Efter kritiken: Visat att vi hör hemma i SSL

Efter Visby IBK:s brakförluster har frågan om att krympa SSL från 14 till 12 lag blossat upp igen. Visbys Joakim Bandholtz tycker dock fokus ligger på fel saker.

Efter Visby IBK:s storförluster mot Storvreta och Falun förs diskussioner om att banta antalet lag i högsta serien.

Efter Visby IBK:s storförluster mot Storvreta och Falun förs diskussioner om att banta antalet lag i högsta serien.

Foto: Malin Stenström

Innebandy2019-10-29 08:07

Nykomlingen Visby IBK förlorade med 3–15 mot Storvreta och 4–20 mot Faluni helgen.

Nu förs diskussioner om att minska antalet lag i högsta serien, för att få en jämnare serie.

– Det klart att jag inte tycker det är bra. Jag vill inte hålla på och dissa Visby, men generellt så är det inget bra betyg för SSL. Släpper man in 35 mål på två matcher så säger det något. Visst, det är två tippade topplag de mött, men det blir ändå skevt på något sätt med trovärdigheten, säger Faluns tränare Thomas Brottman till innebandymagazinet.se.

På frågan om lösningen kan vara att till exempel minska SSL från 14 till 12 lag svarar han.

– Jo, det funderar jag på, om det kanske är bättre att krympa ligan litegrann. Eftersom det även blir skevt med derbygrupperna i år så tycker jag man kan krympa det och tajta till allting så det blir mer tryck i varje match.

Visby IBK:s sportchef Joakim Bandholtz håller med om kritiken, till viss del.

– Men det här är inget nytt, utan något som pågått i tre-fyra år. Jag vet att framför allt Storvreta och Falun som dominerat ligan drivit på det här, säger han och fortsätter:

– Jag tycker frågan om SSL ska vara 14, 12 eller 10 lag är ointressant. I stället tycker jag fokus borde vara hur man minskar glappet mellan SSL och allsvenskan. Sedan finns det glapp överallt. Leicester vann med 9–0 över Southampton i Premier League nyligen till exempel, så det förekommer även på den nivån. Sedan tycker nog ingen att det ska bli sådana siffror som vi förlorade med nu. Idrott ska vara kul och jämna matcher.

Bandholtz menar att ett förslag skulle kunna vara att minska allsvenskan till en serie, i stället för som i dag en norra och en södra.

Med lite distans till matcherna mot Storvreta och Falun, kunde ni gjort något annorlunda?

– Det kan man alltid göra. Vi sitter förstås med huvudbry och vrider och vänder på alla stenar. Sedan ska man komma ihåg att vi mötte världens två bästa lag inom loppet av 48 timmar och med sex-sju skador i truppen. Det är max oflyt. Mot Falun kom vi till match med 14 spelare, som dessutom åkt på storpisk två dagar innan.

Visby ligger sist i SSL, men har sex poäng precis som Warberg, Höllviken och Sirius.

– Jag tycker vi visat att vi hör hemma i SSL, sedan ska vi göra det ännu lite bättre. Förutom de senaste matcherna är det två vi är missnöjda med, mot Pixbo och Warberg. Vi hade kunnat besegra Kalmarsund eller Växjö och då haft nio poäng.

Visby IBK:s sportchef Joakim Bandholtz.
Visby IBK:s sportchef Joakim Bandholtz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!