Endres A-lag fick lära sig om matchfixning

Spelutbudet på svensk idrott är ständigt ökande och hand i hand med detta har problemen med matchfixning de senaste åren växt. I måndags fick SSL-truppen i Endre IF en föreläsning i ämnet.

Johan Claesson, samordnare mot matchfixning på RF, informerade Endre om matchfixning i måndags kväll.

Johan Claesson, samordnare mot matchfixning på RF, informerade Endre om matchfixning i måndags kväll.

Foto: Jonas Bäckström

Innebandy2018-10-10 13:27

När Endre spelar i SSL är matcherna spelbara objekt på inte mindre än 150 spelbolag.

– Det hade man ingen aning om alls, jag trodde att det kanske var 3–4 stycken, säger Endres lagkapten Sara Steen.

I måndags kväll fick hon och de övriga i Endres trupp besök av Johan Claesson, som är Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning. I sin roll åker han runt till elitklubbarna i de största sporternas högstaligor och informerar proaktivt om det mörka fenomenet som utgör ett allt större hot i den svenska idrotten.

– Det är ett växande problem, men det är väldigt svårt att svara på hur utbrett det är. Det finns ett mörkertal och hela problematiken är förknippad med ett isbergsfenomen, det är sannolikt bara toppen vi ser, säger ­Johan Claesson.

Han berättar att fotbollen är den idrott som hittills varit tydligast drabbad, där cirka 150 matcher har utretts de senaste fem åren.

– Sedan har det tidigare varit fall i svensk basket med domare inblandade. Inom andra idrotter har vi ännu inte haft några konkreta fall, men det har funnits en del misstankar.

En aspekt i problematiken med dagens enorma spelutbud är att det erbjuds spel långt ner i de lägre divisionerna.

Ska det finnas möjlighet till spel nedåt i seriesystemen?

– Nej, det är något vi jobbar jättehårt med, att påverka politiker och den nya spelmyndigheten att sätta en gräns utifrån idrottens villkor. Vi tycker att allt spel på ickeprofessionell idrott ska förbjudas.

Han drar paralleller mellan matchfixning och doping.

– Jag tycker att det är märkligt att man ofta får information och kunskap om doping vid en ganska tidig ålder, medan jag pratar med elitidrottare som får information om det här för första gången i karriären när de kanske är bortåt 30 år.

Johan Claesson tycker det funnits ett jätteglapp i information om problematiken kopplad till spel, men att det blir allt bättre.

– Det är väldigt viktigt att man börjar få upp ögonen för det här, så att det inte är något som kan försiggå under radarn. För 5-6 år sedan var vi nog lite naiva i Sverige, men nu tycker jag att man i klubbarna är väldigt på tårna och uppmärksamma.

Sara Steen tyckte att informationen på mötet var givande.

– Ja absolut, jag tyckte att det var jättebra. Det är viktigt för oss att veta att det faktiskt pågår sådana här saker, så att man är väl förberedd och vet hur man ska agera om man blir utsatt för det.

Under sin tid som spelare i SSL och i landslaget har hon inte varit med om någon riggad match och inte heller hört några rykten om att det skulle ha förekommit inom innebandyn.

– Nej, faktiskt inte. Jag själv har inte varit med om det och jag har inte hört något om att det ska ha förekommit. Förhoppningsvis så är det inte så stort inom innebandyn ännu, säger Sara Steen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!