"Det fanns fler hjältar än Broby och Stolt"

Det var så mycket mer än en seger och tre poäng. Det här var kvällen då Visby IBK bevisade att laget har kommit till SSL för att verkligen vara med och utmana.

Kasper Broby satte det avgörande 4-3-målet. Visby IBK tog säsongens andra seger i SSL mot Jönköping.

Innebandy2019-10-21 09:30

För ganska exakt ett halvår sedan tog Visby IBK klivet upp i högsta serien efter ett rysarkval mot Team Thorengruppen.

En iskall aprilkväll fullkomligt kokade Ica Maxi arena.

På lördagskvällen var det dags igen, när Visby IBK tog sin första seger inför sina supportrar.

"En otrolig skön och viktig seger för hela laget, men också för vår publik som hela tiden bär fram oss. Dom är verkligen värda det här också", sa matchhjälten Kasper Broby.

Det här hade kunnat sluta hur som helst. Visst, Visby var bättre över 60 minuter och förtjänade segern. Men efter raset i sista perioden, där Jönköping hämtade upp 0–3 till 3–3 var det faktiskt nära att laget även skulle göra ett segermål.

Med halvminuten kvar att spela fick gästerna ett drömläge i slottet att avgöra. IBK:s burväktare Martin Stolt ville dock annat och klistrade bollen, innan han tittade upp och hittade Broby på andra sidan mittlinjen, med ett perfekt utkast. Trots knappt någon vinkel lyckades den kvicke forwarden peta in bollen vid JIK-keepern Alexander Gustafssons första stolpe.

"Jag och Martin känner varandra. Jag vet att det bara är att börja springa, när han klistrar bollen så där. Sedan har jag lite tur. Bollen är över den förlängda mållinjen, men jag uppfattar att målvakten är lite långt ut och måste göra en rörelse tillbaka", fortsatte Kasper Broby.

Broby och Stolt var inte de enda hjältarna den här kvällen. Det fanns så många fler. Som tvåmålsskytten Albin Lundell och rollspelarna Mattias Jansson, Mathias Forre och framför allt Heikki Hirvisuo i försvaret. Som trion jobbade, slet och täckte skott framför Stolt.

Jönköping är för övrigt ett lysande exempel på att det går att etablera sig i den här ligan utan några superstjärnor. Sedan laget tog klivet upp från Allsvenskan för ett par år sedan har smålänningarna etablerat sig med relativt små medel. Stora delar av truppen är densamma som spelade upp JIK för några år sedan.

Matchfakta

SSL

Visby IBK 5

Jönköping 3

(1–0, 3–0, 2–3)

Första perioden: 1–0 (17.49) Hassan Hajo (Heikki Hirvisuo).

Andra perioden: 2–0 (11.53) Mattias Jansson (Tommy Bolin), 3–0 (13.38) Albin Lundell.

Tredje perioden: 3–1 (0.35) Joel Wadsten, 3–2 (14.13) Hannes Blomkvist, 3–3 (16.24) Martin Glimberg, 4–3 (19.34) Kasper Broby (Martin Stolt), 5–3 (19.49) Albin Lundell.