"Matchen senast gav en stor boost"

Övergången var strulig och turerna många kring Filip Nilsson. Väl på plats har den offensive backen blivit en nyckelspelare för Visby IBK.

Nye backen Filip Nilsson har blivit en nyckelspelare i Visby IBK.

Nye backen Filip Nilsson har blivit en nyckelspelare i Visby IBK.

Foto: Mattias Karlsson

Innebandy2019-11-20 20:06

Efter utdragna förhandlingar med sin tidigare klubb Bollnäs skrev till slut Filip Nilsson, 23, på för Visby IBK i somras.

Men redan efter en månad återvände han till Hälsingland, av personliga skäl.

– Jag var tvungen att åka hem, men är glad att det löste sig så snabbt. Jag ville hela tiden återvända till Visby, men visste inte om det skulle ta en vecka, månad eller en säsong, säger Filip Nilsson utan vilja gå in mer på i detalj vad det handlade om.

Nilsson missade avslutningen på försäsongen och de tre första matcherna i SSL. Mot Warberg i Ica Maxi arena var han tillbaka. Laget förlorade visserligen nykomlingsmötet med stora siffror, men Nilsson imponerade direkt och gjorde mål i debuten. Han har fortsatt att övertyga och svarat för åtta (2+6) poäng på åtta matcher.

– Det har känts jättebra. Jag har kommit in i mitt spel, fortsätter han.

Nilsson har ingen erfarenhet av högsta ligan, utan har mestadels spelat i division 1. Den gångna säsongen spelade han halva i Hudik/Björkberg i allsvenskan, utlånad från Bollnäs.

– Visst är det jättestor skillnad på serierna, men jag tycker ändå att jag nästan kan spela mitt spel fullt ut. Jag spelar med ganska högt risktagande och det har jag egentligen alltid gjort. Det är väl främst det man får tänka lite mer på i SSL. Gör man något misstag eller felpass utnyttjar oftast motståndarna det direkt. Jag som vill ha mycket boll får tänka lite annorlunda ibland.

En stor anledning att Filip hamnade på Gotland var tack vare Fredrik Holmgren. Den spelskicklige backen var en av tränarens adepter på innebandygymnasiet (RIG).

– Jag gick andra- och tredje året i Umeå och trivdes väldigt bra med Fredrik som tränare, även om det är några år sedan. Han ville ha hit mig och det var en stor faktor att jag flyttade.

Nilsson har fått ett stort ansvar direkt i Visby IBK och bildar som oftast backpar med kaptenen Jesper Eliasson.

Efter tre raka förluster vann laget senast mot Dalen hemma med 7–6. Segern innebar att Visby lämnade jumboplatsen och tog klivet upp över nedflyttningsstrecket.

– Det var viktigt och starkt av oss. Försvarsspelet börjar sitta nu. Tidigare har vi haft några dippar i matcherna, men nu kunde vi göra 60 stabila minuter. Jag tycker vi visat att vi hör hemma i SSL allihop. Det har ju varit en del snack och är bara roligt om folk pratar om oss.

Har det påverkat er?

– Inte alls. Det är bara bra om motståndarna underskattar oss. Vi vet själva vilken kapacitet som finns i laget.

På torsdag väntar Sirius i Uppsala. Ett lag som har lika många poäng, men bättre målskillnad.

– En viktig match för båda lagen. Det vore skönt med en ny seger så vi kan börja snegla lite uppåt i tabellen, i stället för att fokusera på det där strecket.

Vad vet du om Sirius?

– Ett lag som förlitar sig väldigt mycket på sin förstafemma. Sirius har nog inte fått den starten som man förväntat sig. Jag tror vi har stora chanser att vinna, men det kommer att krävas en 100-procentig insats från vår sida.

Visby besökte mäktiga IFU Arena bara för några veckor sedan och föll då med 3–15 mot stadens andra lag och regerande mästarna Storvreta.

– Den här matchen kommer lägligt. Vi har bra självförtroende. Matchen senast gav oss en stor boost, säger Filip Nilsson.

Visby kommer åter till spel utan skadade Kasper Broby, Hassan Hajo och Mathias Forre (avstängd).

Filip Nilsson
Filip Nilsson
Filip Nilsson

Ålder: 23.

Position: Back.

Poäng: 2+6.

Klubbar: FCB Bollnäs, Bollnäs/Hertsjö IBF, RIG Umeå IBF, Hudik/Björkberg IBK, Visby IBK.

Aktuell: Nyförvärv i Visby IBK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!