Pixbo vidare till SM-final – Endre utslaget

Ryggen mot väggen – men när det gällde som mest lyckades Endre inte rubba seriesegraren och storfavoriten Pixbo. "I dag hade vi inte tillräckligt med krut för att kunna fajtas om det", säger tränaren Bruno Lundberg.

Endre är utslaget ur SM-slutspelet efter en förlust mot Pixbo. på långfredagen.,

Endre är utslaget ur SM-slutspelet efter en förlust mot Pixbo. på långfredagen.,

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

innebandy2022-04-15 16:10

Vinna eller försvinna, så löd förutsättningarna för Endre inför den fjärde semifinalen mot Pixbo på långfredagen. Vinst och en avgörande match i Mölnlycke väntade på söndag. Förlust och säsongen var över. 

– Jag vet inte riktigt vad det är i dag, men någonstans så gräver vi lite för djupa gropar åt oss själva. I dag hade vi inte tillräckligt med krut för att kunna fajtas om det, säger Endres tränare Bruno Lundberg. 

Gästerna inledde starkast och tog ledningen efter bara 30 sekunder då gotländskorna blivit lite väl bolltittande vid ett inspel från högerkanten. 

Försvarsspelet fungerade inte som det skulle och inte heller uppspelen. Tio minuter in i matchen kom 0–2 efter ett felpass från Anna Jakobsson i speluppbyggnaden och minuten senare stod det 0–3 efter en snygg upprullning av Endres försvar.

Det var inte många gånger hemmalaget hotade under den första perioden, vilket skottsiffrorna 4–11 indikerade. 

Endres vanligtvis så pålitliga första- och andrakedjor hade svårt att komma tmot ett tryggt och discipinerat spelande Pixbo. När reduceringen kom var det i stället tredjekedjans Isabella Ström som forecheckade fram bollen till Erika Nilsson som prickade in 1–3 från nära håll. Perioden avslutades på sämsta tänkbara sätt för Endre, som fick energi från hemmapubliken, efter att gästerna gjort 1–4 med 30 sekunder kvar. 

– Vi hamnar i ett läge där jag tycker att vi jobbar och sliter men får inte riktigt betalt för det. Bollarna studsar emot oss lite, det var en mistajming här och någon misstajming där, och vi får inte i väg avsluten som vi vill.

Efter den första periodpausen var det ett annat hemmalag som kom ut. Endre satsade givetvis framåt för att komma ikapp, och skapade ett visst tryck – men fortsatt få klara målchanser – framför Pixbos målvakt Lara Heini. 

I stället för en reducering kom 1–5 efter en kontring och ett skott från tremålsskytten Eliska Krupnova som inte såg otagbart ut för Frida Görtz i Endre-målet.

– Jag tyckte vi var starkare från andra, och vi släpper lite på bromsen, vilket gör att Frida hamnar i en del svåra lägen. Vi kan inte bara gå på säkerhet när vi ligger under med fyra bollar. Det är ett svårt läge, men jag är jävligt stolt över tjejernas arbete och hur de har presterat.

1–5 stod sig perioden ut och i den tredje hade bortalaget full kontroll på händelserna och kunde kontra in 1–6 och göra 1–7 efter en målvaktsretur. 1–8 sattes i öppen kasse, och då spelade det ingen roll att Endre reducerade tre gånger om i matchens slutminuter. 

– Det vi ser på andra sidan är 700–800 landskamper och de är fyra år inne i sin process, medan vi precis har startat våran. Det blev för tufft helt enkelt och de är för skickliga när de får de här ledningarna.

I stället för en femte avgörande semifinalmatch i Wallenstam Arena är det slutspelat för Endre.

– Det känns surt. Alla får vara hur pissförbannade de vill just nu. Tjejerna lägger ner hjärta och själ i det här och det är klart att de ska få vara ledsna och besvikna.

– Det känns inte som att vi är här från start. Vi är vana vid att hämta upp från uppförbacke, men det rinner i väg lite väl mycket i dag. Pixbo är ett av världens bästa lag och vi ska vara nöjda som lyckas pressa dem så mycket som vi gör, även om det är svårt att vara det just nu, säger Endrespelaren Tove Sandelin.

Eliska Krupnova gjorde tre mål för sitt Pixbo.
Eliska Krupnova gjorde tre mål för sitt Pixbo.
Matchfakta

Semifinal 4:5

ENDRE 4

PIXBO 8

(1–4, 0–1, 3–3)

Period 1: 0–1 (0.30) E.Stenberg (K.Loneberg), 0–2 (10.03) E.Krupnova (M.Karjalainen), 0–3 (11.59) Loneberg (C.Elm), 1–3 (13.23) Erika Nilsson (Isabella Ström), 1–4 (19.17) Elm (M.Andersson).

Period 2: 1–5 (5.02) Krupnova.

Period 3: 1–6 (7.57) Krupnova (Karjalainen), 1–7 (8.21) C.Adelöw (A.Svensson), 1–8 (11.03) Loneberg, 2–8 (17.21) Isabelle Gerig (Sara Steen), 3–8 (18.55) Anna Jakobsson (S.Steen), 4–8 (19.59) I.Gerig (Ellen Bäckstedt).

Publik: 1 680

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!