Innebandyns förslag: Färre serier och färre lag

Visby IBK låg bakom motionen som närmar sig ett beslut. Svenska innebandyförbundet har utrett och tagit fram ett nytt förslag om en omfattande serieomläggning och i december ska beslut fattas. "Ett fantastiskt förslag", säger Hans Pedersén, marknadschef i allsvenska Visby IBK.

Visby IBK lanserade idéen om en allsvensk serie 2020 och nu ser den ut att få gehör.

Visby IBK lanserade idéen om en allsvensk serie 2020 och nu ser den ut att få gehör.

Foto: Mattias Karlsson

Innebandy2022-10-18 20:45

Svenska innebandyförbundets utredning kring förbundsseriernas utformning är presenterad.

Här är några av punkterna som föreslås*:

  • Svenska Superligan dam och herr krymper från 14 till 12 lag. Det sistplacerade klubben ersätts av en allsvensk klubb.
  • Allvenskan Södra och Norra (herrar) görs om till en serie med tolv klubbar. Damernas fyra serier blir till två. Återstående tolv klubbar hamnar i division 1. Lag 1-8 spelar slutspel där vinnaren går till SSL. De tre sista flyttas ner i division 1.

– Under arbetets gång har det blivit tydligt att det behövs en kvalitativ tillspetsning och en professionalisering av vår verksamhet. Att vi ser över antal serier och lag, för att skapa fler matcher som har betydelse, säger utredaren Daniel Holm som var tillsatt av Svenska innebandyförbundet till innebandy.se.

Nu kommer Svenska innebandyförbundet skickat ut en remiss till distrikten och därefter tar förbundsstyrelsen ställning kring utredningen och avgör om förslaget ska läggas fram tävlingskongressen i december.


Visby IBK är en av de klubbar som arbetat hårt för att spetsa till allsvenskan. Redan 2020 lämnade klubben in en motion om att göra om allsvenskan från två till en serie.

– Ser man till utvecklingen för sporten och inte bara tänker på sig själv så är det här ett jätte-, jätte-, jättelyft. Vi måste spetsa till svensk innebandy, säger Hans Pedersén, marknadschef i Visby IBK.

– Med två allsvenska serier blir glappet till högsta ligan för stort. Har du en andraliga blir det många bra och seriösa klubbar som etablerar sig på sikt och då blir glappet till SSL mindre. Det ska vara tufft att ta sig till allsvenskan och SSL, fortsätter han.

Resekostnaderna lär öka efter som den geografiska uppdelningen upphör. 

– Vill man vara på högsta nivå så kostar det, men det ger också möjligheter till helt andra intäkter. Du kan sälja in ligan på ett helt annat sätt och då blir det intressant för rörliga kanaler att bevaka den. I dag är det sex allsvenska serier och då är det inte spännande, säger Hans Pedersén.

*Går utredningsgruppens förslag igenom så förändras serierna till säsongen 24/25, där säsongen innan (23/24) blir kvalificerande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!