Hösten 2022 presenterades en förstudie, gjord av konsultföretaget Sweco för Region Gotlands räkning, för en ny ishall i Visby.
Därefter har en fördjupad analys gjorts, där man framför allt har utrett placering samt drift och finansiering av en eventuell ny anläggning.
Nu är den klar, och regionstyrelseförvaltningen har i stora drag kommit fram till:
- Visborgsområdet, och inte Rävhagen, är den bästa placeringen för en ny ishall.
- Den bästa driftslösningen är att Visby Roma äger och driver anläggningen, med driftsstöd.
Det är Visby Roma Hockey som själva kommit med driftsförslaget, och i en skrivelse från förvaltningen går bland annat att läsa:
”Det går ut på att föreningen bildar ett Fastighetsbolag som bygger anläggningen med hjälp av lån som Region Gotland tar via Kommuninvest. Fastighetsbolaget har driften av anläggningen och ett Arenabolag, som består av intressenter till föreningen, har den kommersiella driften. Mellan dessa står Visby Roma Idrott AB som är en kommersialiserad del av föreningen, där elitverksamheten är samlad. Dock är den fortfarande till största del ägd av medlemmarna. Detta skapar engagemang och incitament till en effektiv och intäktsdrivande drift.”
Visby Romas sportchef André Lundholm berättar om arbetet:
– Man gjorde en förstudie där man kom fram till en modell för hur det skulle kunna se ut, som vi delar till hundra procent. Efter valet hade vi ett möte med politiken, med det nya styret, där vi sa att “nu måste det hända något”. Då fick vi ett medskick från dem att vi måste hjälpa till att hitta en finansieringsmodell som gör att man mäktar med den här investeringen.
Och det har föreningen gjort.
Enligt Lundholm är investeringen säkrad, från en rad olika parter från näringslivet.
– Vi har haft en enorm tur, att det finns ett sånt enormt intresse och stöd från näringslivet. De har anammat det här, och vill hjälpa till.
Som inspiration står Arenastaden i Växjö, där exempelvis innebandyklubben Växjö Vipers och ishockeylaget Växjö Lakers äger och driver sina egna arenor.
– Den modellen har vi kopierat och tagit hem till Gotland. Kontentan är att vi kan göra det här billigare och effektivare än vad en kommun kan göra, precis som i Växjö. En kommun måste följa lagen om offentlig upphandling, man kan inte göra hur som helst. Vi har en helt annan rådighet och är mer snabbfotade. Det är väldigt, väldigt många personer som tycker att det här vore fantastiskt kul för Gotland och för idrotten, som vill vara med och hjälpa till, säger Lundholm.
Skulle en ny hall komma på plats finns också en rejäl sportslig satsning kopplad och redo att sättas i verket, säger Lundholm.
– Då är målsättningen att a-laget ska spela i Hockeyallsvenskan om fem år från i dag.
– Men det inkluderar också en satsning på juniorer och ungdomar. Det är näringslivet som är beredd att finansiera den satsningen. Både genom ökade intäkter från befintliga sponsorer och sen finns det ett stort antal företag och privatpersoner som vill komma in och vara en del av det nätverk som kommer att bildas. Jag tror att det kommer att bli ett av de starkaste nätverken på Gotland.
En ny ishall beräknas kosta 290-300 miljoner kronor och ha en årlig driftskostnad på drygt 19 miljoner kronor. Visby Roma menar att man med hjälp av näringslivet skulle kunna genomföra driften 15 procent billigare.
– Det bygger på att näringslivet går in med kontanta medel i projektet, arbetar ideellt i projektform och bidrar med expertis, och vi har ett antal företag som ställer upp och sponsrar med olika varor och tjänster. Och vi har ett antal företag inom bygg, ventilation och el som är beredda att göra det här för absolut minsta möjliga marginal för att stötta idrotten och Gotland, säger Lundholm.
Visby Romas sportchef säger att det skulle betyda “hur mycket som helst”, och att det är “en överlevnadsfråga för hockeyn på Gotland”, om en ny ishall blir verklighet.
Det skulle ge bättre förutsättningar och fler isytor för barn- och ungdomsverksamheten, och möjliggöra större intäkter för elitverksamheten. Men också ur miljösynpunkt, där han menar att Visby ishall i dag har bekymmer med bland annat vattenläckor och mögel.
– Nu använder ishallen en miljon liter vatten som tippas rakt ut i naturen. Med en ny anläggning skulle 99,5 procent av vattnet att sparas och återanvändas, säger Lundholm.
Så vad händer nu?
I nästa vecka ska ärendet upp i regionens budgetberedning. Per Wallstedt, fritidsstrateg på regionstyrelseförvaltningen:
– Från förvaltningens håll bedömer vi att det här förslaget är så pass intressant i sin utformning att vi vill titta ännu mer på det och borra djupare i det.
– Nu har vi tagit fram det här, men vi vet inte hur nästa steg blir förrän politiken säger något. Det är svårt att föregå den vägen. Om de går på förvaltningens förslag så blir det ett fortsatt arbete med det här alternativet. Beslutet ligger hos politiken vilken väg de vill gå. Vi har försökt att utreda de alternativ som finns i så stor utsträckning som möjligt, vi ska presentera det i nästa vecka och jag kan tänka mig att det blir en del frågor från politiken, säger Wallstedt.
André Lundholm har stora förhoppningar att komma framåt i frågan.
– Jag tycker det är en fantastisk chans för Gotland.
– Det här måste göras nån gång. En anläggning kan inte leva hur länge som helst.