”Det är en utmaning som heter duga, Endre”

Ett nytt Endre har ägnat sig åt självrannsakan, nålat fast en strategi, fattat hårda beslut och satt en offensiv framtidsplan. Samtidigt kvarstår en stor och kritisk fråga: kommer den tunna och hårt skadedrabbade truppen orka och klara det högt uppsatta målet?

Endre satsar offensivt men kan den tunna truppen nå den höga målsättningen, undrar Helagotlands Kalle Forssell.

Endre satsar offensivt men kan den tunna truppen nå den höga målsättningen, undrar Helagotlands Kalle Forssell.

Foto: Kalle Forssell

Innebandy2024-09-21 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har hänt mycket i Endre IF de senaste tre åren. Det har generationsväxlats och tillkommit nya ansikten i klubbledningen samtidigt som ekonomin har darrat och det egna kapitalet minskat kraftigt. 

I en orolig omvärld upplever och tampas många idrottsföreningar i Sverige med samma problem, men oavsett vad har Endre gått över två miljoner kronor back de tre senaste verksamhetsåren och det är en blödning som måste stoppas illa kvickt. 

”De senaste årens resultat har gett oss anledning att rannsaka oss själva”, sa ordföranden Rickard Wahlin när jag träffade honom för en längre intervju i våras. 

undefined
Rickard Wahlin, ordförande i Endre IF

Wahlin och Co har funderat ut en ny strategi och satt nya tydliga mål för framtiden. Man vill "framåt och uppåt" och planen är kortfattat att Endre ska växa successivt på flera olika områden, på både elit- och breddnivå, och bli ett topp tre-lag i Sverige inom några år. 

Redan nu är målet att komma topp fyra, och allting ovan ska man ska lyckas med samtidigt som en ekonomisk balans ska infinna sig. 

Det är en utmaning som heter duga. 

När jag träffade Wahlin tidigare i år berättade ordföranden också att man vill ”öka professionaliseringen” i Endre. Det är inte bara pengar som löser en ljusare framtid utan även attityder och inställning. 

Man har också tecknat ett intressant samarbetsavtal med allsvenska Älvsjö, och det är tydligt att det rör på sig i kulisserna. 

Ambitionsnivån och målsättningen är rätt och riktig, man måste satsa framåt och uppåt, och klubbledningen (eller kanske mest sportkommittén) har under våren också fattat ett par beslut som väckt stora känslor. 

Målvakten Ellen Westberg erbjöds inte ett nytt kontrakt och var öppet missnöjd med Endres hantering

Detsamma gällde trotjänaren Anna Moberg, som efter tio säsonger i klubben fick höra att hon inte längre platsade i laget, och det var ett beslut som skakade om rejält. 

Turbulensen får ses som något helt nytt i ett Endre som tidigare mest varit förknippat med harmoni och förskonat från öppna konfliktytor. 

undefined
Anna Moberg ratades, och det var ett beslut som väckte uppmärksamhet.

Förklaringen att Anna Moberg inte fick ett nytt kontrakt på grund av konkurrensskäl kan förresten Endre faktiskt försöka lura i någon annan. Jag vet att beslutet väckt starka reaktioner på vissa håll internt i a-laget och om de vågade besluten från sportkommittén visar sig vara korrekta får framtiden utvisa.

Verkligen just nu är i vilket fall som helst att Endre har en tunn och skadedrabbad trupp, och under försäsongen har man fått kämpa för att kunna träna i fem-mot-fem-spel. 

Man har inför årets säsong och helgens SSL-premiär värvat grym spets i exempelvis Milla Nordlund – men bredd saknas. 

undefined
Endre klassvärvning Milla Nordlund.

Resultaten på försäsongen har varit långtifrån imponerande, pusselbitarna är inte på plats och situationen känns något skör. 

Samtidigt är jag fullt övertygad om att det här nya laget har en väldig potential, så länge skadorna inte fortsätter att avlösa varandra. Det kan också vara så att man hittar mer styrka i en tajt grupp där alla svetsas samman, och att man nu får in legendaren och vinnarskallen Anna Jakobsson lär bli betydelsefullt

Det ska helt enkelt bli otroligt intressant att se om det sargade laget kan harmonisera med en väldigt hög målsättning. 

Det finns frågetecken och känslan är att starten på säsongen kan bli mycket avgörande. 

undefined
Chiara Gredig får en mycket viktig roll som lagkpten i den tunna truppen.

Håll ögonen på

Insatsen i cupen var i ärlighetens namn inget vidare. Den nya schweiziskan Seraina Fitzi slarvade grovt vid ett par tillfällen och det ledde till baklängesmål, men här har Endre hittat en otroligt spännande spelare. Benen går hela tiden, och Fitzi är troligen en ny publikfavorit. 

undefined
Nya schweiziskan Seraina Fitzi kan bli en ny publikfavorit, tror Helagotlands Kalle Forssell.

Frågetecknet

Räcker den tunna truppen till, och hur ser tar man sig igenom hösten utan flera skadade nyckelspelare? 

Stjärnan

Det går inte att komma ifrån Ellen Bäckstedt, som just nu är skadad. Förra säsongen bar hon offensiven på sina axlar, och Endre behöver en Bäckstedt i toppform nästa vår för att kunna utmana i slutspelet. 

Genombrottet

Här hoppas jag på Tilde Hållstam. 22-åringen är nu mitt uppe i en omskolning till back, och det tror jag är en position som kan passa henne helt perfekt. Med sin styrka och bolltrygghet kan det här bli ett succédrag. 

undefined
Endres Tilde Hållstam har fått en ny roll.

Tränaren

Det sägs att David Normark äter och sover innebandy, men kommer han kunna få ihop den nya och lilla gruppen? Har han pondusen och fingertoppskänslan i coachningen? Vi får se. 

undefined
Endres tränare David Normark.

Helagotland sänder samtliga Endre-matcher den här säsongen – och premiären mot Telge ser du klockan14.00 på lördag.