Årsredovisningen visar på röda siffror för föreningen, precis som i fjol.
Endre IF har de två senaste åren gjort en ekonomisk förlust med närmare 1,5 miljoner kronor och det tidigare starka egna kapitalet har nästan halverats.
– Det stämmer att de två senaste åren pekar minus. Vi har ändrat om lite i organisationen och bland annat anställt mig som klubbchef. För att växla upp vissa delar, säger Karin Wennbo som varit i Endre i drygt ett år.
Precis som för många andra har Endre märkt av de ökade kostnaderna i samhället.
– Vi ser ju den allmänna prisökningen och inflationen. Det märker vi under våra resor, inte minst med kost- och logibiten. Där har det slagit hårt. I övrigt har vi varit väldigt ekonomiska.
En annan orsak till det negativa resultatet är att klubben inte lyckats få tillbaka publiken i den utsträckning man velat efter pandemin, enligt Wennbo.
– Vi hade hoppats ha något högre publiksnitt på våra hemmamatcher. Innan pandemin låg det på runt 800 personer och det har vi inte nått upp till. Nu har vi legat på 600 ungefär och det är också en minskning i intäkterna, säger klubbchefen.
Hur mår klubben ekonomiskt idag, skulle du säga?
– Vi mår bra ekonomiskt och har lagt en nollbudget mer eller mindre för nästa säsong. De senaste årens budget har också varit stabila och planerade. Sedan är det ett anstängt läge för många nu, det tror jag inte vi är ensamma om att tycka. Med ökade kostnader för resor, kost och logi som sagt. Vi är väldigt tacksamma för det ekonomiska bidraget vi redan får av regionen, men det är bara för själva resandet och i princip inget för övernattning och så vidare. Föreningarna på fastlandet har inte samma utgifter där.
Hur allvarligt är läget med tanke på minusresultatet de senaste åren?
– Det är klart att det inte kan fortsätta så här och nu har vi planerat för en nollbudget nästa år. Läget är kontrollerat. Det oroar mig inte. Föreningen är i gott skick. Sedan är det fortsatt ett hårt arbete som gäller för att ha en stabil ekonomi.
En punkt i kommande säsongs budget som Endre hoppas öka – och det ganska rejält – är sponsorintäkterna.
– Det är en utmaning, men också något vi behöver jobba med. Här går vi offensivt och med hjälp av många olika fronter. Det är stort och smått. Vi har redan ett fantastiskt stöd från näringslivet här på Gotland och kommer att fortsätta arbeta aktivt. Sponsorer på fastlandet är en annan del vi tittar på.
Klubben vill se en ökning med nästa 25 procent och det skulle innebära runt 700 000 kronor för säsongen 23/24. Är det rimligt?
– Ja, det tycker jag. Annars hade vi inte lagt den budgeten. Sedan är det viktigast att få in pengar. Det kan man också få genom andra aktiviteter.
Resekostnaderna är en annan sak Endre vill minska, även om det handlar om ett mindre belopp.
– Här gäller det hela föreningens resande. Inte bara A-laget i SSL, utan även våra U-lag i fastlandsspel. Där ser vi redan en liten minskning till nästa säsong. Det kan också handla om att åka med något färre spelare till vissa bortamatcher. Möter vi Åkersberga till exempel reser vi kanske med 15 spelare och två målvakter. Det finns pengar att hämta på många fronter.
I budgeten för kommande säsong finns också en minskning av personalkostnader på cirka 300 000 kronor jämfört med utfallet säsongen 2022/23.
– Dels kommer vår nya tränarroll att innebära en halvtidstjänst och inte 100 procent som det har varit. Sedan gör vi några förändringar på kansliet.
Hur ser du på att tjänsten som huvudtränare halveras, samtidigt som målsättningen är att ta nästa steg rent sportsligt?
– Jag tänker att det inte ska påverka så mycket hur den sportsliga verksamheten bedrivs. Det kan ibland vara svårt att få full utväxling på en sådan heltidstjänst, eftersom den mesta aktiviteten bedrivs på kvällstid.
Du ser inte det som ett steg tillbaka?
– Inte alls. Det är snarare så verkligheten ser ut. Det är inte så att vi har flera gemensamma träningar på dagtid till exempel och så ser det nog inte ut i andra klubbar heller.
Den förre tränaren Bruno Lundberg hade ett år kvar på kontraktet när han i förra månaden fick sparken. Vad kostar det er?
– Det är inget konstigt med det och inte så att han har någon total ersättning resten av tiden. Det är mer normala uppsägningsförhållanden. Men det är klart att det medför en viss kostnad, säger Karin Wennbo.