En kollega kallade honom för Kronholmens egen José Mourinho för sin noggrannhet och sin kompetens. Med fingertoppskänsla, passion för gräs och ett mångårigt intresse för biovetenskap har han varit med om att skapa Sveriges i dag näst bästa golfbana.
– Jag kan nog uppfattas som lite excentrisk, säger Petter Lindblad när vi träffas en förmiddag i fikarummet intill Visby GK:s maskinhall.
Nyligen rankade den ansedda tidskriften Golf Digest Visby GK före banor som Ullna GC och Falsterbo GK. Bara en bana i Sverige – Bro Hof Slott Stadium Course – fick högre betyg.
– Ett energitillskott som heter duga för vår grupp. Det är en bekräftelse att vi är på rätt väg och förstärker kämparglöden.
Petter Lindblad hyllar ofta sina duktiga medarbetare under intervjun, men ibland kan till och med hans medarbetare häpnas över hans idéer och det var det som hände när han en morgon klockan fem låg på nians green, petade och lyste ner i gräset med lampan i sin iphone.
– Jag har mina rutiner och då hade vi lagt gödning dagen före och det var mörkt som bara den och vi ska ju hinna klart med allt innan spelarna kommer så jag försökte se om det var någon gödning kvar. Det handlar om vi ska klippa med eller utan boxar på gräsklipparen.
Det är ingen slump att Visby GK är där den är i dag. Petter Lindblad har vigt 20 av sina 39 år i gräsets tjänst. Först genom sommarjobb på Slite GK, sedan som assisterande banchef på Stockholm GK.
– Det är först nu jag börjar få koll på det, skrattar han och fortsätter.
– Du blir aldrig fullärd utan lär dig saker hela tiden. De flesta som börjar i det här yrket blir kvar hela livet.
I Stockholm lärde han känna golfproffset Pierre Fulke och deras vägar har korsats fler gånger.
Petter Lindblad fick jobbet som banchef på Kronholmen. Pierre Fulke är arkitekten bakom dagens Visby GK och arbetar fortfarande nära Petter Lindblad.
– Det är en utmaning att hitta balansen i det extremt finklippta och den vilda naturen. Ska vi ta bort en buske så diskuterar alltid jag och Pierre. En buske mindre kan låta som en liten grej, men kan vara väldigt avgörande för spelet.
Inspiration hämtar han från Storbritannien.
– Det är lite back to basic där man med enkla medel och låta golfen vara vad den var från början. Inte så artificiellt som man kan se att det är på den amerikanska touren där allt är perfektion. Det ska vara bra greener, tee’s och fairway. Annars är det okej att naturen är med och att du kan hamna i besvärliga lägen.
För att hela tiden tanka ny kunskap har han tvingats vidga sina vyer.
– Den spetskompetens jag vill åt inom greenkeepingyrket fanns inte i Sverige.
Av en slump kom han i kontakt med den irländske bankonsulten Eddie Connaughton som är tredje generationens greenkeeper.
– Eddie lärt sig av sin far som lärt sig av sin far. Det vi gör med maskiner i dag gjorde Eddies farfar för hand, förklarar Petter Lindblad.
På en whiteboardtavla i maskinhallens lunchrum står att läsa: ”Den bästa golfen på det bästa gräset i den bästa miljön”.
Petter skiner upp:
– Det är styrelsens nya vision för klubben. Jag blev rörd när jag fick se den och att klubben har förstått hur viktigt gräset är.
Hur viktigt är gräs för dig?
– Gräs är alltid prio ett oavsett vad som händer. Det märkte vi också när vi fick problem med greenerna. Det märktes direkt hur stämningen påverkades i klubben när greenerna inte mådde toppen för några år sedan.
I dag har Kronholmens golfbana aldrig varit i bättre skick. Greenerna mår prima liksom fairway och utslagsplatser.
Men tro inte Petter lutar sig till ro för det.
– De måste hela tiden ner och lukta, titta, känna. Du måste lukta så att det inte luktar illa då kan det vara ett svampangrepp och sedan måste du titta på rotuvecklingen och slutligen på plantan så att klipparna är tillräckligt vassa. Är bladen inte vassa tar det längre tid för plantan att läka och då finns det massor av sjukdomar som ser plantan som ett byte.
– Jag har fyra barn hemma och att sköta gräset här är lite som att sköta små barn. Greenerna måste må bra, ha lagom med mat och lagom med vatten. Sedan kan det ändå hända grejer när naturen hugger.
Gräset på Visby GK:s greener klipps på tre millimeter med tanke på den hårda belastningen som de dagligen utsetts för i form av spel så är de beroende av sin greenkeeper.
– Det blir onaturligt för naturen att ta hand om sånt som nedbrytning och då behöver den hjälp. Vi måste vara en del av naturen för att det ska fungera.
Vad betyder Kronholmen för dig?
– Det är många gånger man åker runt härute och känner att här kan jag stanna resten av livet. Mina personliga mål för banan är oerhört höga och jag ser egentligen inga begränsningar för hur bra den kan bli. Jag är inte nöjd om vi var nummer ett i Sverige utan först när vi ä en toppbana i Europa.