Sportspanarna föll för för jyckarnas dragkraft

Draghundssporten är inte stor på Gotland. Men det är bra drag i sporten. Sportspanarna upptäckte glädjen i att samarbeta med en hund i löpspåret.

Sportspanarna. Draghund gav mersmak.

Sportspanarna. Draghund gav mersmak.

Foto: Roger Björkman

Hundsport2018-01-23 14:30

– Typ det roligaste jag gjort, sjukt kul, säger Emelie Edwardson när hon kommit i mål efter sitt första varv.

En frostnupen kväll vid VOK-stugan där spåret var spårigt men hårt och en kall måne kastade blåaktiga skuggor i skogen testade Sportspanarna något blott några få på Gotland sysslar med. Draghund på programmet och det vilade en nervös förväntan i luften.

– Det blir kul när man sportar tillsammans med en hund. Det blir extra kul om hunden brinner för det här, då kan till och med den som inte är sportintresserad bli sportintresserad, säger Marcel Paulsson, Draghund Gotland som gav Sportspanarna en lektion.

Han är tillsammans med Per Mellqvist drivande i Draghund Gotland, en sektion i Visby Brukshundsklubb. Marcel sköter träningarna, Per tar hand om administrationen.

Varför ska man börja med draghundssport?

– Det är en härlig sport där människa och hund gör något tillsammans. Jag tycker man ska prova och se om det passar, säger Marcel.

Av Emelie Edwardsons blick att döma passade sporten henne bra. Även de andra i Sportspanargänget blev bitna efter första rundan.

Eva Sandin tog sig runt spåret med hjälp av Wilma, sin egen Golden Retriever:

– Det är kul att vara ute i naturen, och hunden tycker om att springa. Det kan vara ganska jobbigt det här, båda får motion och frisk luft.

Gör inte misstaget att tro att draghundssporten fråntar människan ansvar att hjälpa till att navigera ekipaget genom naturen. Hunden gör oftast glatt sitt – men uppmuntrande hejarop brukar ge positiv effekt.

Backig bana, då blir det jobbigare även för föraren. Draghundssporten är fysiskt ansträngande, puls och adrenalin i en härlig mix.

– Men det viktigaste är att man har kul. Och att man hittar en nivå som passar sig själv och hunden, säger Marcel.

Likt annan sport gäller det att börja lugnt och öka successivt. Ovana muskler kommer till användning, rumpa och ben brukar inledningsvis protestera en smula.

Vad bör man tänka på, Marcel?

– Uppvärmning är jätteviktigt, både för dej och för hunden. Gå lite lugnt först, småspring lite och stretcha både dej och hunden. Vattna hunden ordentligt, kanske redan dagen innan om det är varmt. Och ät klokt så du har tillräckligt med energi.

Sporten är relativt ny på Gotland, 2015 bildades en sektion under Visby Brukshundsklubb med Per Mellkvist som initiativtagare. Ännu inga tävlingar arrangerade, funktionärsutbildning pågår, men cirka 20 ekipage är relativt aktiva. Ingen av de övriga brukshundsklubbarna på Gotland har i dagsläget en draghundssektion.

Worsteh, fågelhundar, blandras, schäfer, Golden retriever, Sibirian husky, Dobermann funkar bra i spåret, olika klasser för olika hundar.

Någon ras man inte bör ha som draghund?

– Alla kan dra, men ska du tävla så undvik de stora raserna, de är inte lika snabba eller uthålliga som vissa raser.

En sammanfattning av Sportspanarnas intryck låter så här:

– Det gick fort, människa och djur tillsammans är häftigt. Så sjukt galet kul! Ett lyckopiller deluxe. Jag blev ordentligt andfådd och svettig. Mycket adrenalin och mjölksyra, men om man vill kan man bara åka med. Jobbigt och lite läskigt när det gick fort.

Så tyckte Sportspanarna Draghund Gotland

Sportspanarna betygssätter sporterna de testar på en betygsskala från 1 till 5, där 1 är dåligt och 5 är toppen

KUL total: 29 snitt:4,8

ANSTRÄNGANDE total: 23 snitt: 3.8

ARENA total: 24 snitt: 4

FOLKHÄLSA total: 22 snitt: 3,6

GEMENSKAP total: 23 snitt: 3,8

Visby Brukshundsklubb är enda förening på Gotland med draghund i sin verksamhet.

Sporten utövas med med 1 hund (linlöpning), cykling med 1 hund (bike), sparkcykel med 1 eller 2 hundar eller köra vagn (rig) med 4, 6 eller 8 hundar.

Vid linlöpning är hunden fäst till föraren med ett midjebälte. Vid cykling kan man ha samma koppling eller ha hunden fäst till cykeln. I övriga klasser ska hunden vara fäst till fordonet. Distanserna är ofta 3-5 km. Man tävlar även i stafett med linlöpning-kickbike-cykel.

Sportspanarna tar pulsen på öns idrott

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!