Innebandyns nya nätverk ska gynna kvinnorna

Minst fyra av tio ledamöter ska vara kvinnor. För att nå målet med kvinnlig representation har innebandyn skapat ett eget nätverk.

REDO PÅ RAD. Sandra Ohlson (t.h) har under året deltagit i flera nätverksträffar för att stärka kvinnors möjligheter att delta i och påverka ledarfunktioner inom innebandyn.

REDO PÅ RAD. Sandra Ohlson (t.h) har under året deltagit i flera nätverksträffar för att stärka kvinnors möjligheter att delta i och påverka ledarfunktioner inom innebandyn.

Foto: Läsarbild

INNEBANDY2016-12-02 11:00

För två veckor sedan träffades kvinnorna i det nationella nätverket #IBkvinnorleder för sista gången under 2016. En av dem var gotländska Sandra Ohlson. Hon betonar betydelsen av att kvinnor träffas, i det här fallet under Svenska innebandyförbundets paraply.

– Man får träffa dem som har erfarenhet av att vara, eller ha varit, i samma situation som en själv, säger Sandra Ohlson.

Till vardags arbetar hon som utbildningskonsulent inom SISU Idrottsutbildarna Gotland. Hon sitter även som styrelseledamot i Stockholm innebandyförbund och var lagledare inom Endre IF så sent som förra säsongen.

Efter att årets nätverksträffar nu är avklarade, kommer Svenska innebandyförbundet att gå vidare med sammansättningen av ett nytt nätverk, som ska fortsätta arbetet under 2017 med att underlätta för kvinnor att få – åtminstone – sin berättigade plats inom idrotten.

– Män har ju av nästan naturliga skäl hållit på mycket längre inom idrotten, och det säger jag inget om. Det är inget konstigt, så. Men med fler kvinnor får vi in fler och andra perspektiv, betonar Sandra Ohlson.

För det behövs.

Det betonar Sandra Olsson. Arbets- och diskussionsklimatet kan framstå som främmande.

– Nu har jag varit ledamot i fem år i Stockholm och har väl lärt mig. Men att komma in som tjej i ett styrelserum och ta för sig i de frågor som man vet är viktiga, det var inte det lättaste från början.

Att verka som styrelseledamot eller inom en ledande funktion i en ledarstab är ännu inte någon självklarhet. Där är Sandra en av många som har direkt egna erfarenheter av att det fortfarande i slutet av 2016 behöver brytas ny mark.

– Ja, så ser det ju ut, att kvinnor måste arbeta till och med för att ta för sig, konstaterar hon.

Hon betonar också att hon inte vill se endast kvinnlig representation.

– Nej, det blir inte heller bra. Men som tjej och kvinna hamnar man så lätt i ett fack, där många inte vågar ta för sig. Då är risken stor att man fastnar i det facket.

Arbetet med att uppnå en mer jämlik representation ligger i linje med Riksidrottsförbundets (RF) antagna målskrivning att ledare och ledamöter inom förbund och föreningar ska vara minst fyra av tio kvinnor.

Vägen dit är inte helt utstakad. Men att #IBkvinnorleder fortsätter att utvidga nätverksarbetet är en möjlighet.

Det menar Sandra Ohlson kommer att kunna sporra fler tjejer och kvinnor.

– Absolut! Vi måste börja ställa andra frågor och ge dem mer utrymme ända ner i verksamheten, säger hon.

NÄTVERKANDE

Under 2016 har Svenska innebandyförbundet haft flera träffar inom det nybildade nätverket #IBkvinnorleder . Programmet har vänt sig till kvinnliga ledare och förtroendevalda, som är inne på sitt första år i de rollerna.

Totalt har 15 personer deltagit.

”Syftet med programmet är att erbjuda dagens och morgondagens tjejer och kvinnor med tränar/ledaruppdrag en kvalificerad ledarutbildning och nätverksskapande.” skriver utvecklingskonsulent Hanna Sandberg, Svenska innebandyförbundet.

Förbundet har nu gått ut med inbjudningar till nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!