"Jag hade aldrig kommit så här långt om jag varit kvar"

Hon hade kunnat sluta med innebandyn för tre år sen. Men i Falun hittade hon helt rätt – och nu vill Emy Westergren från Klintehamn fortsätta resan i Endre. "Jag har utvecklats otroligt mycket, både på planen och utanför", säger talangen i en intervju med Helagotland.

Endres nyförvärv Emy Westergren.

Endres nyförvärv Emy Westergren.

Foto: Kalle Forssell

Innebandy2024-07-01 06:30

När Endre presenterade den (troligen) sista pusselbiten i nästa års lagbygge var det en spelare, lagets blott andra, med gotländska rötter. Emy Westergren, ursprungligen från Klintehamn, har anslutit till det gulsvarta laget efter tre år på det nationella innebandygymnasiet i Falun – och tillbaka på ön vill hon fortsätta sin uppåtgående utvecklingskurva. 

När Helagotland träffar den 19-åriga innebandytalangen berättar hon att valet inte var helt enkelt, och hon kunde mycket väl ha stannat i Falun.

– Till en början var det svårt, men sen kände jag ändå att jag behövde en ny miljö igen för att kunna fortsätta att utvecklas ännu mer. Då kändes Endre helt rätt. Det finns också möjlighet till spel i allsvenskan om det inte skulle bli i SSL (via samarbetsavtalet med Älvsjö). 

undefined
Emy Westergren har spelat för Falun de senaste tre åren.

Hon hade chansen att spela för Faluns SSL-lag också och det treåriga äventyret i Dalarna beskriver hon som det bästa hon gjort. 

Där spelade hon för klubbens utvecklingslag i allsvenskan, kunde träna med a-laget, och när hon representerade Dalarnas distriktslag hade hon en viss David Normark (huvudtränare i Endre) som ledare. 

– Jag har utvecklats otroligt mycket, både på planen och utanför. Sen har det också gått bra för oss och vi har haft jätteroligt i laget. Även om det har kommit och gått spelare varje år har vi varit en väldigt tajt grupp. Vi har tränat och haft kul, och jag har fått vänner för livet. Jag hade aldrig kommit så här långt om jag varit kvar på Gotland, det tror jag inte, säger Westergren och fortsätter: 

– Det var ett annat tempo hela tiden. I skolan, kvällsträningar... Det fanns så otroligt många att träna med. Jag tror att det var helt rätt beslut.

undefined
Endres nyförvärv Emy Westergren.

Emy minns tillbaka och säger att hon såg flytten till Dalarna som nödvändig om hon skulle kunna bli så bra som hon ville. 

– Jag valde mellan att stanna kvar på Gotland och lägga av eller flytta och ge det en chans. Jag såg inte att jag skulle kunna komma så mycket längre här på Gotland. 

Många unga innebandytjejer på Gotland har tidigt en dröm om spela i Endre. Den målbilden har Westergren aldrig riktigt haft, i alla fall inte förrän på senare år.  

– Jag gick inte och tittade på Endre så mycket till en början, det var mest Visby för att min brorsa spelade där. Vi hade egentligen ingen koppling till Endre, det var först när jag började spela för Endres 05:or. Så egentligen har det inte varit en dröm på det sättet, det har mer vuxit fram senare. Det var mer uppe i Falun man tänkte: "att spela i Endre kanske vore kul." 

undefined
Emy Westergren beskriver flytten till Falun som det bästa hon gjort.

Efter att ha tagit studenten i Falun för ett par veckor sen gick flytten hem till Gotland, och hon säger att hon ännu inte riktigt har acklimatiserat sig till sin nya vardag med nytt jobb, ny stad, nytt lag. 

Ja, det är mycket nytt, helt enkelt. 

– Än så länge känns det lite konstigt! Det kommer ju att bli bra i längden och jag har en trygghet här, men jag tror att jag behöver landa lite också nu när jag vet att jag inte ska tillbaka till Falun i höst, säger hon. 

Hon ser tillbaka på en lärorik tid i Falun, dit hon kom blott 15 år gammal. 

– I början kände man sig kaxig, att det här klarar jag lätt! Men det har inte alltid varit lätt, det har det inte. Man har fått växa in i det och lära sig, och man har fått växa upp mycket snabbare än andra som bor hemma längre. 

Vad har hänt med dig som spelare under de här åren? 

– Jag har utvecklats väldigt mycket i alla bitar. Vi har tränat väldigt mycket, och jag har haft olika tränare i skolan och i klubben som har kommit med olika synpunkter. Jag har nog utvecklat exakt allting. Den fysiska delen, den tekniska, det mentala... 

Om du ska beskriva dig som spelare och person, vem är det som kommer in i Endres lag nu? 

– Jag är en hårt jobbande spelare som alltid ger allt. Jag försöker att bidra både på och utanför planen. Peppa och hålla igång. 

undefined
Westergren känner Endre-tränaren David Normark sen tidigare.

Sen hon kom hem igen har Emy Westergren hunnit med ett antal träningar med Endre, och känslan inför det som komma skall är bara positiv. 

Hon känner målvakten Lova Edwall lite sen tidigare, annars är det många nya ansikten att bekanta sig med.

– Alla är jättevälkomnande och peppande, så än så länge har jag fått ett gott intryck. Det känns som en plats där man kan våga utvecklas, prova saker och lära sig, säger hon. 

Hennes mål med den kommande säsongen är att komma in på ett bra sätt i laget, försöka ta en plats och samla speltid. 

– Det ska bli jättekul. Dels att testa något nytt. Det är ett nytt lag, ny serie. Det ska bli jättekul verkligen att se hur det går. Det känns som att vi har en bra trupp och att det kommer att gå bra. 

Westergren är en av fyra nya spelare i Endre, tillsammans med den offensiva trion Milla Nordlund, Anja Wyss och Seraina Fitzi. 

undefined
Endres stjärnförvärv Milla Nordlund

Endres trupp

Målvakter: Frida Görtz, Lova Edwall. 

Backar: Nela Jirakova, Stina Ander, Ellen Berglund, Chiara Gredig, Emma Ekenlinde, Emy Westergren (ny). 

Forwards: Ellen Bäckstedt, Elin Roos, Milla Nordlund (ny), Anja Wyss (ny), Seraina Fitzi (ny), Moa Dynefalk, Ella Johannesson, Isabella Ström, Agnes Plogner, Erika Nilsson, Tilde Hållstam, Terese Ahlqvist.

De lämnar: Malin Lindgren (Täby), Tove Sandelin (uppehåll), Ellen Westberg (Kalmarsund), Lovisa Girfalk (Karlstad) och Anna Moberg (Visby IBK).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!