Timhyran för Region Gotlands idrottsanläggningar har olika taxor beroende på aktivitetens karaktär. Vid träningar betalas en lägre föreningstaxa.
– Vi har olika taxor i våra anläggningar, beroende på om det är ett entrébelagt evenemang eller inte. Taxan för ett entrébelagt evenemang är betydligt dyrare än den föreningstaxa som gäller när lag tränar, säger Per Wallstedt, fritids- och idrottsstrateg på Region Gotland.
Ica Maxi Arena kostar exempelvis 2145 kronor/timme vid entrébelagda matcher, jämfört med 220 kronor/timme i föreningstaxa.
För att underlätta den svåra ekonomiska situation som flera föreningar befinner sig i till följd av coronapandemin utarbetas nu ett förslag som innebär att det endast ska tas ut föreningstaxa även vid matcher.
– Det handlar om att se över hur det vi gör slår mot föreningar och hur det kan ske någon form av lättnad för föreningarna. Vi har börjat titta på om vi kan ge lagen föreningstaxa även vid matchtillfällen och på så sätt låta de resurser som finns i föreningen i högre mån stanna i föreningen.
Ytterligare en aspekt är de rådande restriktionerna gällande antalet besökare.
– Med de restriktioner som finns så tillåts bara femtio personer just nu. Den publikintäkten täcker ju inte ens hyran av anläggningen vid match. Då känns det inte skäligt att ha en högre av gift än vad föreningarna kan få in.
Förslaget skulle främst ge effekt för lagen som huserar i Ica Maxi Arena, Gutavallen och Visby ishall.
– I praktiken handlar det om våra tre elitlag i Ica Maxi Arena (Endre IF, Visby IBK och Visby Ladies), Visby Roma och FC Gute på Gutavallen.
Visby ishalls högre taxa är 705 kr/timme och föreningstaxan 84 kr/timme, på Gutavallen är taxorna 550 kr/timme respektive 84 kr/timme.
När det kan komma ett besked om förslaget går igenom är i skrivande stund oklart.
– Vi får inte ta beslut på tjänstemannanivå, det behöver ett politiskt beslut på det när det gäller förändringar i någon form av regelverk. Vi jobbar för att det ska räcka med beslut i nämnd men det kan bli ett ärende för Regionfullmäktige
Per Wallstedt har förhoppningar om att beredningen av ärendet ska vara klart inom 2-3 veckor.
– Vi behandlar det så skyndsamt som möjligt, vi inser att föreningarna dels behöver få veta förutsättningarna och dels behöver veta vad de har att jobba med i sin verksamhet.