Rickard Wahlin, ordförande i Endre sen sommaren 2021, bläddrar igenom och blickar över klubbens nya strategi med namnet "Vår Plan". Det är ett dokument som har knådats fram, och som ska visa vägen framåt de kommande åren.
– Det här är något som vi själva ska kunna hålla oss i, för att säkerställa att de beslut vi fattar går i rätt riktning, säger han.
Det är egentligen inga större nyheter, menar Wahlin, utan en fortsättning av något som redan har pågått i många år. Men efter några tuffare år, där organisationen genomgått en generationsväxling och en svår ekonomisk period vill Endre IF staka ut en riktning.
– Målet är att vi vill framåt. Och uppåt.
Endre IF har satt upp tydliga målbilder, för att öka successivt på flera olika områden fram till säsongen 2027/28.
Det handlar bland annat om...
...att a-laget ska bli ett stabilt topp tre-lag i Sverige.
– Vi drömmer naturligtvis om SM-guld, men ligger vi topp tre kan precis allting hända. Det är trots allt bara en match i finalen när allt avgörs, säger Wahlin.
...att Endre ska ha ett lag i varje årskull men också hjälpa utvecklingen och skapa fler tjejlag på ön.
– Vi vill inte bara föda egna lag. Vi vill också att Gotland skapar fler lag. Det är ett omvärldsansvar i det här också. Vi vill bygga en pyramid med en bra bas som inte bara innefattar Endre. Vi vill att daminnebandyn på Gotland blir större.
...att man ska ha startat både en spelar- och ledarakademi (på samma sätt som den framgångsrika målvaktsakadademin).
...att klubbens U-lag tar klivet upp i division 1.
...att a-laget försörjs med fler egna produkter.
...att samarbetsavtal med en allsvensk förening finns på plats.
...att det egna ekonomiska kapitalet ska stärkas igen.
Utöver det vill Endre se en stadigt ökad publiknärvaro, och att man, när ekonomin tillåter, kan ha en sportchef och ungdomsansvarig på plats. Dessutom vill man ha genomarbetat spelsystem som ska löpa som en röd tråd genom alla lag.
– Vi ska ta fram en spelidé. Det handlar om allt ifrån om hur man håller i klubban eller hur man tar sig an ett anfall. Syftet med det är att spelarna ska känna att det finns ett syfte att komma till träningarna och ledarna ska ha något att ha i handen när man utvecklar spelarna. Sen vill vi också skapa en karriärmöjlighet mot a-laget, säger Wahlin.
Rickard Wahlin talar entusiastiskt om möjligheterna som finns för Endre IF.
Han är ordförande för publiklaget nummer ett på damsidan i innebandy-Sverige, och framhåller hur man lyft sig i det digitala arbetet och på sociala medier. Han är också mycket nöjd med sportkommitténs arbete, som nyligen lyckats värva Milla Nordlund och Seraina Fitzi samt förlängt avtalet med landslagsmålvakten Frida Görtz.
– Det är viktiga förstärkning på forwardsidan, och det gör oss starkare. Det skickar bra signaler och jag hoppas att resten av laget vill vara med på den här satsningen. Andra spelare, och våra egna, vill se att det går i rätt riktning. Jag tycker att vi har fått en fantastiskt bra start på kontraktssäsongen.
Kan det komma fler nya spelare?
– Absolut, det kan det definitivt göra.
– Vi får se lite vad som händer nu framåt. Det är ett saxande fram och tillbaka nu för att få ihop det, men vi får inte tappa vår kontinuitet. Vi kan inte ställa ett helt nytt lag på banan till hösten.
Hur viktigt är det att ni får behålla Ellen Bäckstedt?
– Jätteviktigt. För kontinuitetens skull. Hon är en världsspelare, och vi vill ju inte ha henne i ett motståndarlag...
För att lyfta och nå "framåt och uppåt" har Endre IF samtidigt ett tufft hinder: att få ekonomin i balans.
De två senaste årens resultat har visat röda siffror (drygt 1,5 miljon kronor minus totalt), och klubben räknar med ett nytt kraftigt underskott, någonstans kring storleksordningen senaste bokslutet, för säsongen 2023/24.
– När vi gick in i detta hade vi ett eget kapital på närmare tre miljoner kronor, och de här senaste åren har lärt oss att det behöver man ha, säger Wahlin och fortsätter:
– Vi skär i kostnader och vi ifrågasätter de utgifter vi har. Även fast det är ett stålbad så ser vi att det är så här i hela innebandy-Sverige och i hela samhället. Det är konsekvensen av världsläget.
