Arbetet med att få till en ny och modern ishall i Visby är långt framskridet, och planen var att regionstyrelsen skulle ta ett beslut om en avsiktsförklaring med låntagaren Visby Roma i samband med det kommande sammanträdet den 13 december.
Men i förra veckan drog regiondirektören Stefan Hollmark tillbaka hela ärendet. Det var Sveriges Radio först med att berätta.
När Helagotland når Hollmark menar han att skälet var för att skaffa sig mer tid för analys och genomläsning av olika dokument.
– Jag har infört en ny rutin när vi skickar upp ärendena, att vi ska ha tid att läsa ärendena. Då menar jag de som behöver läsa i regionstyrelseförvaltningen. Vi fick kanske inte riktigt den tiden vi behövde för att läsa in oss, säger Stefan Hollmark och fortsätter:
– Vi ska kvalitetssäkra dokumenten ytterligare ett varv och göra kompletteringar och förtydliganden om det skulle behövas.
I Sveriges Radios inslag beskrev de att ishallsplanerna kan strida mot lagen om offentlig upphandling (LOU), men lagfrågan var inte en anledning till Hollmarks beslut, säger han nu.
– Tittar man på lagen om offentlig upphandling så finns det alltid frågan, vad kan vi göra och inte göra? I den här frågan har vi en utredning som tittade på det, men det är inte den frågan som ledde till mitt beslut. Utan att gå in på detaljer, men det är kanske mer de ekonomiska bitarna, säger Hollmark.
På frågan om Hollmark upptäckt några oegentligheter med ärendet svarar han nekande, utan säger på nytt att man vill ha tid för att läsa igenom alla dokument.
– Vi vill kvalitetssäkra att vi har allt som vi behöver, så att det inte finns något som är otydligt, säger han.
Regiondirektören räknar nu med att ärendet ska upp igen i samband med regionstyrelsens arbetsutskott (RSAU) den 17 januari, och därefter påföljande regionstyrelsemöte den 31 januari.
Frågan om lagen om offentlig upphandling är i vilket fall som helst högst aktuell i ärendet. Förslaget som ligger är att Visby Romas nystartade fastighetsbolag ska låna 258 miljoner kronor av regionen för att själva bygga den nya arenan, och regionen har, som Hollmark tidigare nämnt, anlitat en extern byrå som gjort en utredning för att analysera de juridiska förutsättningarna för det tänka upplägget.
Per Wallstedt, strateg inom idrott och fritid på Kultur- och fritidsförvaltningen, jobbar med ärendet och han konstaterar att frågan om LOU är snårig.
Den externa byrån har kommit fram till att det finns några olika punkter som måste följas om det tänkta upplägget ska kunna tillämpas. Bland annat måste ett eventuellt lån från regionen ske på marknadsmässiga grunder, bolaget måste stå för en ekonomisk risk och regionen kan inte vara involverad i utformandet av arenan.
– Det är en väldigt komplex och snårig fråga som vi försöker navigera oss igenom. Vi vill verkligen göra rätt, det finns inga andra ingångsvärden överhuvudtaget. Vi vill belysa så många synvinklar som möjligt, det var därför vi tog in en extern konsult ovanpå det som vi redan utrett internt, säger Per Wallstedt.
På frågan om varför man vill undvika LOU i det här fallet svarar Wallstedt:
– En del av ingångsvärdet är att Visby Roma, med hjälp av samarbetspartners och näringslivet framför allt, ser möjligheter till att göra det här till en lägre kostnad än vad det skulle vara fallet om regionen gjorde det. Det skulle innebära en lägre årskostnad, vilket innebär mindre resurser till kapitalkostnad och drift helt enkelt. Det blir i slutändan billigare, det är där vi landar.