Dags för Visby IBK att inta finrummet

I kväll gör Visby IBK entré som SSL-lag på bortaplan mot Pixbo. Mellan stolparna finns Martin Stolt, som räknar med att få det hett om öronen.

Martin Stolt ser fram emot Visby IBK:s SSL-premiär mot Pixbo.

Martin Stolt ser fram emot Visby IBK:s SSL-premiär mot Pixbo.

Foto: Dennis Pettersson

Innebandy2019-09-24 11:33

När Visby IBK i våras säkrade sitt historiska avancemang till SSL så spelade Martin Stolt en central roll. Den 22-årige burväktaren stod för en rad fina insatser i SSL-kvalet när det gällde som mest. Han ser fram emot kvällens premiär borta mot Pixbo.

– Nu är det skarpt läge, och det känns väldigt spännande. På förhand skulle jag säga att Pixbo borta är en överkomlig premiär, och en bra chans till tre poäng. Det handlar om att vi ska klara av att hantera att det är premiär och klara av att hålla nerverna i styr, säger Martin Stolt.

Nivåskillnaden mellan allsvenskan och SSL tycker han är påtaglig.

– Det är några steg upp jämfört med allsvenskan, det kommer vara stor skillnad och det hoppas jag att alla förstår. Allt måste bli bättre och alla måste höja sig ett par nivåer, och det tycker jag att alla i laget har kapacitet att göra. Även på träningar, där måste det bli tuffare i det fysiska spelet. Först då kommer vi kunna vara med och vinna matcher.

Har ni börjat hitta rätt på träningarna? 

– Det har blivit bättre, sedan tror jag att det är sånt som kommer över tid. Efter premiären kommer vi nog vara medvetna om hur mycket man får smälla på och hur fort det går, så att vi kan anpassa träningarna utefter det. Jag tror att vi kommer ha nytta av att det blir grinigare och mer matchlikt.

Ni har åkt på ett par tunga förluster i träningsmatcherna, vad har ni lärt er av det?

– Vi har nog lärt oss mycket. Jag tycker vi höjde oss många steg efter förlusten mot Falun (2–17, red. anm.), efter det vann vi mot Jönköping och gjorde en bra match mot Växjö som vi förlorade knappt. 

Sedan small det rejält i genrepet mot Kalmarsund?

– Det är ingen match vi vill lägga på minnet, men vi ska inte stirra oss blinda på resultatet (2–14). Det är viktigare att vi har en bra känsla i truppen in till premiären och det tycker jag att vi har. 

Nye tränaren Fredrik Holmgren har implementerat ett nytt försvarsspel som bygger på spel man-man snarare än traditionellt zonförsvar.

– Det är en stor skillnad mot vad vi gjort innan och alla ska lära sig det, men jag tror det kommer bli väldigt bra när det börjar sitta. 

Ni är gravt nederlagstippade.

– Så är det, men vi är hungriga och har absolut ingenting att förlora. 

Klubbens silly season har varit anonym.

– Vi har inte värvat någon storstjärna som har öst in poäng i SSL tidigare, men jag tror att vi har värvat rätt gubbar för vår grupp. 

Är ni redo?

– Vi har nått målet att ta oss till SSL, men vi är verkligen inte nöjda, vi ska absolut hålla oss kvar. Det här är bara början och jag tror att vi är väldigt redo.

Liksom förra säsongen så delar Martin Stolt målvaktssysslan med Rasmus Ekström.

– Vi kommer att ha betydligt mer att göra än förra säsongen. Det kommer inte handla om att vi ska göra superräddning efter superräddning, utan mer om att hitta en stabil nivå som vi håller vecka ut och vecka in. Om jag och Rasmus skulle vara dåliga en match den här säsongen, då kommer vi inte ha så stora chanser att ta poäng. Om vi var dåliga i allsvenskan så kanske vi släppte in ett par bollar extra, men för det mesta vann vi ändå matchen till slut.  

Han tycker de har ett bra samarbete och sund konkurrens.

– Det är klart att båda vill spela hela tiden. Ingen av oss är uttalad etta, men tillsammans utgör vi en jäkligt bra målvaktsduo om man jämför med andra lag. 

Slutligen, har du några tvångsmässiga vidskepligheter för dig inför en match?
– Jag och Kasper Broby är alltid sist av plan på uppvärmningen och avslutar alltid med att han får skjuta tre skott från kanten. Det är alltid från samma ställe på kanten. Det kvittar hur många mål han gör eller var skotten kommer, men det  är en grej vi alltid avslutar med, säger Marin Stolt.

Martin Stolt
Martin Stolt
Truppen

Målvakter: Rasmus Ekström, Martin Stolt.

Backar: Jesper Eliasson (K), Jon Lindgren, Mattias Forre, Andreas Jansson, Mattias Jansson, Heikki Hirvisuo, Anton Stefansson (ny), Filip Grapne (ny), Melker Jakobsson.

Forwards: Patrik Jansson, Daniel Gonzales Palm, Kasper Broby, Wilmer Viinamäki, Tommy Bolin, Markus Jovic,  Filip Andersson, Hassan Hajo (ny), Daniel Gabrielsson (ny), Albin Lundell (ny),  Emil Zetterberg (nygammal).

Tränare: Fredrik Holmgren, Stefan Mörk (assisterande).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!