2022 började inte bra för idrotten.
I måndags kom besked om nya restriktioner för hur många som kan delta i publiken vid idrottsevenemang. Dessförinnan stoppades bland annat JVM i ishockey och värdscuperna i längdskidor och hästhoppning – och det är ovisst på vilket sätt pandemin kommer att påverka vinter-OS i Peking.
Visby Roma är ett lokalt idrottslag som är hårt drabbat. Covidsmittan letade sig förra veckan in i A-lagstruppen, som pausat hela sin verksamhet, och i skrivande stund är två matcher uppskjutna.
Hur de framflyttade matcherna ska klämmas in i ett redan späckat spelschema är oklart. Lagets fokus ligger just nu på att försöka vara redo till matchen mot Mörrum på onsdag.
– Vi har ställt in alla träningar och alla som har symptom ska isolera sig. Det är individuell träning för dem som är hela och friska, men vi har bestämt att vi ska undvika gym och andra gemensamma träningsanläggningar. Det är hemmaträning eller ut och jogga som gäller än så länge, säger sportchefen André Lundholm.
Det är inte bara smittoläget som ställer till det. För Visby Roma, som mycket väl kan ha omkring 1 000 åskådare på sina hemmamatcher under den här delen av säsongen, betyder de nya restriktionerna kraftigt minskad publikkapacitet samtidigt som kraven på avstånd och vaccinationsbevis ligger kvar.
Regeringen har satt 500 åskådare som maxtak för idrottsevenemang, men Visby Ishall klarar inte ens att svälja så många om det ska gå att genomföra ett arrangemang enligt alla regler och rekommendationer.
– Det blir oerhört tråkigt framförallt för vår publik. Vi har bara 200 sittplatser i ishallen, och ska det vara högst åtta personer per sällskap, en meter framför, en meter bakom och en meter emellan varje sällskap så blir det inte många stolar kvar. Vårt mål är att i första hand ta in dem som har säsongskort, säger Eva Werkelin, ordförande i Visby Roma.
Det är inte lätt att planera när smittläget hela tiden förändras och regeringen kommer med nya bud.
– I fjol funderade vi på att bygga något, som gjorde att vi fick fler sittplatser, men då kom det nya restriktioner. Vi kommer att markera ut platser på ståplatsläktaren så länge och lägga ut sittunderlag. Då tror jag att vi kan ta emot uppemot 400 åskådare på ett smittsäkert sätt i alla fall.
Reducerad publikkapacitet är ett hårt slag för en förening med höga ambitioner – som är helt beroende av att intäkterna från åskådare, sponsorer och samarbetspartners kommer in.
– Vi tappar biljettintäkter, intäkter från lottförsäljning och försäljning från kiosker med mera. Just nu tvingas vi snåla och dra in på precis allt. De ideella krafterna som är med och ser till att allt fungerar har det jättetufft. De ska ha en enorm eloge.
– Om det är något vi kan ta med oss från pandemin så är det hur mycket publiken och stämningen runt matcherna betyder för alla. Det måste vi försöka ta lärdom av framöver, säger Eva Werkelin, som är framförallt orolig för pandemins långsiktiga effekter:
– Återväxten inom ishockeyn är det absolut inget fel på, det finns helt enkelt inte plats att ta emot fler i de flesta åldersgrupperna, men juniorerna förlorade ett helt år i fjol och vi har tyvärr tappat några av dem.15–16 är en oerhört känslig ålder och jag tror inte att vi har sett effekterna av detta fullt ut.