport & Event klartecken att börja röjningsarbetet med själva banan, som utgår från det gamla asfaltsverket i Hejdeby.

undefined
Uppe till höger i bild syns det som arrangören kallats "nya hästskon". "Det kommer inte bli lika lerigt som hästskon på Tofta, men det kommer stå vatten där hela tiden", säger Jesper Cederlund.
undefined
Nere till höger i bild syns tankslingan för motionärer och elitåkare.

Sedan dess har det varit febril aktivitet i det gamla stenbrottet och skogarna runt omkring, och när Helagotland besöker asfaltsverket några dagar innan tävlingsstart så är fortfarande allt inte helt klart. Banan har dock provkörts, och enligt tävlingsledaren Jesper Cederlund kommer den att ställa högre krav på förarna än vad banan på Tofta skjutfält gjorde de sista åren.

– Den här är kanske inte lika anpassad till dem som fått sin startbiljett i julklapp och inte har tränat något. Här gäller det att man tränat en del innan man ställer sig på start, säger han.

undefined
"Det finns några geggahål, även om det inte kommit speciellt mycket regn nu under hösten", säger Jesper Cederlund, en av två tävlingsledare för årets Gotland Grand National.
undefined
Jesper Cederlund berättar att publiken kommer att kunna stå längs med i stort sett hela klintkanten ovanför det gamla stenbrottet och följa förarna där nere.
undefined
Jesper Cederlund, tävlingsledare för Gotland Grand National.

I och med att det är en helt ny bana så vet man inte hur den kommer att reagera när tusentals motorcyklar kör varv efter varv under flera timmar. Man vet inte heller exakt vilka som kommer att bli de bästa publikplatserna.

– Det får det här första året utröna, men det kommer åtminstone att bli spektakulärt. Det finns några geggahål, även om det inte kommit speciellt mycket regn nu under hösten. 

undefined
I den här ravinen kommer förarna köra både in och ut ur det gamla asfaltsverket, som även kallas Arena 1.
undefined
Dagarna innan tävlingsstart jobbar arrangerande Nordic Sport & Event febrilt för att få den nya GGN-banan klar.

Jesper Cederlund säger att om man vill se många åkare och spektakulära saker så ska man som åskådare ta sig till någon av tävlingens huvudarenor. Förutom asfaltsverket i Hejdeby, som kalas för Arena 1, så är det Tibbletäkten, Arena 2, som tävlingsledaren syftar till. Det är en bergtäkt som Roma Grus nyttjar och som ligger några kilometer norr om asfaltsverket. 

– Det är verkligen en grym publikplats, med väldigt stora höjdskillnader och sådär, säger Jesper Cederlund om Arena 2. 

Vid asfaltsverket kommer det att finnas ett mässområde, och det är där som både tankslingor och målgången är placerad. Där finns även en ravin som förarna kommer köra i både in och ut ur det gamla brottet, och där finns även del av banan som Jesper Cederlund tror kommer att bli en av de största publikmagneterna: en oerhört brant backe ner i en vattenfylld lerpöl som följs av en lika brant uppförsbacke.

– Vi har pratat lite om vad den passagen ska heta, och vi har väl haft arbetsnamnet "nya hästskon". Det kommer tyvärr inte att bli lika lerigt som hästskon på skjutfältet, men det kommer att vara vatten där hela tiden.

 Det som slår en när man ser banan är att den sträcker sig över ganska stora ytor. Hur förflyttar man sig bäst som åskådare?

– Gärna med cykel. Kommer man med cykel så kostar inträdet en krona, och då kan man förflytta sig mellan de olika delarna av banan på ett smidigt sätt. 

undefined
Det var mindre än en månad sedan som arrangörerna fick tillstånd att börja röjningsarbetet längs den tänkta bansträckningen.
undefined
Det gamla stenbrottet vid asfaltsverket i Hejdeby kommer att vara en av två huvudarenor på den nya GGN-banan. Den andra ligger några kilometer norrut och är en bergtäkt som nyttjas av Roma Grus.
undefined
Tävlingsledaren Jesper Cederlund utlovar en bra tävling, även om man inte vet hur den nya banan kommer att reagera när tusentals motorcyklar snurrar varv efter varv på den i flera timmar.

Jesper Cederlund fortsätter:

– Annars så är det ju buss som gäller. Slitevägen kommer att vara avstängd under tävlingen, men det kommer att gå bussar. Det finns två övergångar över Slitevägen för förarna, och där kommer bussarna att stanna. Då får man kliva av, ta sig över gångbroarna och sedan kliva på nästa buss och på så sätt exempelvis ta sig bort till Arena 2. 

Med bara några dagar kvar, tror du att det kommer att bli en bra tävling?

– Absolut! Det kommer det att bli, det lovar jag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!