Tiden är knapp, helgen 24-26 oktober ska cirka 25 kilometer endurospår vara klart att ta emot drygt 2600 motorcyklar.
Det är så många som i dagsläget är anmälda till GGN:s 41:a upplaga. Färre än i fjol, men ändå en bra siffra.
Ända in i det sista har pappersexercisen och tillståndsgivandet varit i full gång. Så sent som för en vecka sedan kom tillståndet från länsstyrelsen att arbetet med banan kan påbörjas med vissa specifika maskiner.
Banan utgår från asfaltsverket i Hejdeby strax öster om Visby, vilket blir såväl huvudarena som depå. Sträckningen passerar bland annat Bysarnas speedwaybana och Roma Grus bergtäkt längst i nordost, vid Hejdeby Tibbles.
På två platser korsar banan därmed länsväg 147 mellan Visby och Slite, ett vägavsnitt som stängs av under tävlingstimmarna.
Sedan i onsdags pågår avverkningen i de djupaste skogarna med två stycken så kallade skördare. Det är skogsmaskiner som fäller träd, kvistar och kapar dem.
Dessutom används två skotare, maskiner som hämtar de kapade träden. När Helagotland är på besök pågår arbetet i närheten av speedwaybanan i Hejdeby.
Conny Bohlin är vd för arrangören Nordic Sports & Event. Han är nöjd och lättad att arbetet är igång.
– Snart har vi en bana att köra på där vi tagit hänsyn till alla naturvärden, det är basen i arrangemanget.
Dess sträckning håller sig inom de fyra meternas bredd som tillståndet kräver, naturens beskaffenhet har styrt dess exakta utformning.
Alvarmark och våtmark är fredade, därför dras slingan till dels i otillgänglig skog. När avverkningen är gjord ska underlaget fräsas för att få bort stubbar och sly.
På vissa håll blir farten för de tävlande per automatik låg, på andra håll går det att maxa. Enligt Svemos reglemente får medelhastigheten i en endurotävling inte överstiga 50 kilometer i timmen.
Det är mycket jobb kvar, Conny. Kommer ni att hinna?
– Ja. Det har varit en oerhörd press och det är mycket jobb kvar men ja, vi klarar det här.
Gotland Grand National kördes första gången 1984 och kom med tiden att bli världens största endurotävling.
I fjol kördes den för sista gången på Tofta skjutfält sedan Försvarsmakten beslutat att inte längre hyra ut marken med motiveringen att Gotlands regemente behöver fler övningsdagar.