Ett rekordstort underskott för 2024 visar den första delårsrapporten.
Det presenterade budgetberedning och politikerna på en presskonferens under tisdagseftermiddagen.
Region Gotland väntas få ett minusresultat för det här året med 311 miljoner kronor.
Detta påverkar även det planerade bygget av en ny is-arena i Visby, där ishockeyföreningen vill låna pengar av regionen för byggnationen som är beräknad till 258 miljoner och driva den.
– Vi skjuter alla budgetbeslut som får konsekvenser på driftsbudgeten till hösten. Inklusive ishallen, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).
Hon fortsätter:
– Vi ifrån majoriteten är i grunden fortsatt positiva till bygget. Sen har vi ekonomiskt utmanande tider och vi måste ta ett ansvar över tid. För vår del är det här en så stor infrastruktur som en kommun som Gotland borde ha. Våra gotländska barn och unga kan inte enkelt resa över till en annan kommun för att spela i en annan ishall.
Andreas Unger (M), regionstyrelsens vice ordförande, fyller i:
– Den ishallen som finns är inne på slutet av sin livslängd, så vi måste bestämma hur vi ska göra oaktat. Antingen investerar vi i den gamla ishallen, eller så tittat vi på nytt. Då tror vi att den nya är det bättre alternativet.
Både Saga Carlgren (V) och Eva Nypelius (C) i oppositionen är tydliga med deras tankar angående den nya ishallen.
– Jag tror alla partier står bakom att det finns ett behov av ishallen. Men ser vi till den ekonomiska situationen just nu, så ser inte vi att det finns möjlighet att ta ett beslut om att bygga en ishall. Vi har inte de förutsättningarna, säger Eva Nypelius.
– Vi tycker det rimliga hade varit att avslå det här förslaget redan i dag, utifrån att vi inte har råd. Risken finns ju också att föreningen nu lägger ner massor av jobb som man inte kommer få igen, för att bygget inte kommer kunna hända på några år, säger Saga Carlgren.
André Lundholm, sportchef i Visby Roma, är besviken över beskedet om att beslutet om ishallen skjuts upp.
– Jag skulle ljuga om jag sa något annat än att det är tråkigt. Vi hade hoppats på ett positivt besked i dag. Det jättejobb som hittills lagts ner och som inte har kostat regionen någonting, säger André Lundholm och fortsätter:
– Sedan har jag full respekt för de utmaningar som finns i samhället och som måste prioriteras. Om jag tolkat det rätt är det ett stort antal beslut som skjuts fram till i höst och det vore naivt att tro att en ishall är det enda som betyder något. Så är det förstås inte.
Vad betyder det här för er?
– Exakt vad det innebär har vi inte hunnit bena ut. Det är färskt även för oss. Vi har kommit väldigt långt med entreprenadavtal och vet dessutom att vi håller budget. Sedan hur länge det gäller vet vi inte. Det är sådant vi måste börja titta på nu.
Visby Roma har tidigare hoppats på en byggstart efter sommaren och att arenan skulle vara redo att invigas vid årsskiftet 2025/2026.
– I ärlighetens namn har vi redan släppt den första tidsramen. Vi har bland annat markfrågan och tänker oss mer en byggstart runt årsskiftet. Att en ny ishall i bästa fall skulle kunna stå redo till seriestarten 2026/2027. Med ett positivt besked i oktober/november är det väl det vi får sikta på.
Oppositionen verkar tydlig med att man säger nej till arenaprojektet i nuläget. Hur ser du på det?
– Det är fritt fram för dem att tänka så, om de nu inte tycker att det här är en bra grej. Sedan verkar alla rörande överens om att en ny ishall behövs. Den vi har nu är 50 år gammal och det kanske är lätt att glömma hur mycket pengar som årligen läggs ner på den redan nu. Alternativet till att bygga nytt är inte gratis utan även det medför kraftigt ökade kostnader utan mervärden. Det är frågan hur mycket man ska lappa och laga på den och skjuta upp problemen, eller satsa på en ny där idrotten och näringslivet vill och är beredda att hjälpa till. Vi tycker att det nya spåret är bäst.
Är du orolig över dagens besked?
– Njae, det är väl fel ord kanske. Vi hade kanske hoppats på en större framtidstro trots det tuffa läget, det är först 2027 en ny ishall kan vara i full drift och kosta större pengar. Sedan är ju en investering som ishall något som ska leva i 50 år i goda så väl som tuffa tider. Men vi får ha respekt för situationen och ge oss till tåls, fortsätter André Lundholm.