John Pettersson om sin förlängning i IBK

Till vardags kör han grävmaskin och på somrarna spelar han pärk med Garda. Nu har John Pettersson förlängt kontraktet med Visby IBK. "Vore bra med fler inhemska spelare", säger han.

John Pettersson, Visby IBK

John Pettersson, Visby IBK

Foto: Mattias Karlsson

Innebandy2024-05-15 07:30

Nyheten i korthet

  • John Pettersson, grävmaskinförare och innebandyspelare, har förlängt sitt kontrakt med allsvenska klubben Visby IBK. Han hoppas på fler inhemska spelare i laget.
  • Pettersson, som började i Visby IBK som 14-åring, har under de två senaste säsongerna fått en allt mer ordinarie plats i laget.
  • Trots utmaningar med att balansera jobb och träningstider, ser Pettersson fram emot kommande säsong och tror att den nya allsvenskan kommer göra matcherna mer intressanta.

John Pettersson lämnade moderklubben Hansa-Hoburg för Visby IBK som 14-åring.

De två senaste säsongerna har han spelat till sig en allt mer ordinarie tröja.

Nu har han förlängt kontraktet med den allsvenska klubben. Det var några praktiska bitar som behövdes lösas först bara.

– Det ska fungera med arbetet också. Jag kör grävmaskin och vet aldrig riktigt på vilka platser jag jobbar på. Just nu är jag i Ljugarn till exempel och det kan vara svårt att få ihop det med våra träningstider, säger John Pettersson.

Avtalet sträcker sig över en säsong, till att börja med.

– Sedan finns det möjlighet till förlängning, men jag tar ett år i taget.

Någon större tvekan att spela vidare fanns inte.

– Nej egentligen inte. Jag vill spela och trivs väldigt bra med det. Sedan var det en del saker jag ville få klart med klubben. Försäsongen drog igång för två veckor sedan och där har jag svårt. Vi börjar oftast träna strax efter 16 och när jag oftast jobbar på landet blir det problem.

Hur löser du det?

– Nu kör jag mest hemifrån. Springer fram och tillbaka till gymmet i När och tränar ett pass där. Försäsongen har jag väl kanske inte alltid varit bäst på, men det är en viktig del också förstås.

– Sedan är jag med på någon träning i veckan när det funkar och man får träffa laget. Det är mycket intervall och styrka. Bygga upp kroppen.

undefined
John Pettersson, Visby IBK

Under sommarmånaderna blir det även pärk för 20-åringen som kommer från Lau, men spelar för Garda.

– Hehe, ja det är silly season-tider i pärken nu och vi får se lite hur det blir. Om jag spelar i Lau eller fortsätter med Garda. Brorsan lirar i Lau, men då är det mästarklassen som gäller. Vi har kört med samma gäng i Garda sedan vi var 10-11 år och är ännu på väg uppåt. Det brukar bli två pärkpass i veckan.

På innebandyplanen tog han kliv i vintras och spelade båda kvalmatcherna till SSL mot Sundsvall från start.

– Det känns bra och lite roligare än tidigare när jag mest spelat om någon varit skadad eller sjuk. Nu var det mer att jag tog min plats liksom.

Hur ser du på din egen säsong?

– Det var ett steg framåt. Helt klart. Jag spelade inte så mycket i inledningen, men fick mer och mer förtroende. 

På 14 matcher blev det tre mål i allsvenskan norra.

– Jag fick en större roll och tycker att säsongen är godkänd.

Om du blickar framåt?

– Man vill alltid spela mer. Det klart att etablera sig är väl alltid ett mål. Samtidigt kommer jag att ta den roll jag får och som förväntas av mig. Det ska bli grymt kul. Kvalförlusterna har vi lagt bakom oss.

undefined
Visby IBK, Sätra, 2022, John Pettersson

Till hösten väntar spel i den nya allsvenskan. Ett lyft, enligt Pettersson.

– Det blir nog bra och kommer göra alla matcher jämnare och mer intressanta.

Hur ser du på klubbens chanser att nå SSL?

– Möjligheten finns där förstås. Vi har ett så pass bra lag. Sedan vet jag inte direkt hur klubbens målsättning kommer att vara. Men spel i allsvenskan kommer inte heller att vara så dåligt. 

John Pettersson och Jesper Eliasson är de enda spelarna i truppen som är uppvuxna på Gotland. Det behövs fler, tycker han.

– Det svider säkert lite för IBK, kan jag tänka mig. Kommande säsong har vi inga egna produkter. Det är jag från Hansa och Jesper från Klintehamn då. Det vore bra med fler inhemska spelare.

Varför ser det ut så här, tror du?

– Jag tror att ungdomssidan behöver bli lite seriösare från tidigare ålder. Det behövs fler lokala spelare och ger ett annat intresse från publiken och så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!