Den 17 april 2019 kommer alltid att vara ett speciellt datum för Visby IBK.
Det var då klubben tog klivet upp i landets högsta serie (SSL), som första gotländska föreningen sedan VIF Gute handboll 40 år tidigare i en stor bollsport.
– Vi visste att konkurrensen var stenhård och vågade kanske inte riktigt tro på det här. Nu känns det förstås helt underbart, säger Jesper Eliasson, lagkapten i Visby IBK.
Övriga kandidater till GT-guldet var Maja Almgren (friidrott) och Endre IF:s världsmästare Stepanie Boberg och Sara Steen (innebandy).
Ta oss tillbaka till den där magiska kvällen, när Thorengruppen besegrades med 7–6 och totalt 3–1 i matcher i kvalfinalen i ett proppfullt Ica Maxi arena?
– Det var svårt att greppa där och då. Man var i chock och det tog säkert tre dagar innan jag förstod att vi gått upp i SSL på riktigt, fortsätter Jesper Eliasson.
Marknadschefen Hasse Pedersén kom till klubben 1995.
– Vi visste att det var fullt möjligt att en gång spela i den högsta serien. Förutsättningarna fanns där, säger han.
Fjolåret var en berg-och-dalbana och länge var Visby indraget i allsvenskans bottenstrid. Vändningen kom efter att sportchefen Joakim Bandholtz tagit över som tränare och Visby vände ett 4–7-underläge till 8–7-seger mot Karlstad på bortaplan strax innan juluppehållet.
Vägen var dock inte helt spikrak och efter att ha krossat Lillån i första matchen 2019 åkte Visby på en svidande hemmaförlust mot Warberg i nästa omgång.
– För mig handlade det mycket om att få glädjen tillbaka hos spelarna. Det kunde klagas på färgen på väggarna i omklädningsrummet och var ingen bra stämning i laget. Men hur mycket energi jag än försökte pumpa in värkte det inte hjälpa till en början, säger Joakim Bandholtz.
Visby skulle få ordning på grejerna och radade sedan upp tio raka segrar. IBK hade förvandlats från ett underpresterande lagbygge till en väloljad segermaskin.
– Jocke kom framför allt in med trygghet och det smittade av sig, tillägger Hassé Pedersén.
Gjorde du några taktiska förändringar?
– Inget större, egentligen. Visst ändrade vi lite i formationerna, men försökte sedan att behålla dom. Jag berättade för spelarna vad jag förväntade mig av dom, fortsätter Joakim Bandholtz.
Bandholtz utsågs även till Årets idrottsledare på Idrottsgalan.
– Det har tagit lång tid för mig att ta in allt och njuta av det här. Men det vi gjort är häftigt, säger han.
Det fanns många vinnare på Wisby Strand. Kristina "Kicki" Jakobsson från Gotlands ridsportförbund och Hemseortens rid- och körklubb fick pris som Årets ungdomsledare.
– Det här är jättestort för mig, säger hon.
Hur ska en bra ungdomsledare vara?
– Det viktigaste är att se alla. Det finns de som tar större plats än andra i en grupp och alla måste kunna känna en trygghet.
Samtliga vinnare på idrottsgalan:
GT-guldet: Visby IBK.
Årets idrottsgärning: Bo Lautin, Levide IF.
Årets idrottsförening: Roma IF.
Årets ungdomsförening: Stånga IF.
Årets ungdomsledare: Kristina Jakobsson, Gotlands ridsportförbund och Hemseortens rid- och körklubb.
Årets evenemang: Helg utan älg, Gotlands Bro OK.
Årets idrottsledare: Joakim Bandholtz, Visby IBK.
Årets eldsjäl: Anette Westöö/Jane Erixon, Gotlands Motorförenings Bilklubb.
Idrottsakademins hederspris: Stig Larsson, VIF Gute Friidrott.
Årets idrottsförälder: Therese Christiansson, Traume Ridsällskap.
Sisupriset: Jessica Nilsson, FC Gute.