När det var som värst handlade allt bara om att överleva en dag i taget. I januari 2022 valde förre Endre-forwarden Ebba Bognesand, 22, att för Helagotland.se berätta om sin psykiska ohälsa.
Om depression, återkommande panikångestattacker och en vardag präglad av ständig mental kamp.
– Det är en känsla som inte går att beskriva. Jag tror det är svårt att förstå om man inte varit där eller haft någon i sin omgivning som varit där, sa hon då.
Tre års skadeproblem, med dubbla knäoperationer, hade bidragit till ett mående som fick Bognesand att söka professionell hjälp.
I dag, ett drygt år senare, mår Bognesand bättre.
– Jag mår okej i det stora hela, det är upp och ner hela tiden. Jag har sämre perioder men också bättre. Mitt mående är något som jag jobbar med varje dag och jag är medveten om att det är en väldigt lång process att bli ”frisk” från detta, säger hon.
Det var ett drygt år sen du gick ut och berättade om hur du mådde. Hur var det, och ser du tillbaka på den tiden?
– Att gå ut med det kändes befriande på något sätt. Jag ljög ju mycket om varför jag var borta från ön och innebandyn, det grundades väl i att jag skämdes och samtidigt inte riktigt visste vart jag skulle börja någonstans. Det är ju inget man bara slänger ur sig. Men såklart var det väldigt känsloladdat när jag väl talade ut om det och jag fick extremt fin respons från majoriteten och bemöttes mest med bara värme och kärlek.
– När jag ser tillbaka på tiden ser jag en väldigt smärtfylld men samtidigt en stark Ebba. Ibland kan jag nog inte riktigt förstå hur jag orkade må så dåligt under en så lång tid. Men hur jag på något sätt faktiskt tog mig ur den absolut värsta perioden i mitt liv. Jag menar, när det var som värst ville jag inte leva längre, och jag vet med mig att om det inte hade blivit bättre så hade jag nog inte levt idag. Den smärtan jag kände av ångesten var outhärdlig, och för mig olöslig. Tänk dig att min hjärna försökte ha ihjäl mig.
Bognesand valde inför den nuvarande säsongen att lämna Gotland och Endre, för att istället börja om i Falun. Där har hon fått ett sportsligt lyft, och gjort nio mål på 16 matcher i SSL och svenska cupen. Hon trivs med innebandyn, äter regelbundet medicin för sin ångest och går till psykolog.
– Sen får jag väldigt mycket hjälp av min sambo med saker i vardagen som underlättar för mig och mitt mående, säger hon.
Hon berättar vidare att hon har blivit mottagen på bästa sätt i Falun.
– Det finns utrymme för mig att må dåligt när jag behöver det samtidigt som jag får hjälp att utmana mig själv och mitt mående.
Hon kan idag gå flera dagar utan att få ångest, och jobbar heltid samtidigt som spelar innebandy på högsta nivå.
– Det har jag inte gjort på över 1,5 år och det är fantastiskt att jag klarar av det nu. Jobbet är väldigt överseende med mitt mående och är medvetna att vissa dagar måste jag ta ledigt och det är okej, vilket är en trygghet. Jag skulle nog våga säga att min psykiska ohälsa anpassar sig mer efter mig än tvärtom nu.
När det i början av sommaren förra året stod klart att Ebba Bognesand skulle lämna Endre sa hon följande till Helagotland.se:
– Mitt mående måste vara prioriterat för att jag ska kunna prioritera på topp och just nu går det inte att kombinera i Endre.
I dag säger 22-åringen att hon i stort trivdes väldigt bra i Endre och på Gotland. Relationen med tränaren Bruno Lundberg var “inte var något vidare”, enligt Bognesand, och en faktor till att hon inte stannade i Endre. Mer än så vill hon inte säga.
– Jag kände mig verkligen som hemma, säger hon om tiden på Gotland
– Jag hade och har fortfarande världens finaste vänner som stöttat mig i ur och skur och jag är oändligt tacksam för dem. Och hade inte allt detta hänt med min psykiska ohälsa så hade jag med stor sannolikhet varit kvar där nu.
Så här i efterhand, känner du att du fick den hjälp du behövde?
– Ja, men absolut. Mamma och pappa gjorde allt de kunde för mig under den perioden och såg till att jag fick den bästa hjälpen så snabbt som möjligt. Vi hade en bra läkare och psykolog som lade upp en bra och långsiktig plan för mig.
– Sedan har jag fått oerhört mycket stöttning på Gotland när jag väl var tillbaka. Av personer inom styrelsen men också inom ledarstaben och så klart tjejerna i laget. Sist men inte minst från min värdfamilj, som givit mig så mycket som jag aldrig kommer kunna tacka tillräckligt för.
Vilka lärdomar har du dragit av den tuffa tiden?
– Att uppskatta det lilla i livet, det låter klyschigt men jag känner att jag värdesätter min familj och vänner på ett helt annat sätt än tidigare. Sen att göra saker jag mår bra av och som ger mig glädje. Jag har sagt det förut, men ett bra mående är nyckeln till allt. säger Bognesand, vars Falun vann över just Endre förra helgen.
– Det var väldigt kul, men konstigt också. Flera av mina bästa vänner spelar ju där, säger hon.
Ebba Bognesands främsta råd till personer som hamnar i en liknande sits med psykisk ohälsa är tydligt: be om hjälp.
– Om du inte kan eller orkar göra det själv, låt någon annan hjälpa till med det. Men att ta hjälp är så oerhört viktigt och det är någonstans där läkningen kan påbörja. Sen att vända sig till någon och prata om det, för att både få stöttning men kanske också råd i och med att mental ohälsa är vanligare än man tror. Och låt ingen förminska dig och ditt mående, för det är det absolut viktigaste.