Hockeyupproret: Division 1-klubbar vill ha mer för värvade spelare

Det kokar i Hockeysverige. De hockeyallsvenska klubbarnas uppror mot SHL om tv-pengar har öppnat dammluckorna – Hockeyettan gör gemensam sak och vill få bättre betalt för spelare som värvas uppåt.

30 november 2017 10:00

Hockeyettan har fått nog av att klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan kan värva spelare till reapris. I ett öppet brev som division 1-klubbarna skriver på går det att läsa om hur situationen är i dag.

Man skriver att: ”Hockeyettan under säsongen 2015 och 2016 slussade 256 spelare till allsvenskan och SHL och fick för det en ersättning på 3 516 kronor per spelare, vilket är omkring 1 000 kronor mer jämfört med vad en hockeyklubba kostar.”

– Det är tre delar som vi vill förändra. Utbildningsersättningen måste ökas, klubbarna (i division 1) måste få bättre betalt för sina spelare och så måste det bli slut på rovdriften på juniorer, säger Ronnie Glysing, ordförande för Hockeyettan.

Hockeyettan omfattas inte av det nya TV-avtalet som gäller för SHL och Hockeyallsvenskan, men de får indirekt del av dem genom systemet för utbildningsersättning. Summorna som sipprar ner i systemet är inte imponerande stora.

En direktersättning på 5 000 kronor och en utbildningsersättning på max 100 000 kronor har varit taket. Det är små pengar i jämförelse med vad SHL-klubbarna betalar för att ha sina spelare i tjänst, dessutom visar snittet av var ersättningarna ligger på att toppklubbarna betalar bra mycket mindre.

– En spelare i SHL tjänar i snitt en miljon kronor om året. I dag är det spelarna, agenternas och familjernas marknad, vi måste göra det till lite mer av klubbarnas marknad för att svensk hockey ska kunna fortsätta vara världsledande på att utbilda spelare, säger Ronnie Glysing.

Enligt förslaget om kommande fördelning av tv-pengarna ska SHL-klubbarna få 45 miljoner kronor per år och de hockeyallsvenska få 2,3 miljoner kronor per år. Klubbarna i Hockeyettan är inte med i avtalet, utan får ersättning genom utbildningsersättningen.

– Det är fullkomligt orimligt. SHL måste ta ett ansvar för bredden i svensk hockey. Det system som finns i dag har urvattnats. Vi har lagt fram ett förslag till nytt regelverk till Svenska ishockeyförbundet, som utreder frågan, säger Ronnie Glysing.

När det kommer till den sista punkten i Hockeyettans missnöje med dagens system, rovdrift på juniorspelare, beskriver ligans ordförande saken så här:

–  Ta exemplet mer när Karlskrona HK gick upp till SHL, med krav på att hockeygymnasium skulle finnas på orten och lag i J20 super elit. Då började de dammsuga hela Småland på talanger. Klubbar som Vimmerby, Kallinge Ronneby med flera fick se sina bästa juniorer försvinna. De får några tusen i månaden och lämnar.

Konsekvensen i nästa led blir att klubbar längre ner i seriesystemet går miste om de ersättningar som NHL betalar klubbar de värvat spelare från. Inget land förser den nordamerikanska ligan med så många spelare som Sverige. Enligt det senaste avtalet ligger ersättningen på 2,1 miljoner kronor för en spelare som går till NHL.

Ett samlat upprop är att vänta där Hockeyettans 47 klubbar från Helsingborg till Kiruna ställer sig solidariskt bakom kravet”, skriver Hockeyettan i sitt öppna brev.

– Vi är oerhört beslutsamma om att systemet måste ändras, och jag är övertygad om att det kommer bli så till slut, säger Ronnie Glysing.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn