Förtydligande: I en tidigare version av artikeln framstod det som att det är klart att Region Gotland skulle behöva öka sitt driftsbidrag årligen till Visby Roma – om planerna blir verklighet. Det stämmer inte eftersom förhandlingarna inte är klara.
Föreningen Visby Roma har tagit fram en egen kalkyl som visar att de skulle kunna bygga en ny ishall för 258 miljoner kronor. Problemet är att det är pengar som hockeyklubben inte har, därför vill de låna av Region Gotland.
Enligt beräkningar skulle det kosta 303 miljoner kronor om Region Gotland själva bygger ishallen. Att det kan skilja nästan 50 miljoner kronor beror på flera olika faktorer, enligt Ulrika Jansson, ekonomidirektör på Region Gotland.
– De har räknat på att ideella krafter hjälper dem. Jag tror att byggkostnaden är högre än 258 miljoner kronor, men det är den summa som de har sagt att de behöver låna av oss. Resten löser de själva, säger hon.
Politisk delning
Detta upplägg anser den styrande alliansen med Socialdemokraterna och Moderaterna är en bra lösning för att Visby ska få en ny ishall. Men frågan har blivit en het debatt. Oppositionspartierna har röstat emot förslaget i regionstyrelsen. Det man främst har lyft i sin kritik är den ekonomiska aspekten.
Centerpartiet har också påtalat att frågan inte är tillräckligt analyserad juridiskt. Det finns en farhåga att genomförandet av byggentreprenaden kan bryta mot lagen om offentlig upphandling, men också att själva lånet kan bryta mot kommunallagen, risker som lyfts fram redan i underlaget från tjänstemännen.
Ekonomiska konsekvenser
Om Region Gotland skulle låna 258 miljoner kronor för att i sin tur låna ut till Visby Roma, så skulle det få konsekvenser eftersom det såklart medför risker att låna pengar.
Regionen får inte låna en summa som är högre än 15 procent av den totala skatte- och bidragsintäkten, det har fullmäktige beslutat. Den summan ökar oftast lite för varje år, men förenklat kan man säga att låneutrymmet motsvarar en miljard kronor.
I dagsläget har Region Gotland 380 miljoner i lån, vilket bedöms vara en ”förhållandevis låg låneskuld”. Men om ishallen blir verklighet så skulle det förändras och lånet istället landa på 638 miljoner kronor. Det skulle påverka Region Gotlands soliditet, som är ett nyckeltal som visar hur stor del av tillgångarna som finansieras av eget kapital.
Dessutom skulle det faktum att skulden ökar påverka framtida investeringar, eftersom utrymmet för att låna mer minskar, enligt Ulrika Jansson.
– Om vi skulle ta det här lånet så påverkar det såklart vår totala ekonomiska ställning. Det finns risker med att ta lån, säger hon.
Ökade kostnader
En sådan risk är om räntorna stiger och kostnaden ökar. Vem som då ska betala, om det blir regionen eller Visby Roma, är inte fastställt i något kontrakt, eftersom låneavtalet mellan regionen och klubben ännu inte är skrivet.
I vanliga fall brukar avsevärda kostnadsökningar göra att regionens driftsbidrag behöver räknas upp, men om det blir så i detta fall är inte färdigförhandlat, enligt regionen.
För att Visby Roma ska kunna säkra att de har råd med detta bygge, så ingår det i överenskommelsen att Region Gotland ska ge ett årligt driftsbidrag och köpa ishallstid för sammanlagt 22 miljoner kronor.
Enligt Visby Romas klubbchef André Lundholm är tanken att det blir klubben som ska stå för eventuella finansiella risker och att driftsbidraget inte ska behöva öka.
22 miljoner kan jämföras med fyra miljoner som det i dag kostar att driva ishallen i Rävhagen.
– Så ja, det är många kostnader som kommer att öka för oss med det här upplägget, konstaterar Ulrika Jansson.
I det fall att bygget skulle spräcka budget och bli dyrare än planerat, så landar den kostnaden på Visby Roma. Enligt Ulrika Jansson är det lånesumman på 258 miljoner kronor som det finns en överenskommelse om.
Frågor som återstår
Regionstyrelsen har, som en separat fråga, beslutat om direktanvisning av mark inom de nämnda fastigheterna. Efter godkänt bygglov kommer Visby Roma att kunna teckna tomträttsavtal. Markanvisningsavtalet ger båda parter möjlighet att avbryta samarbetet om ishallsprojektet inte visar sig vara genomförbart.
Närmast ska förvaltningen lägga fram förslag för själva placeringen av ishallen. Just nu pågår undersökningar för att hitta den bästa platsen utifrån aspekter som trafik, parkering och dagvattenhantering.