Men kan man förklara er situation bara med det?
– Nej, man måste alltid vara självkritisk. Men det är svårt att säga vad vi inte skulle ha gjort. Skulle vi inte ha anställt en heltidsanställd klubbchef? Vi hade "Halle" (Harald Hoffman), Göran (Nährström) och "Lisa" (Elisabeth Johansson), så mycket tid som de lade ner... "Halle" lade till exempel ner mer än hundra procent och det kostade inte föreningen en krona. Hade vi kunnat göra annorlunda? Nej, det går inte att hitta någon som jobbar heltid ideellt och jobbet behöver göras.
– Hade vi kunnat hålla nere spelarlönerna? Frågan är om vi hade lyckats då. Hade vi kunnat göra något åt resekostnaderna? Den är svår. Jag skulle säga att hälften av underskottet som vi gör i år har med prisökningar att göra.
– Vi har fortfarande kvar ett eget kapital efter det här året, men nu behöver det vända.
I sin senaste budget kalkylerade Endre med en ökning på sponsorsidan med drygt 670 000 kronor.
– Det var offensivt, men för offensivt, kommenterar Wahlin.
– Det ekonomiska läget spelar roll, men sen har vi inte kommit hela vägen med sponsorkommittén. Vi behöver stärka upp den, det har hamnat mycket på andra personer. Vi behöver få till en bättre struktur, så vi sitter och pratar med folk som vi vill ha in.
Rickard Wahlins stora fokus just nu handlar om att få ekonomin att fungera, och "slippa känna att man springer ikapp" olika saker. Kostnadskostymen krymps, utgifter ses över, och "ingenting är heligt".
– Jag hoppas på ordning och reda, och bra resultat.
I framtidsplanen nämner Endre också att man vill "öka professionaliseringen" i klubben, och det handlar enligt Rickard Wahlin om att tydliggöra mål, ramar, förhållningssätt och regler.
– Vi måste höja oss rent allmänt. Vi är bra och professionella, men det finns mer vi kan skruva på. Det är inte bara pengar som löser detta. Det är attityder och inställning också. Det är spelregler och förhållningssätt.
– Försäsongsträningen till exempel... Vad innebär den och vad har vi för mål?
Ni har som mål att bli ett etablerat topp tre-lag, hur blir ni det?
– Jag vill framhäva att organisationen måste vara på plats. Vi måste tro på något framåt, det måste finnas en plan. Alla måste vara sysselsatta att göra rätt saker i hela föreningen. Får vi den här pålitligheten, att allt funkar och att vi gör saker i enlighet med planen...
– Ta vår sportkommitté som exempel. De är verkligen på det här. Vi får in rätt spelare i föreningen, men vi tänker också långsiktigt. Det finns de som försöker köpa sig till ett SM-guld, men vi vill lyfta hela föreningen till en högre nivå och det kan inte bara vara Bäckstedt som driver förstakedjan. Alla, även underifrån, måste vilja dit.
Den nya strategin ska nu implementeras på alla olika håll, och man har fått positiva reaktioner internt när planen lanserats.
– De senaste årens resultat har gett oss anledning att rannsaka oss själva och se över vad vi håller på med. Thorengruppen har en extremt proffsig organisation, jag tror att Rönnby har det, Pixbo vet jag har det och även Täby. Vill vi uppåt behöver vi lyfta oss själva lite också. Det faller inte bara an på styrelsen, utan på allihopa. Jag tror att det finns de som är väldigt nöjda över att vi vill lyfta nivån, det är därför de är här, säger Wahlin.
– Vi vill uppnå semifinal varje år, och vi vill nå final också. Vi kan inte tänka på något annat sätt. För börjar vi tappa fart i detta så kan det gå fort... Vi måste hålla i det här.
Ambitionen är alltså tydlig, Endre vill lyfta och utvecklas både på bredd- och elitnivå, och Rickard Wahlin säger att han ser en stor möjlighet i att befinna sig i den nuvarande lågkonjunkturen.
– Vi känner oss faktiskt väldigt inspirerande och motiverade att göra något bra av detta. Det finns de som kommer gå ur den här situationen extremt sargade, det finns de som gör det extremt stärkta. Vi siktar på att vara bland de som är stärkta.
Helagotland direktsänder Endres hemmamatch på fredagskvällen mot tabellfyran Täby.