De tvingas lägga ned gotländska klubben

Visby Karateklubb fyller 30 nästa år, men istället för att planera en jubileumsfest tvingas man att lägga ner klubben.

Ger sig inte. Mats Lilja som står bakom Wisby kampkonstakademi har valt att ta en paus på obestämd tid. Intresset att träna karate saknas, menar han.

Ger sig inte. Mats Lilja som står bakom Wisby kampkonstakademi har valt att ta en paus på obestämd tid. Intresset att träna karate saknas, menar han.

Foto: Rolf Jönsson

INGET JUBILEUM2016-10-12 11:50

Visby Karateklubb har städat ur dojon i Humlegårdsskolans gymnastiksal.

30 år i karatens tjänst är förbi.

Sedan i våras har man inte haft organiserade träningar och nyligen beslutade styrelsen att lägga ner klubben.

– Trist förstås, men det fanns inget annat att göra, säger Tony Nordström i styrelsen.

Anledningen till det drastiska beslutet stavas kort: tränarbrist.

– Det känns som en massflykt, vi har tappat fem tränare på kort tid, säger Tony Nordström.

– På senaste styrelsemötet kunde vi inte ens fylla alla stolar, fortsätter han.

Visby Karateklubb är inte ensam om att ha det svårt, hela karatesporten på Gotland är inne i en djup svacka.

– Det ser oerhört mörkt ut för karaten på Gotland. Vi är en stor organisation (Sweden Goju Ryu Association & Koryukan) där det går mycket bra och verksamheterna växer. Utom på Gotland, säger Mats Lilja, shihan i Wisby kampkonstakademi.

Klubben har i dag ingen verksamhet på Gotland.

– Vi har tagit en paus den här terminen eftersom det nästan inte finns något intresse, säger Mats Lilja.

Tony Nordström kom till Visby Karateklubb för sju år sedan och har suttit som ordförande i fyra av dessa.

– Det har gått bra för klubben sportsligt. Vi har tagit flera SM-medaljer genom åren, säger han och fortsätter:

– Det jag kommer att minnas mest är alla människor man träffat genom åren. Det blir en stor gemenskap när man tränar så hårt och nära inpå varandra. Man knyts samman och det blir ett band mellan varandra.

Wisby Kampkonstakademi har arbetat stenhårt för att etablera sig på Gotland. Först höll man till i Sanda, men den senaste tiden har man haft dojon i Solbergaskolans gymnastiksal i centrala Visby.

– Vi har minst sagt lagt ner otroligt mycket tid, energi och en massa åkande, men när man är inne i det tänker man inte så mycket på det, säger Mats Lilja.

Akademin har marknadsfört sig i skolor och arrangerat idrottsfritids. Ofta uppskattat, men när vardagen kommit har få dykt upp på träningarna.

– En del tror kanske fortfarande att karate handlar om att slåss och slå sönder tegelstenar när sanningen för det vi lär ut är motsatsen. Jag har försökt förklara att vi har en fullständigt jämlik miljö där tjejer och killar kan träna tillsammans efter egna förutsättningar, säger Mats Lilja.

Det finns en tredje karateklubb på Gotland på ön. IF Gotlands Kyokushin Karate är den enda klubben som är aktiv i dag.

Klubben har en barn- och en vuxengrupp. Ett par av barnen från Visby Karateklubb har redan gått dit.

– Alla är självklart välkomna. Även om vi skiljer oss åt i sakerna vi gör så är grunderna de samma, hälsar föreningens ordförande Orleif Ericsson.

Gotland Kyokushin märker också av det sviktande intresset och framför allt att karaten inte längre är lika het bland äldre ungdomar.

På Svenska Karateförbundet känner man till situationen på Gotland, men den är unik nationellt sett.

– Karaten ökar i stort sett överallt och vi får många nya föreningar. Gotland är ett undantag. Vid senaste mätningen i slutet av 2015 var vi över 20 000 medlemmar, säger Sarah Wennerström, generalsekreterare på Svenska Karateförbundet.

Att tro att intresset ska sjunka nationellt finns ingen anledning till. Nyligen blev idrotten del av den olympiska familjen och när elden når karatens hemland Japan om fyra år så finns man med på programmet.

– Det blir ju grädden på moset för oss även om vi själva ser oss som en breddidrott och samhällsbidragare i första hand, säger Wennerström.

I Visby är det inte utan vemod som klubben nu stämplar ut.

– Vi hade 25–30 aktiva medlemmar och den största delen var barn. Så har det sett ut de senaste åren, säger Tony Nordström.

Hur togs beskedet emot?

– Alla tycker att det är jättetråkigt förstås.

Tony Nordström vill inte begrava den anrika klubben helt:

– Vi undersöker nu om föreningen kan vara vilande. Det vore synd att avveckla den helt. Jag har tre barn själv och om några år kanske de blir nyfikna på karate och vi kan dra igång verksamheten igen.

Sarah Wennerström på Svenska Karateförbundet säger så här:

– Det går inte att ha en klubb vilande. Begär du utträde och sedan vill starta upp den igen så får du göra en ny ansökan, men det är inga problem och brukar vara klart på ett par veckor.

En som inte är beredd att ge upp drömmen om att bygga upp karaten på Gotland är Mats Lilja. Just nu bygger han och sambon Sabina Voivodas en ny dojo på norra Gotland.

– Jag är en karateman och kommer därför inte att ge upp. Vi kommer att försöka förstå och återkomma i framtiden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!